Ediția: Vineri 4 iulie 2025 Nr. 6913

Un focşănean de meserie „fixer“, în spatele documentarului despre românii din Marea Britanie


  Românul nevăzut din spatele documentarului de pe Channel 4 „Vin românii”, documentar ce a stârnit controverse, este un tânăr din Focșani, Paul Andrei Lungu, absolvent al SNSPA, stabilit la București. Tânărul a vorbit pentru Adevărul despre implicarea sa în acest documentar, dar și despre efectele sale, care nu au fost pe placul tuturor românilor. Astfel, focșăneanul a declarat pentru Adevărul: „aranjez, documentez, traduc și ajut la producția de reportaje despre România și Moldova pentru jurnaliști străini. Am lucrat astfel pentru BBC, The Times, The New York Times. De ce m-au ales? Pentru că eu văd soluții, nu probleme. Rezolv orice ai avea nevoie, de la găsirea locației perfecte pentru filmare până la aranjarea interviurilor cu oricine, de la primul-ministru până la un membru al comunității de romi”.
    Potrivit Adevărul, Paul Andrei Lungu are îndeletnicirea de „fixer”, o ocupație care nu este cuprinsă în nomenclatorul de meserii al României. În traducere liberă, el este intermediarul, omul bun la toate, de care are nevoie un străin într-o deplasare de serviciu care implică muncă de teren, stabilire de contacte, întâlniri. „Fixerul” îi face misiunea mai ușoară, dar rareori îl vei vedea menționat pe genericul unei producții, altfel decât la rubrica „și alții”.
    Focșăneanul a intrat în branșă întâmplător, punând în legătură o jurnalistă BBC cu un cunoscător al pieței de carte din țara noastră. Apoi, focșăneanul a devenit o persoană de contact pentru echipele de filmare din Marea Britanie care veneau să filmeze în România. La documentarul britanic „Vin românii”, Paul Andrei Lungu a însoțit echipa regizorului James Bluemel, jucând un rol în contactarea a două dintre personaje: Mihaela – asistenta medicală din Constanța și Alex canadianu` care dormea în pădure. „Eu am contribuit la a intra în contact cu Mihaela și cu Canadian Alex (așa îl poreclim noi), tânărul care a fost expulzat din Canada și încearcă să-și facă un viitor în Londra. Cu Mihaela am intrat în legătură la recomandarea unei doamne care se ocupă cu mult succes de recrutarea asistentelor din România pentru Marea Britanie. Spre norocul nostru, Mihaela a fost o persoană deschisă și în același timp plăcută camerei. Pe Canadian Alex l-am întâlnit în timp ce filmam cu echipa în Londra. Am auzit niște expresii nu tocmai ortodoxe într-o piațetă și așa ne-am dat seama că e român. Instant, a devenit prietenos, ba chiar ne-a oferit bere din berea lui și mâncare din mâncarea lui”, a mai spus Paul pentru Adevărul.
    Paul Andrei Lungu arată că găsirea personajelor a fost un efort colectiv, făcut de toată echipa de producție. „Fiind vorba de o emisiune real-life, nu poți face castinguri și nu poți angaja actori. Prin urmare, trebuie să explorezi constant și să speri că vei întâlni pe cineva. Am căutat oameni care vor să-și spună povestea. Ne-ar fi scutit de mult efort dacă am fi pus lucrurile în scenă puțin, dar rigoarea echipei din acest punct de vedere a fost strictă. În Marea Britanie nu poți să faci reality show-uri false, cum era cândva «Trădați în dragoste» la noi, fiindcă riști procese costisitoare și distrugerea reputației. Mi-ar fi plăcut să fie mai simplu, dar nu a fost”, a mai relatat tânărul.
    Mulți români au fost supărați că documentarul a prezentat doar cazurile unor români care se luptă să trăiască în Marea Britanie. Potrivit focșăneanului, documentarul nu s-a adresat publicului din România, ci celui din Marea Britanie și „stereotipul clasic despre români nu este că studiază la Oxford și fac afaceri. James a demontat acest stereotip: a arătat povestea din spate, povestea pe care englezul mediu nu o vede când merge la restaurant sau magazin. E naiv să credem că britanicul mediu ar empatiza cu un film care prezintă strict cazuri de români extraordinari. Åžtiu că ne place să credem că elevii noștri de liceu sunt cel puțin de Balcaniadă, însă jumătate din ei pică Bacul. Ar fi simplist să definim cazurile din documentar drept «negative». Oricine a-ncercat să realizeze vreodată ceva pe cont propriu ar trebui să empatizeze cu lupta oamenilor din film. Eu nu am văzut pe nimeni în documentar care să fure sau să încalce normele morale, am văzut niște oameni care caută o viață mai bună”.
    Pentru aceeași publicație centrală, focșăneanul a explicat că reacțiile oamenilor l-au surprins și pe el, spunând că unii l-au felicitat, dar cei mai mulți l-au criticat, existând chiar și un protest organizat în fața Channel 4 după difuzarea primului episod. „Ar trebui să ne dea de gândit faptul că filmul a avut comentarii pozitive în Marea Britanie, însă a generat controversă și pe alocuri indignare în România. E suficient să ne uităm la tweet-urile englezilor care au văzut documentarul. Mulți dintre ei au conștientizat pentru prima dată că migranții sunt oameni ca și ei, nu roboței care le spală mașina pe bani puțini. Sper că filmul a schimbat ceva și pentru noi. Îmi doresc să fi contribuit câtuși de puțin la capacitatea noastră de a ne uita și la celălalt, nu doar la pozele pe care ni le facem singuri”, a mai declarat focșăneanul pentru Adevărul. Românii din Marea Britanie au pregătit și ei un documentar, care este o replică la fimul britanic la care a contribuit și Paul Andrei Lungu .
    Serialul documentar „Vin românii” prezintă poveștile a trei români plecați în Regatul Unit, cu speranța unui viitor mai bun. Acum au ajuns să trăiască într-o sărăcie lucie. Ambasadorul României la Londra i-a scris producatorului și subliniază că documentarul nu este reprezentativ pentru întreaga comunitate de imigranți români.
Unul dintre personajele documentarului este Alex, un român care lucrează în domeniul salubrității și doarme într-o parcare. Documentarul recunoaște că românii contribuie la economia britanică și că mai puțin de 2.500 dintre ei primesc ajutoare sociale acolo. Se concentrează însă pe cazurile celor care pleacă în Regatul Unit fără să-și aranjeze dinainte un loc de muncă sau cazare. De aceea, ambasada noastră din Londra a reacționat încă înainte de difuzare. Ambasadorul Ion Jinga trimițându-i scrisoare producătorului serialului. „Imaginile și mesajul prin care este promovat documentarul par să reflecte o percepție părtinitoare și distorsionată a românilor din Marea Britanie, ceea ce ar putea avea drept consecință o imagine total nemeritată a întregii comunități de români”, se arată în scrisoarea transmisă de Ambasada României din Marea Britanie.

                           

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?