Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Atenție la ce mâncați în Postul Paștelui


Postul Paștelui, cel mai lung și cel mai greu din an, este un prilej de purificare spirituală, dar și o perioadă de detoxifiere a organismului, deoarece nu se consumă produse de origine animală.
Numeroși vrânceni aleg să țină acest post, iar specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea le recomandă să fie atenți la preparatele de post care se găsesc din belșug pe rafturile magazinelor, deoarece astfel de alimente pot avea un efect negativ asupra sănătății. Specialiștii recomandă celor care țin post să aleagă mâncarea gătită în casă, fructele și legumele. „Dincolo de valențele purificării fizice și spirituale ale postului, produsele de post pot avea influențe negative asupra organismului. Cei care țin post trebuie să citească etichetele produselor, deoarece aceste alimente conțin acele E-uri concentrate în coloranți, arome și îndulcitori, care pot avea efect toxic asupra organismului. Mai exact, E20 roșu carmin cu efect toxic sau fosfații, nitriții cu efect toxic asupra funcției renale sau substanțele aromate, îndulcitorii chimici și substanțele conservate care produc dezechilibrul florei colonice. Produsele din carne pot fi înlocuite cu pâine integrală, cartofi, orez, spanac, alune, mazăre, tofu, nuci și migdale. Cel mai indicat în această perioadă este să se gătească în casă, pentru că doar așa putem avea o alimentație sănătoasă, pe lângă purificarea spirituală. Doar așa vom avea o alimentație bogată în macro și micro nutrienți, vitamine, antioxidanți benefici în această perioadă de stres climatic”, recomandă specialiștii DSP.
Mai mult, aceștia atrag atenția asupra faptului că gravidele și copiii nu trebuie să țină post. „Nu este indicat să țină post gravidele, lehuzele, copiii, bolnavii cu sindrom nefrotic, cei cu afecțiuni cronice, cu cancer sau afecțiuni autoimune și boli de colagen. Dacă aceștia vor neapărat să postească, trebuie să înștiințeze medicul curant”, mai recomandă specialiștii.

   Ce putem consuma în post
 
Perioada postului este una a purificării trupului și a spiritului. Postul Paștelui în acest an a început ieri și durează până în dată de 11 aprilie. Pentru perioada postului, cum întreg organismul trece printr-o perioada delicată, în care este privat de carne, ouă, lapte și brânză, specialiștii spun că asigurarea aportului de proteine este foarte importantă. Pentru a acoperi necesarul zilnic trebuie consumate alimente precum linte, năut, mazăre, tofu, migdale și nuci, spanac și broccoli, orez integral, quinoa și cereale integrale neprocesate, cum ar fi ovăz, secară, precum și mei sau hrișcă. De asemenea, și legumele sunt foarte indicate. 
„Pentru a nu ridica probleme mari de digestie ar trebui ca la început să consumăm atât legume crude, cât și preparate termic, pentru că aportul ridicat de fibre poate cauza în prima fază o ușoară senzație de balonare. Astfel, pot fi consumate legumele fibroase, precum morcov, țelină, păstârnac, pătrunjel, ridichi, sfeclă, gulii, napi, cartofi dulci, ardei, roșii sau legume verzi, precum urzici, untișor, lobodă, măcriș, leurdă, spanac, broccoli, dar și alte legume, precum ciuperci, praz sau sparanghel”, mai recomandă specialiștii. 
Mai mult, hidratarea este foarte importantă în perioada de post, de aceea este esențial să bem 2 litri de apă pe zi pentru a reduce riscul de tulburări ale tranzitului digestiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?