Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

SCHIMBĂRI în restaurante, baruri şi cluburi de la 1 martie


Restaurantele, barurile și cluburile vor publica pe meniu anunțul tip formulat de Ministerul Finanțelor privind obligația de a primi bon fiscal sau îl vor pune la dispoziția clienților, la fiecare masă, astfel încât aceștia să-l poată citi permanent, potrivit unui proiect de ordin elaborat de MFP. „Începând cu data de 1 martie 2015, operatorii economici care au obligația, potrivit legii, de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, afișează anunțul prevăzut la art.1 la locul de amplasare a aparatelor de marcat electronice fiscale, în așa fel încât să fie vizibil clienților. Operatorii economici care desfășoară activități comerciale în unități de tip restaurant, bar, discotecă, club, și altele asemenea, asigură informarea clienților și prin tipărirea anunțului de atenționare pe prima pagină a meniurilor pe care le pun la dispoziția acestora, ori prin alte mijloace, astfel încât, la fiecare masă destinată clienților, aceștia să aibă permanent posibilitatea de a citi anunțul de atenționare”, se arată în proiectul de ordin postat pe pagina web a Ministerului Finanțelor Publice (MFP).
    Proiectul de ordin stabilește modelul și conținutul anunțului de atenționare a clienților referitor la obligația de a primi bonul fiscal, prevăzută și în OG 10/2015 pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale. Anunțul are sigla Ministerului Finanțelor și va avea în antet Guvernul României și Ministerului Finanțelor Publice, după care prezintă mai multe avertismente și drepturi: „Dacă nu primiți bon fiscal, aveți obligația să-l solicitați. În cazul unui refuz, aveți dreptul de a beneficia de bunul achiziționat sau de serviciul prestat fără plata contravalorii acestuia. Solicitați și păstrați bonurile fiscale pentru a putea participa la extragerile lunare și ocazionale ale loteriei bonurilor fiscale. Este interzisă înmânarea către client a altui document, care atestă plata contravalorii bunurilor sau serviciilor prestate, decât bonul fiscal. Pentru a semnala nerespectarea obligațiilor legale ale operatorilor economici, puteți apela gratuit, non-stop, serviciul TelVerde al MInisterului Finanțelor Publice 0800.800.085”.
    Firmele obligate prin lege să utilizeze aparate de marcat electronice pentru emiterea bonurilor fiscale, în principal comercianții care vând direct către populație, trebuie să înlocuiască treptat aparatele de marcat electronice fiscale dotate cu role jurnal pe suport de hârtie, cu cele echipate cu jurnal electronic și să le conecteze la sistemul de supraveghere și monitorizare, în vederea transmiterii datelor către ANAF.
    Prima extragere la loteria bonurilor fiscale, ocazională, va fi organizată pe 13 aprilie, a doua zi de Paște, cu un fond de premiere de 1 milion lei. Valoarea premiilor individuale se stabilește prin împărțirea fondului de premiere la numărul de bonuri fiscale revendicate în termen (30 de zile). În cadrul loteriei bonurilor fiscale se vor extrage un număr din intervalul 1-999, reprezentând valoarea bonului fiscal fără subdiviziunile leului și data emiterii bonului.
    Loteria va fi organizată lunar, în prima duminică după data de 15 a fiecărei luni, pentru luna anterioară, dar va putea fi organizată și ocazional, după minimum 15 zile de la sfârșitul intervalului calendaristic participant la loterie, și va consta în extragerea aleatorie de numere, respectiv un număr cuprins în intervalul dintre 1 și 999 inclusiv, reprezentând valoarea totală a bonului fiscal fără subdiviziunile leului, inclusiv taxa pe valoarea adăugată, și o dată calendaristică reprezentând ziua emiterii bonului fiscal, aferentă lunii sau intervalului calendaristic, după caz, pentru care este organizată Loteria, în vederea acordării de premii în bani.
    Dacă la extragere a rezultat valoarea 85, atunci sunt câștigătoare bonurile fiscale cu valoare între 85,00 lei și 85,99 lei. Extragerile vor fi organizate de Loteria Română și sunt publice, iar prima extragere lunară va fi în luna iulie 2015, fiind văzută de Guvern ca măsură pentru combaterea evaziunii fiscale și reducerea economiei subterane.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?