Ediția: Vineri 19 iulie 2024 Nr. 6674
Ediția: Vineri 19 iulie 2024 Nr. 6674

Arest prelungit pentru șeful ITRSV, acuzat de luare de mită


Alexandru Lefter, șeful ITRSV Focșani, rămâne în arest. Procurorii DNA au solicitat prelungirea măsurii arestului preventiv, iar magistrații Curții de Apel Ploiești au admis, ieri, propunerea. Mandatul de arestare a fost prelungit cu 29 de zile pentru Lefter, iar pentru alți doi inculpați din dosar, respectiv fostul prefect de Buzău Paul Beganu și afaceristul care l-a denunțat pe Lefter, Gheorghe Ceteraș, mandatele au fost prelungite cu câte 30 de zile. Totodată, instanța a respins cererile celor trei inculpați de înlocuire a măsurii arestului preventiv. 
    „(…) admite propunerea (…) Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție -Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești. Dispune prelungirea arestării preventive a inculpatului Lefter Alexandru, pe o perioadă de 29 de zile, începând cu data de 20.02.2015 până la 20.03.2015, inclusiv, respectiv a inculpaților Ceteraș Gheorghe și Beganu Paul pe o perioadă de câte 30 de zile, începând cu data de 19.02.2015 și până la data de 20.03.2015, inclusiv. Respinge ca nefondate cererile formulate de inculpați privind înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura preventivă a controlului judiciar sau a arestului la domiciliu. (…). Cu drept de contestație în termen de 48 de ore de la comunicare. Pronunțată în camera de consiliu astăzi, 16.02.2015, orele 14.30”, se arată în soluția instanței.
    Lefter a fost arestat preventiv pe 21 ianuarie, la propunerea procurorilor DNA – Serviciul Teritorial Ploiești, care l-au reținut cu o zi înainte într-un dosar privind retrocedarea ilegală a peste 5.000 de hectare de pădure din județul Buzău, dosar în care la finele anului trecut a fost arestat preventiv și fostul prefect de Buzău, dar și alte persoane.
    Inspectorul șef al ITRSV este acuzat că ar fi cerut unui afacerist, Gheorghe Ceteraș, arestat și el în dosar, suma de 25 mii euro și ar fi primit 15 mii euro pentru a-și pune semnătura, dar și ștampila instituției pe care o conduce pe un titlu de proprietate eliberat de Comisia Județeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor Buzău. Mai mult, Lefter i-ar fi promis denunțătorului că va urgenta procedura. Banii ar fi fost ceruți și primiți în perioada mai-iunie 2011, Lefter fiind dat în vileag după arestarea denunțătorului.
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a inculpatului Lefter Alexandru, inspector șef al Inspectoratului Teritorial Regim Silvic și Vânătoare Focșani, la data săvârșirii faptei, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită. În ordonanța de reținere se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: în perioada 31 mai 2011 – 02 iunie 2011, inculpatul Lefter Alexandru, în calitate de inspector șef al Inspectoratului Teritorial Regim Silvic și Vânătoare Focșani, a pretins inculpatului Ceteraș Gheorghe suma de 25.000 euro și a primit de la acesta suma de 15.000 euro, în scopul semnării și aplicării ștampilei instituției menționate pe un titlu de proprietate eliberat de Comisia Județeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor Buzău, dar și pentru urgentarea derulării acestei proceduri. Avizarea, de către ITRSV, a titlurilor de proprietate privind terenurile forestiere este o condiție prevăzută de lege”, au transmis procurorii anticorupție în ianuarie, la momentul reținerii.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?