Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Vaccinarea împotriva cancerului de col uterin, un eșec


Campania de vaccinare împotriva cancerului de col uterin bate pasul pe loc de aproximativ 2 ani. Din cauza lipsei unei campanii de informare, dar și a zvonurilor care au circulat pe internet, părinții au refuzat să-și mai vaccineze fetițele. Din 2013, nicio persoană de sex feminin din Vrancea nu a mai fost vaccinată cu acest ser, iar în ceea ce privește solicitările, acestea au fost aproape inexistente. Acest lucru este privit cu îngrijorare de specialiști, în condițiile în care, numai anul trecut, 34 de femei au fost diagnosticate cu această boală, în evidențele medicilor fiind 1.489 de paciente cu cancer de col uterin.
În anii în care s-a derulat campania de vaccinare împotriva cancerului de col uterin au fost administrate 3.859 de doze. Mai exact, potrivit medicului Marina Maiorov, din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, 198 de copile cu vârste între 12 și 14 au fost vaccinate cu trei doze, care reprezintă imunizarea completă, 288 de fete cu vârste între 15 și 19 ani au fost imunizate tot cu trei doze, iar 278 de tinere cu vârste între 20 și 24 de ani au primit tot trei doze. Cele mai multe vaccinări au fost efectuate la femeile de peste 24 de ani, mai exact 365.
Ministerul Sănătății a anunțat că, de anul acesta, campania de vaccinare împotriva cancerului de col uterin continuă. Această vaccinare ar urma să fie efectuată fetelor de 11 ani, la cererea părinților. Reprezentanții DSP spun că, de la începutul anului, au fost înregistrate doar câteva cereri, respectiv 6.

   Cancerul de col uterin poate apărea la orice vârstă

Cancerul de col uterin poate afecta femeile de orice vârstă. Cancerul de col uterin este o afecțiune care progresează lent. Tocmai din acest motiv, o modalitate de a preveni este efectuarea periodică a testului Babeș-Papanicolau. Acest test poate pune în evidență orice fel de schimbări care apar la nivelul colului uterin, în acest fel putând fi luate măsuri, pentru a preveni apariția bolii.
În afară de acest test, o altă metodă eficace de prevenire a cancerului de col uterin este vaccinarea. Specialiștii DSP Vrancea spun că vaccinarea anti HPV este principala metodă de prevenire a cancerului de col uterin. „Prevenirea cancerului de col uterin se face prin intermediul vaccinării. Acest vaccin este recomandat fetelor care nu și-au început viața sexuală sau celor care și-au început de scurt timp viața sexuală. Orice femeie este pasibilă să fie diagnosticată cu această boală. Vaccinarea se face în scop profilactic, adică este folosit în prevenirea infecției. Vaccinul nu vindecă cancerul de col uterin, nu poate vindeca o infecție cu Human Papilloma Virus (HPV) deja apărută”, susțin specialiștii. 
Potrivit acestora, și prezervativul poate fi o metodă de prevenire a contractării virusului HPV, dar acesta nu protejează în totalitate. „Prezervativul este bun, dar nu protejează în totalitate. Cea mai bună metodă este vaccinarea. Cel mai indicat este ca persoanele de sex feminin să fie vaccinate împotriva cancerului de col uterin începând cu vârsta de 12 ani, astfel încât ele să fie protejate înainte de a-și începe viața sexuală”, mai spun specialiștii.
Vaccinarea HPV constă în administrarea a trei doze, care sunt injectate în braț, din două în două luni. Vaccinul se administrează numai la recomandarea medicilor de familie, a medicilor ginecologi sau a celor infecționiști.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?