45% dintre copii spun că au fost afectați emoțional sau jigniți în spațiul virtual

0
428


Aproximativ 45% dintre copii afirmă că au fost afectați emoțional sau jigniți în ultimul an în spațiul virtual, potrivit unui studiu făcut public marți de către organizația Salvați Copiii. Totodată, 22% dintre copii spun că au văzut sau primit mesaje cu caracter sexual, iar 42% dintre aceștia că li s-a trimis personal un mesaj sau o imagine cu conținut explicit.
Același studiu arată că 8% susțin că li s-a cerut să vorbească despre acte sexuale și 5% că li s-a solicitat o fotografie sau o înregistrare video în care să își arate părțile intime. „Ne îngrijorează creșterea procentului copiilor care declară că au fost hărțuiți în mediul online, precum și creșterea procentului copiilor care afirmă că au avut o experiență neplăcută ca urmare a unei întâlniri cu o persoană cunoscută online. Din această perspectivă, integrarea Internetului și tehnologiei în mediul școlar trebuie privită cu responsabilitate, luând în considerare educarea copiilor, dar și pregătirea cadrelor didactice cu privire la situațiile cu potențial periculos sau riscante la care elevii pot fi expuși prin utilizarea extinsă a Internetului. Ghidul Școlar privind utilizarea în siguranță a Internetului devine o resursă complementară manualelor digitale și tabletelor”, a declarat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv, Salvați Copiii România, conform unui comunicat.
Salvați Copiii arată că, în comparație cu un studiu similar desfășurat în urmă cu doi ani, se observă că hărțuirea (bullying) în mediul offline a rămas relativ constantă, însă în mediul virtual a crescut cu aproximativ 13 procente.
Salvați Copiii a marcat marți Ziua Internațională a Siguranței pe internet printr-un eveniment în cadrul căruia au fost discutate implicațiile digitalizării procesului educațional pentru elevi și profesori. La eveniment au participat reprezentanții sectorului public și privat, experți în domeniu, părinți, elevi și profesori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here