Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

Polițist vrâncean, arestat la propunerea DNA


Un ofițer din cadrul Poliției orașului Mărășești a fost reținut de procurorii DNA Galați și ulterior arestat preventiv pentru 30 de zile, el fiind suspectat de comiterea a 13 infracțiuni. Potrivit procurorilor anticorupție, polițistul și-ar fi însușit bijuterii pe care le recuperase de la înfractori, ar fi întocmit dosare penale deși nu se impunea, ar fi ridicat bani în timpul unor controale, pe care i-ar fi păstrat pentru el. De asemenea, este acuzat și că ar fi cerut șpagă pentru a nu întocmi dosare penale. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul DGA – Serviciul Județean Anticorupție Vrancea și al SIPI Vrancea.

    Un ofițer de la Poliția orașului Mărășești, Marius Maricel Vîrlan, este acuzat de procurorii DNA-Serviciul Teritorial Galați că ar fi săvârșit 13 infracțiuni. Procurorii DNA susțin că acesta ar fi comis șapte infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit; două infracțiuni de fals intelectual; două infracțiuni de uz de fals; o infracțiune de luare de mită; o infracțiune de favorizarea infractorului. Practic, polițistul este acuzat că și-ar fi însușit bijuterii care nu-i aparțineau, ar fi cerut bani infractorilor pentru a le face viața mai ușoară sau ar fi întocmit dosare penale deși era vorba doar de contravenții. Ofițerul a fost audiat la DNA Galați miercuri, iar în seara aceleiași zile a fost reținut, ieri fiind prezentat judecătorilor cu propunere de arestare preventivă. El a primit mandat de arestare pentru 30 de zile, soluția nefiind definitivă.
    Procurorii DNA arată că Vîrlan și-ar fi început activitatea infracțională în 2013. „Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea, pentru 24 de ore, a inculpatului Vîrlan Marius-Maricel, ofițer de poliție cu grad de inspector principal în cadrul I.P.J. Vrancea – Poliția Orașului Mărășești, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de: șapte infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, două infracțiuni de fals intelectual, două infracțiuni de uz de fals, o infracțiune de luare de mită, o infracțiune de favorizarea infractorului. În ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: în cursul anului 2013, inculpatul Vîrlan Marius – Maricel, ofițer de poliție cu grad de inspector principal în cadrul I.P.J. Vrancea – Poliția Orașului Mărășești, a efectuat controale la mai multe societăți comerciale. În aceste împrejurări, acesta fie a ridicat documente de evidență contabilă, precum și sume de bani, fără temei legal și fără a înregistra actul de control în evidențele poliției, fie a întocmit două dosare penale pentru fapte care constituiau în realitate contravenții și a ridicat bani fără justificare legală și fără să îi depună la poliție. Pentru a justifica deschiderea unuia dintre cele două dosare penale, a întocmit acte procesuale în fals și, pe baza acestora, a formulat propuneri pe care le-a înaintat procurorului de caz”, susțin procurorii DNA.

   Ar fi furat o parte din bijuteriile recuperate

    Procurorii anticorupție mai arată că, într-un dosar penal în care a făcut  cercetări, polițistul a reușit să recupereze o parte din bijuteriile furate. În loc să depună întreaga cantitate de bijuterii la Banca Națională, omul legii și-ar fi însușit bijuterii în valoare de 28.000 lei. Ca să nu se afle ce a făcut, ar fi întocmit în fals un proces verbal de predare-primire a bijuteriilor către părțile vătămate din dosar.
    „Același inculpat, în cadrul cercetărilor pe care le-a efectuat într-un alt dosar penal, deși a recuperat o parte din bunurile sustrase persoanelor vătămate din acea cauză (bijuterii din metale prețioase), nu a depus întreaga cantitate a acestora la Banca Națională – Filiala Buzău, astfel cum cereau prevederile legale, însușindu-și diferența (apreciată la 28.000 lei potrivit părții vătămate). Ca să ascundă sustragerea unei părți a bijuteriilor recuperate, a întocmit în fals un proces-verbal de predare-primire a acestora către părțile vătămate din acel dosar”, mai arată procurorii anticorupție.

   Și-ar fi însușit banii luați de la o persoană cercetată

    Procurorii mai precizează că polițistul Vîrlan ar fi pretins și ar fi primit de la cumpărătorul unor bunuri furate suma de 200 lei pentru a nu mai continua cercetările față de acesta sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tăinuire. De asemenea, ofițerul de poliție nu ar fi înregistrat denunțul formulat privind săvârșirea unei infracțiuni de furt. „În perioada mai – iulie 2014, pe fondul unei cercetări penale pe care o efectua, inculpatul Vîrlan Marius – Maricel a pretins persoanei cercetate suma totală de 5.850 lei pentru acoperirea prejudiciului, bani pe care însă și i-a însușit. În contextul altor cercetări penale, a primit de la persoanele cercetate suma de 2.000 lei în vederea remiterii acestei sume de bani către partea vătămată, din care a remis în fapt doar 700 lei, iar diferența și-a însușit-o”, mai arată în informare procurorii anticorupție.
    Procurorii au ținut să facă precizarea că polițistul beneficiază de prezumția de nevinovăție.

   Arestarea atrage suspendarea din funcție

    Inspectorul șef al IPJ Vrancea, comisarul șef Ionel Popescu, ne-a declarat, ieri, că nu poate fi niciodată de acord cu astfel de fapte. Potrivit acestuia, situația este ceva mai veche, fiind nevoie de timp pentru strângerea tuturor datelor.
Inspectorul șef a adăugat că în momentul în care instanța va admite propunerea de arestare, polițistul va fi suspendat din funcție. „Eu condamn astfel de fapte, dar instanța va decide ce se va întâmpla. Situația este mai veche, dar a fost nevoie ca structura specială să strângă toate datele necesare. Dacă va fi emis mandatul de arestare, atunci lucrătorul va fi suspendat din funcție. Anumite situații le-am semnalat și noi structurii speciale, deoarece nu avem competență”, ne-a precizat comisarul șef Popescu.

25 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?