Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

Clădirea în care funcţionează Muzeul de ştiinţe ale naturii va fi renovată


Clădirea în care funcționează Muzeul de științe ale naturii, cunoscută și sub numele de Casa Tatovici, va fi dată în folosință gratuită Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Decizia va fi luată în cadrul ședinței Consiliului Județean Vrancea care va avea loc vineri, urmând ca imobilul să fie supus unui amplu proces de reabilitare și consolidare. Imobilul a fost afectat de cutremure, cele mai mari pagube fiind provocate de seismul de 5,7 grade pe scara Richter, înregistrat în data de 22 noiembrie 2014. „Pentru cetățenii județului nostru este foarte important ca aceste puține imobile inventariate în lista monumentelor istorice să fie menținute în siguranță, restaurate și conservate, mărturie a trecutului și identității locale, cu atât mai mult cu cât acestea sunt imobile din domeniul public al județului și adăpostesc instituții publice”, se arată în referatul care însoțește proiectul de hotărâre. 
   Consiliul Județean Vrancea a inițiat elaborarea expertizei tehnice si a Documentației Tehnice de Avizare a Lucrărilor de Intervenție – DALI – pentru clădirea cunoscută sub denumirea de Casa Tatovici și în care funcționează Secția de științe ale naturii și acvariu a Muzeului Vrancei. „Potrivit expertizei tehnice, clădirea prezintă degradări și avarii structurale, care o situează in clasa de risc seismic RsI. Având în vedere necesitatea punerii în siguranță a acestui imobil cu valoare de patrimoniu a fost adoptată HCJ Vrancea nr. 30/2013 privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții «Consolidare, restaurare, extindere Secția de științe ale naturii și acvariu -Casa Tatovici», urmând a fi executată investiția în cadrul programului derulat prin CNI- Lucrări de intervenție în primă urgență la construcții vulnerabile și care prezintă pericol public”, se mai arată în referatul care însoțește proiectul de hotărâre.
    Vă reamintim că după evaluare, concluzia experților care au verificat clădirile avariate de cutremurul din 22 noiembrie 2014 a fost aceea că Muzeul de Åžtiințele Naturii din Focșani ar trebui evacuat în regim de urgență.
 „Am înaintat un memoriu către conducerea Consiliului Județean pentru găsirea unui spațiu corespunzător pentru desfășurarea activității profesionale minime”, a declarat directorul Horia Dumitrescu. Noul spațiu ar trebui să fie de minim 300 metri pătrați pentru a putea adăposti cele circa 50 mii piese de la Muzeul de Åžtiințele Naturii. Ar trebui mutate cele 340 de animale vii care pot fi vizitate la această secție dar și cele peste 3500 de publicații din arhivă. Muzeul de Åžtiințele Naturii funcționează în acest imobil din 1984. În anul 1989, la demisolul secției a fost inaugurat acvariul, care prezintă floră și faună acvatică vie, exotică și indigenă în cele 16 acvarii și nouă bazine mari. La parterul clădirii se poate vizita o expoziție permanentă cu tema ,,Minunata lume a păsărilor” , secția deținând una din cele mai mari colecții de păsări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?