Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Locuitorii din Dumbrăveni au fost informaţi cu privire la finanțările UE


Primarul comunei Dumbrăveni, Valentin Tîlvăr, a organizat la finele săptămânii trecute o întâlnire cu cetățenii care doresc să acceseze fonduri europene. Edilul a chemat o echipă de specialiști de la o firmă din București, care se ocupă cu scrierea de proiecte pentru atragerea fondurilor europene, și le-a prezentat localnicilor principalele axe de finanțare pentru exercițiul financiar 2014 – 2020. La întâlnire au participat atât persoane fizice, cât și juridice, tocmai de aceea au fost trecute în revistă toate oportunitățile de finanțare.
S-a început cu sprijinirea întreprinderilor mici cu maxim 3 ani vechime, unde alocarea financiară este de 111.702.127 euro, a urmat sprijinirea întreprinderilor cu minim 3 ani vechime, unde finanțare este de 632.978.722 euro, investițiile în agricultură și în ferme de animale, unde finanțarea este de 50 – 70%, iar valoarea maximă a unei finanțări pe un proiect este de 2.000.000 euro, urmat de  sprijinul pentru industria alimentară, cu finanțare cuprinsă între 50- 70% și o valoare de 2.500.00 euro pe proiect. A fost dezbătută și linia de finanțare prin PNDR, respectiv tineri fermieri, unde contribuția este de 100%, iar maximum de finanțare pentru un proiect este de 50.000 euro. Locuitorii comunei Dumbrăveni s-au arătat interesați și de axa de finanțare sprijin pentru ferme mici și de familie, unde contribuția UE este de 100%, iar valoarea unui proiect este de maxim 15.000 de euro.
Un alt capitol dezbătut a fost înființarea de întreprinderi neagricole în mediul rural, cu o finanțare nerambursabilă de 100% și un maxim de 70.000 euro pe proiect, exploatarea turistică a patrimoniului cultural – finanțare de 85%, cu 200.000 euro de proiect, dezvoltarea afacerilor neagricole în mediul rural cu o finanțare nerambursabilă de 90% și cu un maxim de 200.000 euro de proiect. O altă măsură este sprijinul pentru împădurire cu o finanțare nerambursabilă de 100%, oportunități de finanțare în sectorul pomicol cu rambursare de 100%  și cu o valoare de 100.000 de euro de proiect, pe o perioadă de 5 ani.
A fost prezentat și modul de obținere a subvențiilor cu primele anuale și ramurile unde se acordă, dar la fel de important este și programul pentru producătorii din sectorul vitivinicol 2014 – 2018. Aici au fost dezbătute subprogramele, restructurarea și reconversia podgoriilor, asigurarea recoltei și promovarea vinurilor. În aproape toate cele trei subprograme finanțarea este de 50%, iar alocarea financiară pentru un proiect diferă de la caz la caz. „A fost o întâlnire de lucru, la care am invitat mai mulți locuitori din comună care ar putea să implementeze un proiect cu fonduri UE. Cei care au dorit să afle informații despre sectorul de activitate în care ar putea investi au venit. Oamenii au ascultat cu atenție, și-au făcut niște calcule în funcție de banii pe care îi au la dispoziție, dar mai ales de activitatea pe care o desfășoară în acest moment. Rămâne acum ca ei să analizeze foarte bine cum stau lucrurile și să decidă dacă vor să se bage într-un asemenea proiect. Beneficiile sunt foarte mari, dar trebuie o analiză de nevoi și dacă îi dau drumul la treabă să se țină de ce și-au propus. M-aș bucura foarte mult dacă la Dumbrăveni, unul, doi sau mai mulți localnici pot să implementeze un astfel de proiect cu fonduri UE”, a spus Valentin Tîlvăr.
Locuitorii s-au declarat mulțumiți de această inițiativă a primarului. Au spus că pentru ei era o necunoscută accesarea fondurilor UE. „Eu am 100 de oi acum și doresc să îmi fac o stână așa, ca la carte. Sunt interesat de un proiect din acesta, însă nu prea știu care sunt toate chichițele ca să punem un proiect pe picioare. Mai e o problemă cu scrierea proiectului, că trebuie să fie oameni de încredere și nu niște hoți, ca după ce i-ai dat banii să fugă și să nu îi mai găsească nimeni. Banii de la UE sunt foarte buni, deoarece nu avem altă variantă. Noi nu avem bani să punem pe picioare o asemenea afacere. Am văzut prezentarea făcută de firma de la București, acum stăm să vedem încotro o apucăm”, a spus unul dintre bărbații prezenți.
Alții au spus că ar fi interesați să implementeze un proiect în sectorul turistic, însă noutatea afacerii și teama de a începe ceva pe cont propriu îi cam sperie. „Eu aș fi interesată de o activitate în sectorul agroturistic. Dar e cam greu după ce voi face construcția. Problema se pune că în timp de cinci ani trebuie să fie pe profit. La noi e cam greu un pic, că nu prea e vad și trebuie să ai și obiective în zonă pe care să le viziteze turiștii. Oricum ideea e interesantă. Să vedem ce putem face și mai ales cum, că e treabă serioasă”, a precizat o localnică. 

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?