Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

MARŞ ISTORIC: Parisul, capitala mondială împotriva terorismului


Parisul a devenit capitala mondială a luptei împotriva terorismului duminică, printr-o reuniune internațională și un marș republican la care au participat peste un milion de persoane, între care zeci de lideri străini, după atentatele comise de trei jihadiști și soldate cu 17 morți. Francois Hollande a primit la Elysee numeroși lideri străini, printre care și președintele României, Klaus Iohannis. Peste un milion de persoane – 1,5 milioane potrivit organizatorilor -, scandând „Charlie! Charlie!”, au participat duminică la un miting de o amploare extraordinară la Paris, devenit pentru o zi „capitala mondială” împotriva terorismului, prin prezența liderilor străini care au defilat ținându-se de braț, relatează AFP.
Manifestația istorică a fost organizată în memoria celor 17 victime ale atentatelor teroriste comise săptămâna aceasta în Franța. Un marș extraordinar atât prin dimensiunea sa planetară, cât și prin prezența liderilor străini care au defilat pe străzile pariziene: Francois Hollande, înconjurat de președintele statului Mali, Ibrahim Boubacar Keita, și de cancelarul german Angela Merkel, președintele palestinian Mahmoud Abbas la câțiva metri de premierul israelian Benjamin Netanyahu, premierul britanic David Cameron, cel italian Matteo Renzi sau regele Iordaniei.
Aplaudați de mulțime la sosirea lor la marș, responsabilii străini, care au defilat alături de președintele francez, au ținut un moment de reculegere, după care au părăsit mitingul. „Parisul este astăzi capitala lumii”, a proclamat Hollande cu puțin înainte de a se alătura manifestanților.
Cortegiul, având în prima linie familiile victimelor, s-a îndreptat spre Piața Națiunii. Peste 5.500 de polițiști au fost mobilizați pentru a asigura securitatea, inclusiv lunetiști postați pe acoperișurile clădirilor aflate pe traseu. „Eu sunt Charlie, sunt evreu, sunt polițist”, este sloganul care rezuma omagiul adus victimelor acestor atacuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?