Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617

GALERII FOTO: Vrancea de ANUL NOU: Revelion în Piaţa Unirii, Pluguşor şi Mascaţi


Vrâncenii au pășit cu speranță în noul an, unii cu Mascați și Plugușor, alții în Piața Unirii, cu muzică modernă, spectacol de lasere și artificii, unii acasă cu cârnați și vin roșu, în fața televizorului, alții la restaurant cu somon și șampanie, alături de o formație. Pe Valea Râmnicului, vrâncenii sunt colindați la cumpăna dintre ani de cete de mascați. Artiștii populari de la Nistorești au venit cu plugul tras de boi în Piața Unirii din Focșani pentru a le arăta focșănenilor frumoasele tradiții din Èšara Vrancei. Vrânceni dar și oameni din alte județe și-au petrecut noaptea dintre ani în Piața Unirii din Focșani, în ciuda temperaturilor extrem de scăzute. De sute de ani, pe 1 ianuarie tinerii din comuna Păunești alungă spiritele rele ale anului precedent prin zgomote puternice și măști „înfricoșătoare”.

    Vintileasca este o localitate de munte unde tradițiile și obiceiurile de Anul Nou încă se mai păstrează. Pregătirile încep înainte de Crăciun și continuă pe toată perioada premergătoare Anului Nou. O ceată de mascați este însoțită de doi instrumentiști care cântă la clarinet și de un toboșar. Toba a devenit în timp un element de identitate a cetelor de mascați din Vintileasca fiind nelipsită de la acest tip de evenimente. Toba este confecționată după metode tradiționale, din piele de vițel, de un meșter popular renumit din comuna Nereju, comună ce se învecinează cu Vintileasca. În dimineața zile de 31 decembrie, flăcăi care fac parte din ceata de la Vintileasca se reunesc la „bar la Titel”, un bar din centrul comunei, de unde mascații încep a colinda gospodarii din comuna Vintileasca.     Urșii, ursarii, caprele, babele, moșii, soldații sau generalii fac primele demonstrații ale măiestriei lor chiar în fața barului de unde are loc plecarea. Cea mai îndrăgită melodie care trebuie cântată și dansată la casa fiecărui gospodar este „Ursăreasca”, jucat în special de urși și de ursari. În zona de munte a județului, în special în comuna Vintileasca, ursarul poartă o mască ce are o coroană foarte mare, construită din pene de curcan, albe sau negre, și are o bâtă în mână, de care este prins un lănțișor cu un belciug, care pleacă de la nasul Ursului. Pe haină și pe pantaloni sunt prinse zdrențe de culoare neagră. Ulterior ceata începe colindatul la fiecare casă din comună cu dorința de a le ura consătenilor să aibă parte de un  an mai bun și plin de bucurii.
    Plugul mare – mascații, este obiceiul la care participă tinerii, dar și bărbați însurați, care se organizează în cete de mascați. În trecut aceste cete mergeau cu plugul noaptea. Rolul mascaților este de a îndepărta de la casa respectivă spiritele malefice și de a intra curați în noul an. În prezent, plugarii pornesc în dimineața de Ajun a Anului Nou, colindând o parte din gospodării. „Vin Mascații”, e strigătul de bucurie, care străbate dintr-un capăt în altul satele de la izvoarele Râmnicului Sărat. Aproape de miezul nopții, mascații sparg ceata pentru a petrece în familie trecerea dintre ani, urmând ca în prima zi a anului să colinde restul de gospodării rămase. Plugul este rostit în fața gazdelor de un tânăr fără mască și îmbrăcat de obicei în costum național. El ține în mănă două clopote mari pe care le sună la terminarea unei strofe, după ce rostește fraza: „Roata Flăcăi!”. Textul plugului conține referiri ironice la principalele evenimente care s-au petrecut în viața satului, în anul care tocmai s-a încheiat, iar către final se fac urările de sănătate, fericire și belșug pentru noul an. În partea a doua are loc un adevărat spectacol cu măști, pe fondul muzicii și al tobei. De la an la an apar și alte personaje inspirate din viața cotidiană, ca de exemplu: pădurari, medici, polițiști, personaje politice, vedete de televiziune. Este obiceiul ca în prima zi din noul an, toate cetele care au colindat prin sate și cătune, să se strângă în centrul de comună într-o veritabilă paradă a măștilor. Aici se vede care sunt cele mai reușite măști, care a fost ceata cea mai bine organizată, cel mai frumos plug, cel mai bun urs sau cel mai bun ursar.
    Profesorul Sorin Pantelimon, un mare iubitor de tradiții și frumos de pe Valea Râmnicului, spune că plugul mare sau ceata de mascați, este evenimentul cel mai așteptat în ajunul Anului Nou. La Jitia se organizează trei cete, iar la Vintileasca două cete: una care colindă prin satele Tănăsari și Vintileasca, iar alta care colindă prin satele Neculele și Bahnele. În cea mai mare parte măștile sunt confecționate manual de meșteri populari cum ar fi Gheorghe Serafim, Ilinca Colniceanu, sau chiar de către tinerii participanți la acest obicei. „Ca un element de noutate, în cetele de mascați din Jitia și Vintileasca, apar curcanii albi și negri, personaje pe care nu le întâlnim în Å¢ara Vrancei, Nereju de exemplu, ce se află la numai 14 kilometri. Aceștia merg însoțiți de muzicanți și conduși de un general. Generalul este întruchiparea unui haiduc urmărit de poteră, așa cum des se întâmpla în această zonă, cu mulți ani în urmă  – Gheorghilaș, Bahnă. El este cel care conduce ceata și este îmbrăcat în alb, cu masca frumos împodobită și pieptul plin de decorații. Din ceată mai fac parte moșul, baba, ursul și ursarul, precum și alte personaje inspirate din viața cotidiană”, spune profesorul Sorin Pantelimon.

   Colindători de la Nistorești au venit cu plugul la Focșani

    Artiștii populari de la Nistorești au venit, pe 31 decembrie, cu plugul tras de boi în Piața Unirii din Focșani pentru a le arăta focșănenulor frumoasele tradiții din Èšara Vrancei. Plugul tras de boi și ceata de colindători au fost atracția principală pe bulevardele municipiului unde focșănenii erau în goana după ultimele cumpărături pentru petrecerea de Revelion. Prima oprire a artiștilor a fost la Primăria Focșani unde au fost întâmpinați cu un ceai cald și cadouri de viceprimarul Marius Iorga și consilierii municipalității. Cu un pici de șapte ani care strunea cei doi boi de la plug, oamenii de la Nistorești au spus un plugușor original, adaptat realităților din Vrancea. După plugușorul de la Primărie, artiștii au mers în Piața Unirii și apoi la Spitalul Județean din municipiu. Inițiativa i-a aparținut lui Toader Sfîrlea care ne-a spus că a venit cu plugul tras de boi pentru a le arăta focșănenilor frumoasele tradiții de la Nistorești. În ceata de colindători de la Nistorești s-au mai aflat Ion Stanciu, rapsod popular și îndrumătorul formației de cimpoieri din Nistorești, ultimul făuritor de cimpoaie din România, Vasile Cojocaru, meșter popular, Vasile Răileanu, cimpoier la echipa artistică a comunei Nistorești, Nicușor Anghiloșanu, Ionel Modoran, Nelu Băican, Ionel Doldor și Vasile Doldor, un băiat de 7 ani.

    REVELION cu muzică bună, spectacol de lasere și artificii în Piața Unirii

    Vrânceni dar și oameni din alte județe și-au petrecut noaptea dintre ani în Piața Unirii din Focșani, în ciuda temperaturilor extrem de scăzute. Aceștia au avut parte de muzică de cea mai bună calitate și pentru toate gusturile. Spectacolul a durat peste șase ore, iar pe scenă au urcat Å¢ara Vrancei, Geta Postolache, Matilda Pascal Cojocărița, Vali Bărbulescu, Lidia Buble, Super Trooper, Ruby, Kaoma, Cristi Minculescu Band, Maximilian, Goombay Dance Band, Alphaville și Ro-Mania, prezentatorii spectacolului fiind Adelina Pestrițu și Octavian Ursulescu. Cei mai mulți oameni au fost prezenți în Piața Unirii aproape de miezul nopții, moment în care platoul și Bulevardul Unirii au fost pline de cei care au dorit să petreacă în aer liber, alături de artiștii preferați, dar și pentru a admira focul de artificii. Majoritatea celor prezenți au avut la ei și tradiționala șampanie pe care au deschis-o la miezul nopții pentru a ciocni un pahar alături de cei dragi. Apoi, a urmat un superb foc de artificii, care a durat mai bine de 15 minute și a fost pe placul tuturor celor prezenți în Piața Unirii, dar și al celor care au asistat la spectacol de la balcoane. Ultimele 10 secunde ale anului trecut au fost cronometrate în sens invers, vrâncenii numărând cu glas tare până la zero, momentul intrării în noul an.
    La 15 minute după miezul nopții, pe scena din Piața Unirii au urcat membrii formației Alphaville, o formație așteptată de foarte mulți vrânceni. Oamenii au cântat împreună cu cei trei soliști ai trupei și s-au simțit extraordinar, cele mai apreciate melodii fiind „Big in Japan”, „Forever young” și „Sounds like a melody”. „A fost un concert minunat. Am mai cântat aici (în România – n. red.) de patru – cinci ori. Toate cântecele pe care le performăm pe scenă, le iubim. Nu am cânta ceva ce nu ne place. Ne-a plăcut foarte mult de fiecare dată. Mai ales acum, totul a fost foarte bine organizat pentru noi”, a spus Marian Gold, solistul trupei. Publicul din Piața Unirii din Focșani, majoritar format din tineri, a aplaudat, a cântat și a dansat pe ritmurile muzicii celor de la Alphaville. Dar, de la concert nu au lipsit nici cei de vârsta idolilor lor de la Alphaville.
    Recitalul lui Ruby a fost altul apreciat de vrâncenii aflați în Piața Unirii. „M-am simțit excelent și voi veni la Focșani cu mare plăcere ori de câte ori voi fi invitată. Vreau să transmit tuturor un călduros La Mulți ani! Multă sănătate și fericire”, a spus Ruby.
    Pentru membrii trupei franceze Kaoma, gerul năpraznic a fost o surpriză mai puțin plăcută. Chiar și așa, soliștii de culoare ai trupei au făcut show pe scenă și i-au încântat pe spectatori cu hiturile care au consacrat trupa în anii 1990, de departe cea mai așteptată melodie fiind „Lambada”. „Nu suntem obișnuiți cu asemenea temperaturi. Este foarte frig aici. Mulțumim celor au venit la spectacol și sperăm să revenim într-o bună zi la Focșani. La mulți ani tuturor”, a spus solista trupei, Loalwa Braz, care, după concert, nu a ezitat să se încălzească cu o cană de ceai în recepția hotelului unde a fost cazată.
    Fostul solist al trupei Iris, Cristi Minculescu a făcut show în noaptea de Revelion. Alături de membrii trupei, rockerul cu voce de aur i-a încântat pe vrânceni cu melodii arhicunoscute, care au fost savurate din plin de public. Acesta a participat la o sesiune de autografe și fotografii care a durat aproape 15 minute. „Mulțumim publicului de la Focșani. La mulți ani!”, a spus Cristi Minculescu.
    Formația germană Goombay Dance Band a impresionat prin hiturile celebre, „Sun of Jamaica” și „Seven Tears”, dar și prin vocea solistului, Oliver Bendt, care la cei 69 de ani ai săi, a demonstrat că vârsta nu are limite pe scenă. Oliver a fost foarte prietenos cu cei care i-au solicitat autografe și, prin intermediul translatorei sale, a dialogat cu mai mulți fani. „Sunt pentru prima oară în orașul vostru și îmi pare rău că nu am avut timp să-l vizitez. Dacă vom mai fi invitați, vom reveni cu mare plăcere”, a spus solistul trupei Oliver Bendt, care în ciuda temperaturii de -15 grade a purtat doar o geacă de piele. 

     „Uncheșii și babele” de la Păunești alungă spiritele rele

    De sute de ani, pe 1 ianuarie tinerii din comuna Păunești alungă spiritele rele ale anului precedent prin zgomote puternice și măști care mai de care mai „înfricoșătoare”. „Uncheșii și babele”, așa cum sunt cunoscuți mascații de la Păunești, merg pe ulițele satelor din comună și fac zgomote puternice ajutați de tălăngi confecționate de fierarii din sat de decenii întregi. După ce colindă ulițele din comună, mascații se strâng în centrul comunei, unde pot fi admirați de toți localnicii. În trecut, măștile erau confecționate numai din piei de oaie sau capră și aveau obligatoriu și pene de gâscă sau rață. Odată cu trecerea timpului, măștile au mai fost înfrumusețate cu beteală, diverse fundițe și poze ale artiștilor preferați. Parada măștilor nu este completă fără sunetul asurzitor al tălăngilor, care potrivit tradiției îi scapă pe săteni de necazuri.

Material realizat de Aurel ÅžELARU, George NOAPTEÅž, George DUMITRU, Ciprian DUMITRU 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?