Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640
Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640

Consiliul Judeţean vrea să ia în administrare corpul B din cadrul Staţiei CFR Focşani


Consiliul Județean Vrancea intenționează să preia în administrare corpul B din cadrul Stației CFR Focșani, pentru a fi continuate lucrările la această clădire, urmând ca ulterior aici să funcționeze diverse instituții publice. Decizia vine după ce Căile Ferate Române a oprit investițiile. Consiliul Județean Vrancea va dezbate, marți, în ședință ordinară, proiectul de hotărâre privind aprobarea solicitării de transfer, cu titlu gratuit, a obiectivului de investiții în curs „Modernizarea stației CF Focșani la standarde europene – Corp B” din inventarul Ministerului Transporturilor în inventarul Consiliului Județean Vrancea.
    În referatul care însoțește proiectul de hotărâre se arată că Guvernul României a demarat în perioada 2000-2004 un amplu program la nivel național de modernizare a stațiilor CF de călători, denumit generic „EUROGARÄ‚”. De acest program a beneficiat și municipiul Focșani, lucrările demarând în anul 2003, cu termen de execuție 12 luni. În termenul propus a fost recepționat Corpul A al investiției dedicat călătorilor și spațiilor tehnice de monitorizare trafic și s-au executat lucrări parțiale la Corpul B.
    Corpul B, parte a investiției „Modernizarea stației CF Focșani la standarde europene”, are suprafața construită de 450 mp, suprafața desfășurată de 1500 mp și se desfășoară pe parter și două etaje cu funcțiune generală specifică de mesagerie și spații pentru personal. Potrivit expertizei tehnice judiciare realizată în 2011, valoarea lucrărilor neexecutate în totalitate, cât și cele ce au rămas de executat (construcții-instalații), la data întocmirii expertizei este de 2.202.467 lei (RON) fără TVA (prețuri iunie 2011). „Având în vedere că Ministerul Transporturilor a reorganizat activitățile propuse pentru Corpul B în clădirile existente, practic nu mai există un interes pentru finalizarea lucrărilor. Chiar și în conservare, construcția se deteriorează și există riscul ca în scurt timp să arate ca o ruină în una din cele mai importante porți de intrare în municipiul Focșani. Considerăm că valoarea lucrărilor rămase de executat nu este foarte mare, iar clădirea este foarte potrivită ca și poziție și dimensiuni spre a adăposti activități/instituții de interes public”, se arată în referatul care însoțește proiectul de hotărâre.
    În același document se precizează că deoarece lucrările nu sunt finalizate, Corpul B nu poate fi inventariat în domeniul public sau privat al statului sau al județului Vrancea. Ca urmare, acest corp de clădire ar putea fi preluat și inventariat ca investiție în curs, urmând a fi înscris în patrimoniul Județului, după finalizarea și recepționarea lucrărilor.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?