Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA


12 vrânceni au aflat, anul acesta, că sunt purtători ai virusului HIV, iar alte opt au fost diagnosticați cu SIDA. În total, în Vrancea figurează în evidențele medicilor 191 de persoane purtătoare ale virusului HIV și 145 care suferă de SIDA. Astăzi este marcată Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA. Potrivit specialiștilor din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, aceasta este o zi care dă oamenilor de pretutindeni șansa să se unească în lupta împotriva acestei maladii, să fie solidari cu cei bolnavi și să-i comemoreze pe cei care au decedat din cauza  acestei boli.
Până în anul 2015, Ziua Mondială SIDA are tema „Å¢inta Zero: Zero noi infecții HIV. Zero discriminare. Zero decese asociate SIDA”. Scopul campaniei îl reprezintă acces universal la prevenția HIV, tratament, îngrijiri și suport, reducerea numărului persoanelor infectate cu HIV/SIDA, informarea și educarea populației, mai ales a grupurilor cu risc crescut, asupra HIV/SIDA.
Campania are ca obiective creșterea numărului de persoane informate și educate în legătură cu HIV/SIDA; creșterea numărului de persoane, în special din grupele de risc, care solicită efectuarea unui test de depistare a infectării cu HIV și creșterea numărului de persoane care adoptă un comportament sănătos.

   14 copii infectați cu HIV

În programul de tratament al HIV/SIDA, la nivelul județului Vrancea sunt incluși 167 de pacienți, care primesc medicație gratuită, dintre care 14 sunt copii cu vârste sub 15 ani. Medicul Georgeta Șerban, coordonatorul acestui program în Vrancea, spune că, momentan, nu sunt probleme cu medicamentele acestor pacienți, deși în luna august au primit tratamentele cu întârziere.
Potrivit specialiștilor din cadrul DSP Vrancea, persoanele purtătoare ale virusului HIV dezvoltă într-un interval de câțiva ani SIDA, dar cu ajutorul tratamentelor, această perioadă se poate prelungi. Virusul HIV se transmite prin contact sexual neprotejat sau prin contact cu sângele infectat. De asemenea, medicul infecționist Georgeta Șerban spune că și fătul poate fi infectat, dacă mama este diagnosticată cu HIV, dar acest lucru nu este obligatoriu.
„HIV poate fi transmis prin contact sexual neprotejat cu o persoană infectată; prin transfuzie de sânge contaminat și schimbul de ace contaminate, seringi sau alte instrumente ascuțite. El poate fi transmis, de asemenea, de la o mamă la copilul ei în timpul sarcinii, nașterii și alăptării. Persoanele fizice nu pot infecta prin contact de zi cu zi cum ar fi sărut, îmbrățișare, strângere de mână sau schimb de obiecte personale, hrană sau apă. Simptomele HIV variază în funcție de stadiul infecției. Dacă la persoanele care trăiesc cu HIV infecția este mai evidentă în primele luni, mulți nu sunt conștienți de prezența infecției până la etapele ulterioare. În primele câteva săptămâni după infecția inițială, simptomele pot fi inexistente sau pot fi prezente simptome asemănătoare gripei, inclusiv febră, dureri de cap, erupții cutanate sau durere în gât. Pe măsură ce infecția slăbește sistemul imunitar al persoanei, individul poate dezvolta alte semne și simptome, cum ar fi umflarea ganglionilor limfatici, pierdere în greutate, febră, diaree și tuse. Fără tratament, acestea ar putea dezvolta, de asemenea, boli grave, cum ar fi tuberculoza, meningita criptococică și tipuri de cancer”, explică specialiștii DSP. 
Testul HIV dezvăluie statutul de infectare prin detectarea prezenței sau absenței anticorpilor HIV în sânge. Dacă o persoană crede că există șanse să fi fost expusă la virusul HIV, trebuie să-și facă testul urgent. Acesta trebuie repetat după șase luni, căci în toată această perioadă pot apărea anticorpi dacă într-adevăr virsul a fost contractat. 
În România, conform datelor Centrului Român HIV/SIDA din 30 iunie 2012, la 48% dintre persoanele infectate cu HIV calea de transmitere a fost heterosexuală. Numărul cazurilor cumulative 1985-2012 cu HIV/SIDA este de 17.819, numărul pacienților în viață fiind de 11.189. Numărul celor aflați în evidența activă HIV și SIDA este de 9.475. În România, anul trecut, 12.273 persoane infectate HIV/SIDA erau în viață (19.261 total cumulativ, începând cu anul 1985), conform unui studiu efectuat de Institutul Matei Balș, dintre care: cazuri HIV/SIDA la copii 0 – 14 ani: 9.946 și adulți peste 14 ani: 9.315 cazuri. Totalul deceselor prin SIDA a fost de 6.367 cazuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?