Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Cheia unei diete sănătoase stă în profilul genetic al fiecărei persoane


Cercetătorii canadieni au descoperit că dietele personalizate, bazate pe profilul genetic al fiecărei persoane, îmbunătățesc obiceiurile alimentare ale oamenilor, comparativ cu recomandările nutriționale generale. O echipă de cercetători de la Universitatea Toronto din Canada, condusă de Ahmed El-Sohemy, profesor de științe nutriționale, a efectuat primul studiu privind impactul dietelor bazate pe profilul genetic al voluntarilor asupra obiceiurilor alimentare, informează dailymail.co.uk. „Am descoperit că oamenii care primesc sfaturi privind nutriția pe baza profilului genetic își îmbunătățesc dieta într-o măsură mai mare decât persoanele care urmează sfaturi generale privind regimurile alimentare”, a declarat El-Sohemy.
Cercetătorii încearcă de mai mult timp să înțeleagă de ce unii oameni reacționează diferit la consumul acelorași alimente, iar oferirea de diete personalizate, în funcție de profilul genetic, este parte a acestei noi ramuri a cercetării în domeniu. Savanții canadieni, a căror lucrare a fost publicată online în revista PLoS One, au anunțat informații privind consumul de cafeină, sodiu, vitamina C și zahăr de la 138 de adulți tineri și sănătoși.
Voluntarii au fost împărțiți în două grupe de studiu. Una dintre grupe a primit recomandări nutriționale personalizate, în funcție de profilul genetic al fiecăruia, legat de cele patru componente alimentare de interes, iar cealaltă grupă a primit recomandări generale, nepersonalizate din punct de vedere genetic, privind aceleași componente alimentare.
Schimbările privind obiceiurile alimentare ale voluntarilor au fost evaluate la trei luni și un an după momentul inițial. Oamenii de știință au descoperit că persoanele care au primit sfaturi personalizate au început să prezinte îmbunătățiri privind regimurile alimentare după trei luni, iar modificările au fost și mai pregnante la un an după aceea. Astfel, cei care au fost informați că sunt purtători ai unei versiuni a unei gene legate de aportul de sare și hipertensiunea arterială au redus semnificativ aportul de sodiu (sare de bucătărie este clorură de sodiu, n.r.) în alimentația lor, în concordanță cu recomandarea primită, comparativ cu grupul care a primit recomandarea standard privind consumul de sare. Nu au fost observate alte efecte privind alte componente ale dietei.
Totuși, cei mai mulți dintre voluntari îndeplineau deja recomandările nutriționale privind celelalte trei componente alimentare la începutul studiului, iar acest lucru ar putea fi explicația pentru care nu au fost observate modificări semnificative privind aportul acestor componente. 


ÎNAINTE DE A PUNE ÎN APLICARE SFATURILE NOASTRE, CONSULTAÅ¢I MEDICUL 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?