Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

Cum să îngrijeşti pielea uscată


Umidificatoarele de interior și umplerea doar pe jumătate a mașinii de spălat rufe se numără printre cele mai eficiente metode care vă ajută să scăpați de „blestemul” pielii uscate din sezonul rece. Aveți mâinile crăpate și uscate? Pielea de pe brațe, dintre coate și umăr, are textura unei hârtii abrazive? Aveți nasul uscat și cu pielea crăpată, chiar dacă nu vi l-ați suflat deloc pe parcursul zilei? Atunci există un singur diagnostic: aveți „piele de iarnă”, informează dailymail.co.uk. Vestea cea bună constă în faptul că există câteva soluții foarte simple pentru a remedia această problemă.

Reduceți cantitatea de rufe introduse în mașina de spălat – Încercați să faceți economie de apă umplând mașina de spălat până când abia mai puteți să închideți ușa acesteia? A sosit timpul să vă gândiți de două ori înainte de a mai proceda astfel. „Pentru cei mai mulți oameni, simpla reducere a numărului de articole vestimentare la fiecare spălare, pentru ca rufele să poată să beneficieze de o ultimă clătire finală eficientă, este suficientă pentru ca hainele și lenjeria de pat să aibă o atingere mai fină și mai plăcută pe piele”, a declarat Jonathan Bowling, medic dermatolog la Nuffield Health Manor Hospital din Oxford. „Reziduurile de detergenți și balsam din haine sau chiar din lenjeriile de pat pot să irite pielea în sezonul rece”, a adăugat el.
Dacă și după o clătire corectă a rufelor acestea continuă să vă irite pielea, ar fi indicat să consultați un medic și, mai ales, să renunțați la detergentul și balsamul de rufe preferate. Optați pentru un detergent și un balsam care sunt concepute special pentru pielea sensibilă.

Spălați lenjeriile de pat la 60 de grade Celsius – Paraziții microscopici din praful din locuințe trăiesc în celulele tegumentare exfoliate de pe pielea umană și ei pot fi găsiți în fiecare casă – în pat, pe covoare și pe obiectele de mobilier. Din păcate, acești paraziți se înmulțesc și prosperă atunci când încălzirea centrală este pornită. „Cei mai mulți oameni sunt alergici mai degrabă la excrementele eliminate de acești paraziți microscopici decât la paraziții înșiși”, explică Adam Friedmann, medic dermatolog la Harley Street Dermatology Clinic din Marea Britanie. Specialiștii recomandă acoperirea saltelelor, pilotelor și a pernelor cu o cuvertură impermeabilă la alergeni.
De asemenea, rufăria de pat trebuie spălată cu apă caldă la temperatura de 60 de grade Celsius, pentru a distruge acei paraziți. Totodată, evitați să cumpărați mochete sau covoare care acoperă toată suprafața podelei și folosiți un aspirator care este echipat cu un filtru performant. Păstrați camerele bine ventilate și ștergeți praful de pe suprafețele plane cel puțin o dată pe săptămână.

Nu vă lingeți buzele atunci când acestea sunt crăpate
– Aveți buze uscate și crăpate? Primul instinct este acela de a vi le linge. Însă acest lucru va duce doar la o evaporare și mai mare și va usca și mai mult buzele. Cea mai multă umiditate se pierde prin buze, în comparație cu orice altă parte a corpului. Combinația de vreme uscată și rece, vânt, soare și temperaturi ridicate în interior face ca buzele să se usuce, să se crape și să se exfolieze.
Medicii recomandă aplicarea unui unguent de buze care să creeze un fel de „sigiliu” deasupra pielii, pentru a menține umiditatea și a reduce fricțiunea dintre pielea buzelor. Evitați balsamurile parfumate, colorate și aromate – acestea conțin substanțe și conservanți care pot să irite pielea.

Renunțați la articolele vestimentare din lână – Hainele pentru iernile grele, precum paltoanele din lână, pot să irite pielea uscată și sensibilă, spune John Hamilton, medic specializat în cosmetică, dermatologie și biogerontologie din comitatul Worchestershire. „Încercați să purtați un articol vestimentar ușor, permeabil, imediat lângă piele, peste care puneți alte articole de îmbrăcăminte care să fie ușoare”, a adăugat el.

Renunțați la gelurile antibacteriene – Cu toții știm că spălatul frecvent al mâinilor ucide bacteriile, dar poate să și usuce pielea, în special în timpul iernii, când vântul și frigul pot să exacerbeze această problemă. Nu folosiți geluri antibacteriene, spune profesorul Friedmann, întrucât ele „conțin concentrații mari de alcool, iar acesta poate să usuce și să irite pielea”.
Specialiștii recomandă ulei de mâini cu extract de ceai, întrucât această substanță are proprietăți antibacteriene, antivirale și antiinflamatorii deja dovedite și, în plus, nu elimină umezeala din piele. Pentru mâinile foarte uscate și crăpate, specialiștii recomandă o cremă ce conține 10% uree.

Renunțați la săpunul obișnuit – Evitați săpunurile și gelurile de duș care conțin numeroase substanțe chimice, în special sulfat de sodiu, care este folosit pentru fabricarea anumitor spume de bărbierit. Aceste produse elimină uleiurile naturale cu rol umidificator din piele și produc iritații. Specialiștii recomandă produse care includ ulei de avocado, jojoba și piersică și care rețin apa în piele.
De asemenea, este important să se supravegheze temperatura apei, atât în cazul băilor, cât și al dușurilor. Apa care este prea fierbinte poate să elimine factorul natural de umidificare (NMF) din stratul superior al pielii. NMF este o combinație de acizi grași, uleiuri și aminoacizi care atrag umezeala din atmosferă și ajută pielea să își mențină o suprafață suplă. NMF reprezintă 20-30% din stratul superior al pielii (stratum corneum).
Apa trebuie să aibă o temperatură care să depășească puțin 37 grade Celsius – temperatura normală a corpului – și nu trebuie să rămâneți în cadă mai mult de cinci minute.

Mențineți umezeala aerului din locuință
– Când vremea e caldă, particule fine de apă rămân suspendate în aer. Însă aerul rece conține mai puțină umezeală. Acest lucru se produce pentru că vaporii de apă se condensează în picături mai mari și mai grele, care cad pe sol pentru că sunt prea grele pentru a rămâne în aer. Din acest motiv, aerul uscat, cauzat de încălzirea centrală, focurile din șemineu și aparatele de aer condiționat, duce la uscarea pielii.
Umiditatea este vitală pentru sănătatea pielii, pentru că stratul superior și protector al ei absoarbe umezeala din aer și o ajută să rămână suplă. Plasarea de boluri cu apă pe calorifere sau în apropiere de focurile din sobe contribuie la creșterea umidității din locuință. Însă cea mai bună soluție o reprezintă umidificatoarele electrice. Aceste dispozitive emit vapori fini de apă care umezesc aerul și încetinesc procesul de evaporare a apei din piele.

Există însă câteva aspecte care trebuie avute în vedere. Mai întâi, umidificatoarele trebuie menținute într-o stare de curățenie perfectă, deoarece dacă sunt murdare, pot răspândi bacterii. Cele mai multe dintre aceste dispozitive trebuie să fie curățate o dată pe săptămână. În al doilea rând, trebuie urmărite semnalele care indică apariția condensului și a mucegaiului pe pereții locuinței – acești factori indică faptul că aerul din interior este prea umed. Mucegaiul poate produce alergii și iritații, care duc la rândul lor la apariția eczemelor, astmului și a altor afecțiuni.

ÎNAINTE DE A PUNE ÎN APLICARE SFATURILE NOASTRE, CONSULTAÅ¢I MEDICUL 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?