Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637
Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637

Un etaj de la „Matei Balş”, izolat şi pregătit cu 15 paturi pentru eventuale cazuri Ebola


Un etaj al Institutului „Matei Balș” din Capitală a fost amenajat pentru eventuale cazuri de Ebola, acesta având o capacitate de 15 paturi, laborator propriu și fiind izolat, pentru a nu afecta circuitul institutului, a declarat, miercuri, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu. Ministrul Sănătății a precizat că România este pregătită pentru gestionarea unor eventuale cazuri de Ebola, fiind constituit un Comitet național de coordonare, format din ministerele Sănătății, Afacerilor Interne, Apărării Naționale, Afacerilor Externe și Transporturilor.
    Bănicioiu a spus că acest comitet are atribuții din momentul în care apare o suspiciune, trebuind să coordoneze monitorizarea și izolarea pacientului confirmat. „Se ocupă cu toate aceste chestiuni: proceduri, instruire de personal și izolare. Este funcțional în acest moment. Echipamentele există și ați văzut că sunt deja, în spitalele desemnate, cum este «Matei Balș» pentru București, camerele de izolare, care sunt deja cu presiune negativă, cum este recomandarea OMS. Este un întreg etaj amenajat la Balș, cu circuit separat, fără a afecta circuitul institutului. Laboratorul este separat tocmai pentru a nu putea interacționa cu cele din institut, deci lucrurile sunt organizate. Întregul etaj este izolat. Transportul se face cu ambulanțe speciale. Sunt toate lucrurile puse la punct”, a spus demnitarul. El a mai precizat că în fiecare zi sunt efectuate exerciții de instruire a personalului privind echiparea și dezechiparea, astfel încât să fie prevenite cazurile de îmbolnăvire în rândul cadrelor medicale.
    Nicolae Bănicioiu a menționat și un spital modular, care ar trebui să aibă o capacitate de 20 de paturi. „Spitalul modular este al Ministerului Apărării. În momentul de față, se fac ultimele amenajări”, a mai spus ministrul Sănătății. Persoanele care vin în România din zonele africane afectate de Ebola sunt luate în evidență de autorități la intrarea în țară, iar direcțiile de sănătate publică le monitorizează starea de sănătate timp de până la 21 de zile, a declarat, marți, tot ministrul Nicolae Bănicioiu. El a precizat că fiecare călător care ajunge în România din Africa este luat în evidență de autorități când intră în țară, pentru a i se evalua starea de sănătate. „Li se verifică temperatura și sunt monitorizați 21 de zile. (…) Toți cei care au intrat în România până acum (veniți din Africa – n.r.) sunt monitorizați de DPS, starea de sănătate fiindu-le evaluată la fiecare două zile”, a spus Nicolae Bănicioiu. Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății, aproape 20 de persoane venite din Africa sunt, în prezent, sub monitorizare. Epidemia de Ebola a provocat moartea a peste 4.000 de persoane din 7.400 de cazuri înregistrate în șapte țări, în principal în Liberia, în Sierra Leone și în Guineea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?