Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

GALERIE FOTO: Gropi astupate cu… apă pe strada Timotei Cipariu


Strada Timotei Cipariu din Focșani. Nu cred că arată bine nici în zilele  însorite, cu atât mai puțin într-o zi ploioasă de toamnă! Ieri, la orele 15.30 am poposit pe această stradă, nici prea lungă, nici prea scurtă, dar suficient cât să mă ud pe cizme și pantaloni.
Așa cum m-am obișnuit, pe stradă niciun om. Ar fi fost chiar culmea să întâlnesc pe cineva într-o zi urâtă, când nici pe timp de vară nu prea am avut șansa de a vedea vreun om la față! Dar, așa cum e frumos, am dat nas în nas cu un… dulău. Pretențios spus, căci nu era chiar de talie mare. Animalul stătea lângă un tomberon și mesteca pofticios din ceva, ce eu am presupus că era un os. Am vorbit cu el, nu de alta, dar nu aș fi vrut să mă muște în timp ce-i făceam poze. Din fericire, nu m-a băgat în seamă. A continuat să mestece, pesemne că chiar îi era foame.
Am lăsat cățelul în pace și mi-am continuat drumul. Unul anevoios, căci pe oriunde aș fi luat-o, tot prin baltă trebuia să trec. Strada este plină de gropi, astupate de apa de la ploaie, trotuarul la fel. În plus, pe trotuar este o „plapumă” de frunze galbene și ruginii, amestecate cu apă, care te fac să vrei să o iei prin altă parte. Lângă un tomberon am văzut mai mulți saci cu gunoaie, iar când să le fac poze, urletele unor tineri mi-au atras atenția. Prima dată am crezut că or fi sportivi, veniți la vreo competiție de care habar nu aveam, dar uitându-mă mai atentă am observat că eram în apropierea Liceului Pedagogic. O mașină se oprește lângă liceeni, iar o doamnă din interior îi întreabă cu voce răstită: „Ce faceți aici, mă?”. „Ne adăpostim de ploaie!”, i-au răspuns tinerii în cor. Răspuns logic, îmi spun, dar nu cred că cel așteptat de femeia respectivă, probabil profesoară.
Mai merg câțiva metri și văd pe partea stângă, venind dinspre strada Dinicu Golescu, o parcare asfaltată cu bitum! Trebuie să fie amenajată de vreo firmă, îmi spun. Dar am avut o surpriză plăcută: parcarea aparținea asociației de proprietari, dovadă fiind anunțul de pe peretele blocului. Oameni gospodari, jos pălăria!

    Doi locatari plătesc agentul termic din tot blocul

Luni, la audiențele primarului, Marioara S. (FOTO), care locuiește tocmai pe strada Timotei Cipariu, a reclamat că are probleme cu societatea de furnizare a agentului termic, ENET. Femeia spune că nu vrea mila nimănui, dar pur și simplu nu are de unde plăti facturi lunare imense.
Focșăneanca spune că în scara unde locuiește au mai rămas doar două apartamente racordate la ENET, restul având centrale termice proprii. Dacă în ultimele luni ale anului trecut și în ianuarie 2014 facturile au fost suportabile, de 3-400 de lei, în februarie era să facă infarct când a văzut factura: 900 de lei. „Am vorbit cu directorul ENET și mi-a spus că se va rezolva, dar eu m-am săturat să fac adrese peste adrese, iar problema să nu se rezolve. Eu știu că atunci când sunt montate centrale într-o scară de bloc, trebuie modificată instalația, ori la noi nu s-a făcut așa ceva. Nu se poate ca două apartamente să plătească facturi la ENET cât pentru o vilă! Eu nu vreau mila nimănui, dar vreau să se rezolve această problemă, deoarece nu pot plăti asemenea facturi! De asemenea, din iunie nu mai avem apă caldă, dar cu toate acestea, pe luna august ne-au facturat, deși nici măcar apă rece nu curgea la robinet! Eu sper să se rezolve această problemă, că vine iarna”, a precizat femeia.
Aceasta a afirmat că unul dintre vecinii săi debranșați stă mai mult prin Italia, iar iarna, când vine acasă în vacanță, nu moare de frig în apartament. „Stă bine în apartament, deși nu are căldură. Mă întreb de ce?”, a adăugat ea.
Primarul Decebal Bacinschi l-a sunat imediat pe directorul ENET, Manole Merchea, căruia i-a cerut să rezolve problema cât mai urgent. În opinia sa, nu este normal ca doi locatari să plătească pierderile și căldura pentru un bloc întreg. „Trebuie găsite urgent soluții pentru ca astfel de persoane, care nu au centrale, să plătească exact atât cât consumă. Doamna are dreptate, vine iarna și o apucă groaza. În loc să atragem beneficiari, noi îi îndepărtăm”, i-a transmis edilul, prin telefon, directorului societății de termoficare.
Primarul a cerut, apoi, funcționarilor administrației locale, să trimită o adresă către ENET, iar în termen de o lună conducerea societății de termoficare să comunice măsurile luate pentru rezolvarea deficiențelor. „Au distrus sistemul. Sunt căpoși și nu vor să se ocupe de el”, a concluzionat Bacinschi.

   Cine a fost Timotei Cipariu

Potrivit Wikipedia, Timotei Cipariu (n. 21 februarie 1805, Pănade, plasa Hususău, comitatul Târnava-Mică – d. 3 septembrie 1887, Blaj) a fost un erudit român transilvănean, revoluționar pașoptist, politician în Transilvania, cleric greco-catolic, membru fondator al Academiei Române, primul vicepreședinte, apoi președintele Asociației Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român, lingvist, istoric, teolog, pedagog și orientalist, „părintele filologiei române”, poliglot (cunoștea circa 15 limbi).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?