Ediția: Miercuri 1 Mai 2024. Nr. 6615
Ediția: Miercuri 1 Mai 2024. Nr. 6615

PANICĂ în rândul crescătorilor de animale vrânceni


Crescătorii de animale din județ au intrat în panică după ce au început controalele derulate de specialiștii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Vrancea. Verificările au loc până la sfârșitul acestei luni și vizează 270 crescători de animale din județ. În județ au fost și inspectorii Corpului de Control al ministrului Agriculturii care însă nu au găsit nereguli deosebite. Problemele identificate sunt aceleași ca în fiecare an, respectiv animale fără crotalii, exploatații pentru care nu au fost întocmite toate documentele legale. Reprezentanții APIA spun că mai grav este faptul că unii dintre crescătorii se aflau chiar la al treilea control și tot erau găsiți cu nereguli simple, însă care au ca rezultat pierderea ajutorului financiar eupean pentru anul în curs.
    Inspectorii APIA verifică existența efectivă a animalelor în exploatație, inclusiv a celor care nu fac obiectul cererii depuse, existența documentelor justificative pentru evenimente precum pierderea crotaliilor, apariția unor cazuri de forță majoră dar și a documentelor justificative pentru ieșirea din exploatație. Nu în ultimul rând, inspectorii verifică respectarea pentru animalele găsite la fața locului, a celor 4 elemente ale sistemului de
identificare precum crotalii aplicate, pașapoarte în original, înregistratea în Registrul Național al Exploatațiilor – conform extrasului din ziua/preziua controlului, registrul individual al exploatației, completat la zi.
    Conform regulilor subvențiilor la animale, crescătorii au obligația de a menține în gospodării animalele până la 18 septembrie (la ovine/caprine) respectiv 28 septembrie (pentru producătorii de lapte și de carne de ovine/caprine din zonele defavorizate) și 21 decembrie (pentru producătorii de lapte și de carne de vită din zonele defavorizate). „Animalele găsite la control fără numere de identificare (crotalii), incorect identificate și cele care nu sunt găsite, în urma controlului administrativ, în exploatație la datele obligatorii de retenție mai sus specificate sunt animale nedeterminate, care generează penalitați sau excluderi de la plată, după caz. În cazul în care solicitantul refuză sau restricționează accesul în exploatație a reprezentanților APIA, pentru efectuarea controlului la fața locului, cererea prin care s-a solicitat primă pe cap de animal devine neeligibilă”, precizează APIA.
    Astfel, 28 septembrie 2014 este termenul limită până la care echipele de inspectori pot efectua controlul la fața locului, în exploatațiile de ovine și caprine, iar 21 decembrie 2014 este termenul limită până la care poate fi efectuat controlul la fața locului, în exploatațiile de bovine.

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?