Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

GALERIE FOTO: Întâlnire de lucru a micilor fermieri, la Căminul de bătrâni din Fitionești


Copiii ce vor dezvolta trei mici ferme agro-zootehnice experimentale în Rădulești, Gugești și Homocea, în cadrul proiectului pilot „Ferma copiilor”, inițiat de Asociația Comunitară „Maria Francesca”, în parteneriat cu Filiala de Cruce Roșie Vrancea, Asociația PEP Heesch și Școala gimnazială din s-Hertogenbosch Olanda, au avut, joi, o primă întâlnire, atât de lucru cât și de cunoaștere și socializare.
Împreună cu ceilalți copii care îi vor sprijini, cu părinții, cu expertul german în agricultură Volker Loch, membru al Asociației SES (Senior Experten Service) din Germania, Lidia Boc, voluntar al Crucii Roșii Vrancea și formator în cadrul proiectului, precum și cu voluntari ai instituției de caritate și cu directorul Rodica Davidean, ei au pornit într-o excursie la Mănăstirea Mușunoaiele. Au vizitat mănăstirea, au luat masa acolo și au avut cu acest prilej o primă discuție cu privire la proiect, după care s-au oprit la Centrul de Asistență și Suport pentru Persoane Vârstnice din satul Ghimicești, comuna Fitionești, unde au vorbit pe îndelete despre primii pași ce trebuie făcuți, astfel încât cele trei mici ferme să devină realitate. „Proiectul este cu adevărat pilot în ce privește agricultura pentru copii. Deși el poartă un singur titlu, și anume «Ferma copiilor», vor fi dezvoltate de fapt trei ferme. Am ținut cont foarte mult să alegem acele animale și plante care să nu ocupe tot timpul copiilor, pentru că în cazul lor școala este pe primul plan și trebuie să aibă timp suficient pentru lecții. De asemenea, suprafața ce va fi cultivată nu va fi foarte mare, 500 de metri pătrați sunt suficienți pentru că totul este la nivel experimental. Totodată, dorim să alegem să crească acele animale care în prezent nu sunt foarte comercializate în țara noastră și ne-am gândit la iepuri și capre. Copiii vor primi mai întâi câteva informații teoretice privind resursele (solul, apa, aerul), îi vom învăța niște termeni specifici, pentru că trebuie să-și însușească un vocabular specific. De asemenea, le-am pregătit și un plan de afaceri, să știe ce urmăresc, pentru că ei vor fi viitori afaceriști, trebuie să știe de unde pornesc, cum și unde vor să ajungă”, a explicat profesorul Lidia Boc.
    În cadrul întâlnirii de joi, participanții au discutat despre primele propuneri cu privire la specificul fiecărei ferme. Astfel, în ferma de la Gugești vor fi crescuți iepuri și se va dezvolta un lot cu plante ornamentale, cel mai probabil hibiscus, la Rădulești se va amenaja o grădină horticolă și, de asemenea, se vor crește iepuri, iar la Homocea vor fi crescute capre și se vor cultiva furajele necesare acestora. „Acum facem munca de planificare, trebuie să vizităm împreună cu expertul german familiile pe terenul cărora copiii vor dezvolta fermele, să vedem la ce se pretează solul, la caracteristile locului și așa mai departe. Cu produsele ce vor fi obținute, copiii vor putea ieși la vânzare, iar partenerii olandezi se vor ocupa de această parte, îi vom invita aici și ei vor aduce minichioșcuri în care micii fermieri să-și vândă produsele. Apoi, copiii vor putea promova și în fața altor copii cele învățate”, a spus Rodica Davidean.
    Inginerul german Volker Loch va rămâne alături de membrii echipei de proiect, de copiii beneficiari și de părinții lor timp de trei săptămâni, timp în care își va pune la dispoziție întreaga experiență, astfel încât după această perioadă, procesul de planificare să fie întocmit la superlativ, iar copiii să fie inițiați teoretic cu privire la ce presupune înfințarea unei ferme agro-zootehnice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?