Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638
Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638

GALERIE FOTO:Ursul UCIDE vaci şi scroafe gestante la Nistoreşti. Oamenii îşi plâng animalele şi munca, autorităţile îi despăgubesc peste un an


De o lună de zile, locuitorii comunei Nistorești, în special cei din satele Brădetu, Valea Neagră și Podu Șchiopului, sunt terorizați de urșii care, în fiecare seară dau atacul în grajdurile de animale și în cotețele porcilor. 17 animale au fost omorâte într-o lună, vaci și porci. De teamă ca fiara să nu atace din nou, oamenii ne-au spus că nu închid un ochi toată noaptea. Dau roată adăposturilor de animale, strigă, bat în table și folosesc pocnitori, în speranța că fiara le va ocoli gospodăriile. Au ajuns la capătul răbdărilor și vor să fie luate măsuri. „Valorează mai mult un urs decât un om?”, s-a întrebat retoric Vasile Èšuțoi, din satul Podu Șchiopului. În timp ce oamenii sunt disperați, autoritățile nu iau nicio măsură. Pe lângă faptul că s-au făcut comisii care au constatat paguba și s-au întocmit rapoarte, care au fost trimise la București nu s-a mai întâmplat nimic. Tot la București, la Ministerul Mediului s-a cerut și avizul  pentru împușcarea ursului, dar nu se știe ce s-a întâmplat cu această solicitare. Șeful Ocoluluil Silvic Năruja este la munte și nu poate fi contactat. La biroul de presă al Ministerului Mediului nu a răspuns nimeni pentru a ne spune dacă s-a luat în discuție problema de la Nistorești ori nu.
 
 Oamenii din Nistorești nu pun geană pe geană noaptea, de frica urșilor, care de o lună de zile le omoară animalele. De pe 26 iunie și până pe 29 iulie a.c., ursul a omorât 17 animale: 8 vaci și 9 porci. Atacurile au avut loc cu precădere în satele Brădetu, Valea Neagră și Podu Șchiopului, iar localnicii au ajuns la exasperare. Ne-au spus că nu mai dorm nopțile de frica ursului, care dă târcoale gospodăriilor. Bat în table, strigă și folosesc pocnitori în speranța că fiara le va ocoli bătătura. Printre păgubiți se numără și Anișoara Marcu, cadru didactic în comună. „Vaca avea 7 ani și era la a treia fătare. Peste trei săptămâni urma să fete. Era un exemplar frumos. Vaca era în grajd, unde totul este închis și terenul împrejmuit. S-a întâmplat pe la ora 22.00. Noi le-am asigurat așa cum făceam de obicei și am plecat. Cam în jumătate de oră ne-a sunat cineva și ne-a spus să mergem acolo pentru că ursul ne-a atacat vaca. Când am ajuns, o trăsese lângă drum, ursul era pe vacă, iar animalul agoniza. Nu murise. Am claxonat, am strigat și am reușit să-l alungăm. Autoritățile locale au fost preocupate de caz, au luat probe, a venit comisie pentru a constata paguba și ni s-au dat asigurări că într-un an vom fi despăgubiți. Noi am fi băut lapte peste trei săptămâni, nu peste un an”, ne-a spus Anișoara Marcu. Aceasta a adăugat că ar vrea ca în această țară, omul să fie mai important decât ursul. „La noi un urs valorează mai mult decât un om”, a concluzionat cadrul didactic, care s-a resemnat și care nu se mai așteaptă ca cineva să facă ceva. Aceasta crede că animalul care atacă a fost adus de undeva, deoarece nu au mai existat astfel de probleme până acum. „Sunt revoltată pe sistem, pe societate și pe felul nostru de a fi. Am discutat cu inginerul de la ITRSV, ne-a spus că ne înțelege durerea și că dumnealui este un argat al statului și că vom primi noi despăgubiri”, a încheiat Anișoara. 
 Oamenii spun că vor lua singuri măsuri
 Și cotețul porcilor din bătătura lui Vasile Èšuțoi a fost călcat de fiara înfometată. A intrat pe un ochi de geam, după cum ne-a spus proprietarul, în toiul nopții, și i-a scos scroafa gestantă prin lateralul cuștii. „Scroafa era gestantă, trebuia să fete. Cred că s-a întâmplat în jur de ora 1.00 noaptea, dar nu am auzit nimic, chiar dacă cotețul nu este departe. A intrat pe un ochi de geam, de 40×40, care nu avea sticlă și a scos-o prin lateralul cuștii după ce a rupt scândurile. A dus-o în grădină, cam la 500 metri distanță și a mâncat-o. Au mai rămas niște resturi și ziua următoare a venit iar. Mi-am dat seama că am pus un semn. Mi s-a întocmit documentația de despăgubire și cam atât. Acum n-am ce să fac decât să stau de pază la coteț”, ne-a povestit Vasile Èšuțoi. 
 Întrebat ce ar vrea să se întâmple, omul ne-a spus resemnat că nu mai are nicio așteptare. „Nu am nicio speranță că se va întâmpla ceva și n-am ce face decât să iau eu măsuri. Văd eu ce-oi face, da trebuie să fac ceva”, a mai spus bărbatul. 
 Un vecin, venit în vizită, Ion Dănilă, care nu a avut ghinion până acum, a completat și el că noaptea oamenii nu mai dorm. „Să vedeți seara ce e aici. Toată lumea bate în table, aruncă pocnitori și hoiește de frică să nu vină ursul”, a spus vecinul. 
 Vasile Èšuțoi a completat spunând că sunt prea multe probleme și că ursul ar trebui omorât. „La atâtea probleme ar trebui omorât, dar văd că valorează mai mult ca un om. Este foarte posibil să omoare și vreun om. Ä‚sta e adus de undeva”, a încheiat păgubitul. 
 Exasperat de situație este și Toderică Miron, vecin cu Èšuțoi. Revoltat, omul ne-a spus că „ursul vine în fiecare seară”. „E prăpăd. Dacă l-ar împușca ar fi ceva da așa….!. Noi murim aici și ei n-au nicio treabă”, a strigat supărat Toderică Miron. 
 Toader Kviatcoschi a dat nas în nas cu fiara
 Toader Kviatcoschi, un alt păgubit, spune că a dat nas în nas cu fiara. Omul, care are casa chiar la drum, a auzit că-i pârâie gardul și, știind de atacurile ursului, a mers repede la cotețul porcului să vadă ce s-a întâmplat. A dat nas în nas cu fiara, care a ajuns în coteț prin podul acestuia și i-a omorât porcul. Ne-a spus că în acel moment nu a avut nicio reacție, nedându-și seama în ce pericol se află. Fără porc a rămas, dar omul nu vrea să rămână și fără celelalte orătănii din gospodărie, așa că noapte de noapte stă paznic la grajd. „Luni noapte a atacat. A rupt gardul și a vrut să rupă bârnele pentru a intra în cușcă, dar nu a putut și a rupt câteva scânduri. Apoi, a urcat prin pod, a coborât în coteț și apoi a intrat în cușcă la porc. L-a scos de acolo, l-a tras în partea din față, în coteț și a vrut să-l tragă spre pod ca să iasă cu el. Eu am auzit pârâind gardul, am luat o lanternă și am venit repede. Când am ajuns la cușca porcului, am deschis poarta și n-am văzut nimic, da orăcăia și porcul și ursul. Nu m-am gândit că el s-a urcat pe acolo de sus. El a sărit din cușcă, lângă ea și atunci l-am văzut. Eu am zis că a rupt prin partea cealaltă, da m-am trezit cu el în fața mea. Am hoit, am țipat și au auzit soția cu fiul și cu nora. Când au aprins becul, ursul a sărit gardul, dar nu pe unde a intrat, ci pe altă parte. Nu l-a mâncat, dar l-a rupt tot. Au venit de la Ocol, s-au făcut documentele și atât. Înainte să intre să omoare porcul a mai încercat de două ori și a treia noapte a reușit. De când a venit ursul stau paznic. Dau roată toată noaptea cu lanterna și mă uit pe aici. Mai mult stau paznic, decât dorm. Nu era foarte mare da’ era îndrăzneț și puternic. M-am dat înapoi după ce a plecat el că n-am mai realizat că mă putea ataca”, ne-a povestit bărbatul.
  
 Doar 8 dintre păgubiți au solicitat despăgubiri
 Primarul comunei Nistorești, Ion Gogoriță, a făcut o situație clară a păgubiților și, ca și localnicii, și el vrea să se găsească o rezolvare pentru această problemă. „În perioada 26 iunie-29 iulie a.c, au fost înregistrate 17 atacuri, în special în satele Brădet, Valea Neagră și Podul Șchiopului. Au fost omorâte 8 taurine și 9 porcine. Atacurile au avut loc în vatră de sat și s-au săvârșit la adăposturi. Din cele 17 persoane păgubite, 8 au respectat prevederile legale pentru solicitarea despăgubirilor, două au informat doar în scris fără să solicite despăgubiri , iar celelalte au comunicat doar verbal. Unele dintre acestea nu au știut ce trebuie să facă, altele au comunicat târziu. Trebuie respectată Hotărârea de Guvern 1679 din 10.12.2008. Un astfel de incident trebuie anunțat la primărie în termen de 24 de ore  de la descoperirea pagubei, pe bază de cerere. Apoi, în termen de 24 de ore de la înregistrarea cererii, primarul convoacă comisia, care se întrunește în 48 de ore pentru constatare. Ulterior, raportul este trimis la București, la Ministerul Mediului. Am colaborat foarte bine cu ITRSV Vrancea. Trebuie să se găsească o soluție. Aceeași Hotărâre de Guvern stabilește și obligațiile fondurilor cinegetice. Oamenii vor să nu mai stea cu această frică”, a concluzionat primarul Gogoriță. 
 Situația disperată de la Nistorești este cunoscută la București sau cel puțin așa ar fi trebuit în condițiile în care șeful Ocolului Silvic Năruja, Valentin Popa, ne-a spus la începutul săptămânii că s-a făcut o solicitare la Ministerul Mediului pentru a se obține un aviz, astfel încât ursul să poată fi împușcat. Fără aviz nu este posibil pentru că ursul este o specie protejată. În calitate de ziariști am încercat noi ieri, să aflăm dacă s-a obținut ori nu acest aviz, dar nu am reușit. Dacă nu a reușit presa să afle ce se va întâmpla în acest caz pentru că la Biroul de Presă al Ministerului Mediului nu ne-a răspuns nimeni, ne întrebăm ce șanse au oamenii care au ajuns la disperare, să afle ceva. Nici de la reprezentanții Ocolului Silvic Năruja nu am putut obține nicio informație, întrucât șeful Ocolului este plecat la munte și nu poate fi contactat, iar persoana pe care am găsit-o la ocol nu a știut să ne spună dacă s-a primit sau nu vreun răspuns oficial. 

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?