Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637
Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637

Sute de cutii cu lapte praf pentru sugarii din Vrancea


Sugarii cu probleme sau care nu pot fi alăptați vor beneficia de lapte praf și lunile următoare. Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vrancea a primit de la Ministerul Sănătății încă 15 mii de lei, sumă cu care au fost cumpărate aproximativ 800 de cutii de lapte praf. Laptele va fi repartizat primăriilor, care la rândul lor îl vor distribui familiilor ai căror sugari au nevoie. Produsul este distribuit numai pe criterii medicale, pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 si 12 luni ale căror mame prezintă contraindicații ale alăptării (boli grave: TBC pulmonar activ, neoplazii, cașexie, septicemie, boli psihice grave, scleroză în plăci, insuficiență renală sau cardiacă, diabet zaharat decompensat, tireotoxicozã, mamă infectată cu HIV, tratamente cu citostatice, diazepine, anticoagulante, radioizotopi, eclampsie). Vor beneficia în continuare de lapte praf gratuit și copiii ale căror mame au decedat, copiii instituționalizați sau dați în plasament. Prescrierea laptelui praf se va face gratuit, ca și până în prezent, pe rețetă, de către medicul de familie.
 Medicii de familie atrag atenția că în primele 12 luni de viață, sugarii trebuie să fie hrăniți cu lapte matern sau cu lapte praf, laptele de vacă fiind total contraindicat. „În primul an de viață este indicat laptele matern și laptele praf, în niciun caz laptele de vacă. Dacă bebelușii sunt hrăniți cu lapte de vacă, apar foarte multe dereglări în organism și nu pe o perioadă scurtă de timp, ci pe termen lung. Dacă acești copii nu primesc laptele praf necesar, pot apărea anemii, distrofii, iar dezvoltarea intelectuală va fi aproape de zero”, atenționează medicii.
 Potrivit specialiștilor, laptele matern îl ferește pe sugar de alergii și de boli (răceli, diaree, boli infecțioase), datorită anticorpilor pe care acesta îi conține. Studii recente arată că acei copii care sunt hrăniți în primele 6 luni de viață exclusiv cu lapte matern sunt mai puțin expuși riscului de infecții ale urechii, diaree, boli respiratorii și de apariție a obezității în copilărie. Copiii hrăniți la sân se îmbolnăvesc mai rar decât ceilalți copii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?