Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

Gravidele trebuie să se imunizeze împotriva tetanosului pe banii lor


Femeile gravide, din întreaga țară, își pot face vaccin împotriva tetanosului doar contra cost. De anul trecut, Ministerul Sănătății (MS) nu a mai alocat bani pentru aceste vaccinuri, care sunt obligatorii pe perioada sarcinii. Până acum un an, vaccinul antitetanos era asigurat gratuit gravidelor de MS, care distribuia dozele respective direcțiilor de sănătate, acestea ulterior distribuindu-le medicilor de familie. 
Medicul epidemiolog Marina Maiorov, din cadrul Direcției de Sănătate Publică Vrancea, spune că în aceste condiții, dozele de vaccin nu mai pot fi acordate gratuit gravidelor. Cu toate acestea, medicul recomandă femeilor însărcinate vaccinarea împotriva tetanosului, deoarece le protejează atât pe ele cât și pe făt.  
Prin urmare, femeile însărcinate au o singură opțiune, aceea de a-și cumpăra serul din farmacii, unde prețurile trec de 60 lei, și să se adreseze medicului de familie ca să le vaccineze.  
Vaccinarea antitetanos este foarte importantă pe durata sarcinii deoarece conferă gravidei și fătului protecție împotriva bolii, care se poate lua foarte ușor prin contactul unei răni deschise cu bacteria ce provoacă infecția. Tetanosul este o boală ce afectează sistemul nervos, care netratată poate duce la deces.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?