Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

Delta Dunării, descrisă într-un reportaj din The New York Times


Peisajele spectaculoase, flora, fauna, dar și frumusețea vulnerabilă a ecosistemului din Delta Dunării sunt descrise pe larg într-un reportaj publicat recent în cotidianul american The New York Times. Reporterul american Elizabeth Zach, care are origini maghiare și a vizitat pentru prima dată România în 1999, a revenit în țara noastră în vara anului trecut, după ce a aflat că un investitor indian a construit un complex turistic în Delta Dunării. Dorind să includă Delta Dunării în circuitul turistic mondial, omul de afaceri Diwaker Singh a inaugurat în 2005 complexul Delta Nature Resort, care include peste 30 de bungalow-uri, la vest de Tulcea. Între timp, complexul are un nou proprietar. Elizabeth Zach a aflat cu această ocazie că în Delta Dunării, inclusă în patrimoniul mondial UNESCO din anul 1991, trăiesc peste 1.200 de specii de plante, peste 100 de specii de pești, dar și broaște țestoase, vulpi, vidre și porci mistreți și că aceasă regiune reprezintă un veritabil „paradis” pentru 300 de specii de păsări.
 În prima zi, jurnalista americană a străbătut delta, până la Sulina, la bordul unei ambarcațiuni rapide. Ea a putut astfel să admire frumusețea peisajului, a canalelor singuratice și a păsărilor din Deltă, declarându-se impresionată de stolurile de egrete. „Zburând spre Marea Neagră, ele alcătuiau o imagine spectaculoasă, parcă desprinsă dintr-un vis”, spune Elizabeth Zach. Cu aceeași ocazie, jurnalista a admirat și alte păsări, precum cormorani, berze, șoimi, dar mai ales o colonie de pelicani de pe Lacul Fortuna. La Sulina, Elizabeth Zach a apreciat friptura de pește și un vin alb local, dar și frumusețea tristă a clădirilor cu fațade degradate de pe esplanada orașului. „Am încercat să îmi imaginez cum arăta prosperul oraș-port Sulina în anii 1900, pe vremea când aici se afla sediul Comisiei Europene a Dunării”, povestește Elizabeth Zach.
 În ziua următoare, jurnalista americană a vizitat Lacul Somova și Mănăstirea Saon din secolul al XIX-lea, în prezența unui tânăr ghid român, care, după ce a lucrat șase ani în Italia, a decis să se întoarcă în țară, întrucât îi era foarte dor de Deltă. La recomandarea unor turiști francezi, Elizabeth Zach a discutat apoi cu ghidul local Iuliana Stănescu, care i-a expus în câteva fraze principalele probleme cu care se confruntă Delta Dunării: „Autoritățile nu aplică legea așa cum ar trebui, pentru a păstra curată această zonă”.



 Deși Elizabeth a apreciat frumusețea idilică a peisajului în care se afla acel complex hotelier, ea a vorbit și despre neajunsurile și micile neplăceri cu care s-a confruntat în timpul sejurului: chelnerii încurcau în mod constant meniul comandat, televizoarele funcționau la un volum prea ridicat, piscina era murdară, jacuzzi nu funcționa, iar siguranța de la ușa camerei sale era spartă. Personalul, deși bine intenționat, era tânăr și lipsit de experiență, adaugă jurnalista. Jurnalista americană a discutat și cu Edward Bratfanof, guvernatorul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării. Acesta spune că regiunea ar putea fi mai bine protejată. Deși nu există „activități industriale” în interiorul rezervației naturale, pescuitul, exploatarea stufului, creșterea animalelor, agricultura la scară mică, turismul și servicii pentru activitățile umane zilnice sunt totuși permise, a precizat Edward Bratfanof. El mai spune că viteza cu care circulă ambarcațiunile din Deltă continuă să reprezinte o problemă importantă, iar speranțele ecologiștilor se leagă de o nouă propunere de lege care vizează protejarea faunei și a florei, reducerea eroziunii, încurajararea turismului și creșterea veniturilor localnicilor, dar și „scăderea presiunii asupra resurselor naturale, în special asupra populațiilor de pești”.
 Elizabeth Zach l-a contactat și pe creatorul complexului de bungalow-uri de lângă Tulcea. Diwaker Singh locuiește în prezent la Londra, dar revine în Delta Dunării cel puțin o dată pe an. „România este splendidă prin bogățiile ei naturale, care pot fi exploatate pentru un turism sustenabil. Totuși, această țară a generat prea puțin interes în rândul turoperatorilor, din cauza lipsei unor programe de marketing adecvate, bine țintite și sustenabile„, spune investitorul indian. „Actuala generație de români iubește natura și vrea să o conserve. Cred cu tărie că, în timp, pe măsură ce economia se va îmbunătăți, Delta Dunării va reveni la adevărata ei glorie”, a adăugat el. „Am părăsit Delta Dunării uluită de peisajul ei utopic, dar îngrijorată de frumusețea ei vulnerabilă”, a afirmat Elizabeth Zach în încheierea articolului ei din The New York Times.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?