Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639

CUP s-a împrumutat de 35 de milioane de lei de la CEC


CUP SA Focșani a obținut un împrumut în valoare de 35 milioane de lei în vederea finanțării unor investiții din cadrul proiectului „Reabilitarea și modernizarea sistemelor de apă și apă uzată în județul Vrancea”, cunoscut și sub numele de Vranceaqua. Contractul i-a fost atribuit băncii CEC Bank SA. Valoarea inițială solicitată a fost de 40 de milioane de lei însă în urma discuțiilor și negocierilor, suma aprobată spre a fi împrumutată este 35 milioane de lei. 
Metoda aleasă pentru accesarea acestui împrumut a fost Negociere accelerată cu publicarea unui anunț de participare. „Deoarece încercăm să obținem acest împrumut din 2011, am optat pentru procedura negocierea accelerată cu publicarea prealabilă a unui anunț de participare, acest credit fiindu-ne necesar în vederea finanțării unor investiții în «Reabilitarea și modernizarea sistemelor de apă și apă uzată în județul Vrancea»”, se arată la secțiunea Alte explicații din anunțul de atribuire publicat pe Serviciul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).
 Vă reamintim că acest împrumut este garantat de Consiliul Județean Vrancea, care prin  Hotărârea nr.118/2013 a aprobat garantarea unei finanțări rambursabile interne în valoare estimată de 40 de milioane de lei ce urma să fie contractată de SC CUP SA Focșani. Valoarea proiectului Vranceaqua 2 este de peste 109 milioane de euro+TVA. În cadrul acestui proiect au fost incluse 36 de comune din județul Vrancea cu peste 2000 de locuitori fiecare, care trebuie să se conformeze la normele de mediu până în anul 2018.  
 Este vorba despre Cîmpineanca, Golești, Vînători, Biliești, Ciorăști, Gologanu, Măicănești, Milcovul, Nănești, Răstoaca, Suraia, Tătăranu, Vulturu, Cotești, Slobozia Ciorăști, Cîrligele, Jariștea, Broșteni, Bolotești, Vîrteșcoiu, Străoane, Fitionești, Movilița, Gugești, Dumbrăveni, Urechești, Popești, Bordești, Sihlea, Tîmboiești, Slobozia Bradului, Obrejița, Soveja, Păunești, Ruginești, Tulnici (Lepșa -Greșu). De asemenea, vor fi realizate lucrări de completare în localitățile incluse deja în actualul proiect Vranceaqua: în orașele Focșani, Adjud, Panciu, Odobești, Mărășești și în localitățile limitrofe Focșaniului, Golești și Cîmpineanca. Lucrările din cadrul proiectului „Dezvoltarea sistemelor de apă și canalizare” prevăd în special introducerea sistemului de canalizare în localitățile vizate. De asemenea, au fost prevăzute și lucrări de îmbunătățire a sistemelor de alimentare cu apă din localități, acolo unde au fost semnalate deficiențe. 
 În cadrul acestui proiect s-a avut în vedere gruparea localităților la stații de epurare care să le deservească în comun, astfel încât costurile de exploatare să fie distribuite către mai mulți clienți și, astfel, să reducă pentru fiecare localitate aceste costuri de exploatare, care sunt destul de mari. Practic, mai multe comune sunt racordate la o stație de epurare. Gruparea localităților a fost determinată de condițiile tehnice și geografice. Noul proiect va beneficia de finanțare din bugetul Uniunii Europene, prin Programul Operațional Sectorial Mediu. Lucrările sunt prognozate să înceapă în toamna anului 2015 și să fie finalizate în 2018.    
 109 milioane de euro pentru apă și canalizare în 36 de localități
 Marian Oprișan, inițiatorul ambelor proiecte Vranceaqua, a declarat că investițiile pentru asigurarea apei curente și rețelelor de canalizare în comunele județului sunt o prioritate a Consiliului Județean. „Am mai depus un proiect, care va primi finanțare în valoare de 109 milioane euro și care înseamnă același lucru pentru încă 36 de localități ale județului Vrancea. Nu vom mai avea probleme în județ din acest punct de vedere urmând ca în exercițiul financiar al Uniunii Europene 2014-2020 să accesăm și să finanțăm celelalte proiecte care țin de infrastructura calității vieții vrâncenilor”, a declarat președintele Consiliului Județean Vrancea,  Marian Oprișan.

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?