Ediția: Duminică 9 iunie 2024. Nr. 6644
Ediția: Duminică 9 iunie 2024. Nr. 6644

Gusturile românești care ar putea deveni brand de țară


Gusturile mâncărurilor vechi românești ar putea fi un bun brand de țară. O spun vizitatorii unui târg de bucate tradiționale, organizat sâmbătă în centrul Capitalei. Cu pâine la test, pește marinat și dulceață de ardei iute, câțiva lipoveni din Delta Dunării, la concurență cu gospodine din Oltenia, le-au spus oaspeților povestea mai puțin știută a locurilor din care provin.
Convinși că nu doar peisajele, ci și mâncărurile pot da savoare unui concediu, țărani din mai multe regiuni au venit la București cu merinde. Acești lipoveni din Jurilovca sunt convinși că cine va gusta din icrele de crap și știucă sau din piroștile umplute cu carne, brânză, varză sau cartofi le va trece și pragul. Tot ei știu o rețetă unică de preparare a peștelui: „Se marinează peștele în apă și oțet, se ține cel puțin 24 de ore și oasele se înmoaie, că mănânci fără să te deranjeze”. Aceste gospodine invită turiștii în comuna Cincu, de lângă Brașov, dar nu numai pentru priveliștea munților Făgăraș. 
Iar invitația la o drumeție pe Velea Teleajenului, la Izvoarele, vine cu o linguriță de dulceață din ardei iute. Și cu un alt brand propriu – dulceața din bujor de munte: „Este specie protejată. Da, dar am folosit puține petale, ca să arătăm oamenilor ce plantă minunată este, că nu am decât un singur borcan”.  
Între vizitatori s-a numărat și ambasadorul Israelului, împreună cu soția, dar și ambasadorul Croației la București. Fără îndoială, gustul bucatelor românești ar putea fi pentru străini un motiv în plus să viziteze România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?