Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Adeverinţele de asigurat pot fi eliberate și prin fax ori prin poștă


Veste bună pentru vrânceni care au nevoie de adeverințe de asigurat. Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea poate elibera aceste documente și prin fax sau poștă celor care nu se pot deplasa la sediul instituției pentru a le ridica. „Procesul de eliberare a adeverințelor care atestă calitatea de asigurat este un proces continuu, beneficiarii sistemului asigurărilor sociale de sănătate având posibilitatea de a se prezenta la sediul C.A.S.Vrancea în intervalul 8.30 – 14.00, de luni până vineri. Pentru persoanele care se află în incapacitate sau imposibilitate de a se deplasa la C.A.S. Vrancea, eliberarea adeverințelor se poate face prin corespondență, pe baza documentelor prevăzute în legislație, comunicate de aceste persoane în copie, conform alin. 5, art. 20, secțiunea 8 din ORDINUL nr. 617 din 13 august 2007 (*actualizat*) pentru aprobarea Normelor metodologice privind stabilirea documentelor justificative pentru dobândirea calității de asigurat, respectiv asigurat fără plata contribuției, precum și pentru aplicarea măsurilor de executare silită pentru încasarea sumelor datorate la Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate”, spune Iustina Papuc, purtătorul de cuvânt al CAS Vrancea. 
De asemenea, și documentele necesare obținerii adeverinței de asigurat pot fi trimise prin poștă sau fax. Adresa instituției este strada Cuza Vodă nr. 52 bis, cod poștal 620034, Focșani, Vrancea, iar numărul de fax este 0237.226.626. Adeverința de asigurat este necesară obținerii de rețete medicale compensate sau gratuite sau pentru internări gratuite în spital.
 Documente necesare obținerii adeverinței de asigurat
În funcție de fiecare categorie de asigurat, există o serie de documente care trebuie depuse pentru a se obține adeverința. Astfel: pentru copiii în vârstă de până la 18 ani, cu act de identitate sau certificat de naștere, după caz; pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 26 de ani: act de identitate, declarație pe propria răspundere din care să rezulte că nu realizează venituri din muncă, un document din care să rezulte că au calitatea de elev sau student; pentru tinerii cu vârsta de până la 26 de ani, care provin din sistemul de protecție a copilului: act de identitate, document care să ateste că au fost incluși într-un sistem de protecție a copilului, declarație pe propria răspundere din care să rezulte că nu realizează venituri din muncă, un document eliberat de primăria din localitatea de domiciliu care să ateste că nu beneficiază de ajutor social; pentru soțul, soția și părinții aflați în întreținerea unei persoane asigurate: act de identitate, documente care să ateste relația de rudenie sau căsătoria cu persoana asigurată, declarație pe propria răspundere din care să rezulte că nu realizează venituri proprii, precum și o declarație pe propria răspundere a persoanei asigurate prin care aceasta declară că are în întreținere persoana respectivă; pentru deținuții politici și veteranii de război: act de identitate, documente doveditoare că se încadrează în una dintre categoriile de beneficiari ai acestor legi, declarație pe propria răspundere din care să rezulte că nu realizează venituri impozabile, altele decât cele prevăzute de legile speciale sau pensii.
Pentru persoanele cu handicap: act de identitate, certificat de încadrare într-un grad de handicap, declarație pe propria răspundere din care să rezulte că nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte surse, în afara celor prevăzute de legea prin care li s-a stabilit această calitate; pentru bolnavii cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătății Publice, până la vindecarea respectivei afecțiuni: act de identitate, adeverință medicală eliberată de medicul curant sau de medicul coordonator al programului de sănătate, declarație pe propria răspundere din care să rezulte că nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse.
Pentru femeile însărcinate sau lăuze: act de identitate, adeverință medicală,  certificat de naștere al copilului – pentru lăuze, precum și declarație pe propria răspundere din care să rezulte că nu realizează venituri sau documente justificative că realizează venituri lunare sub salariul de bază minim brut pe țară; pentru persoanele care se află în concediu pentru creșterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani și, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, actul de identitate și decizia emisă de direcțiile județene de muncă, familie și egalitate de șanse, respectiv de Direcția de Muncă, Familie și Egalitate de Åžanse a Municipiului București;  pentru persoanele care beneficiază de indemnizație de șomaj, venit lunar de completare sau plăți compensatorii din bugetul asigurărilor de șomaj: actul de identitate și carnetul și/sau adeverința eliberate de instituțiile care administrează bugetul asigurărilor pentru șomaj.
Pentru persoanele care sunt returnate sau expulzate ori sunt victime ale traficului de persoane și se află în timpul procedurilor necesare stabilirii identității, adeverința eliberată de instituțiile din subordinea Ministerului Internelor și Reformei Administrative, din care să rezulte că se află în această situație; pentru cei care primesc ajutor social: actul de identitate și adeverința eliberată de primăria localității de domiciliu, din care să rezulte că acestea se încadrează în categoria persoanelor care au dreptul la ajutor social; pentru persoanele care au calitatea de pensionari, actul de identitate, cuponul mandatului poștal de achitare a drepturilor sau talonul de plată prin cont curent personal deschis la o unitate bancară, din luna anterioară, precum și declarația pe propria răspundere din care să rezulte că nu realizează venituri impozabile, altele decât cele realizate din pensii. 
Conform legii, toate persoanele care au venituri au obligația de a-și achita contribuțiile la sănătate. Pentru salariați, aceste dări sunt achitate de către angajator, iar cei care lucrează în regim propriu plătesc singuri această contribuție, care reprezintă 5,5% din veniturile lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?