Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Ploile au făcut RAVAGII în Vrancea


Valoarea lucrărilor necesare pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale produse în urma precipitațiilor depășește 104 milioane lei, estimează conducerea Sistemului de Gospodărire a Apelor Vrancea. Lista de investiții necesare a fi realizate în regim de urgență cuprinde 14 obiective din care cea mai mare valoare este la amenajarea râului Milcov, la Răstoaca-20,7 milioane lei. 
 Pagubele au fost produse în urma unor fenomene meteo deosebite. În această primăvară s-au înregistrat ploi și averse de ploaie însemnate, vijelii, grindină. Cantitățile de apă care au căzut în lunile mai și iunie au fost deosebit de mari, fiind produse viituri pe unele cursuri de apă cu depășirea cotelor de apărare, dar și importante scurgeri de pe versanți. De exemplu, la Vidra, în trei zile din luna mai au căzut 98 litri pe metru pătrat, „cantitate cumulată în 72 de ore apropiată de media multianuală înregistrată în zona de munte a județului pentru toată luna mai”. Situația a fost generală pentru zona de munte, potrivit SGA. În perioada 1 aprilie-15 iunie, a fost înregistrată o cantitate de 512 litri/metru pătrat la Herăstrău, 504 litri/metru pătrat la Nereju, 482 litri/metru pătrat la Colacu, 416 litri/metru pătrat la Reghiu, 389 litri/metru pătrat la Groapa Tufei în Gura Caliței, 356 litri/metru pătrat la Tulburea, comuna Chiojdeni sau 343 litri/metru pătrat la Adjudu Vechi. 
 Lucrările propuse de SGA pe cursurile râurilor din județ sunt în principal de apărare a malurilor, reprofilare albii dar și îndiguiri și amenajare canal cu ziduri de sprijin. Pe lista de investiții se află consolidare mal râu Putna la Bîrsești, amenajare râu Putna la Vitănești, amenajare râu Milcov la Mera, amenajare râu Milcov la Răstoaca, amenajare râu Râmna la Gura Caliței, amenajare râu Năruja la Nistorești, amenajare râu Șușița la Câmpuri, amenajare râu Șușița la Varnița, amenajare râu Verdea la Răcoasa, amenajare râu Râmnicu Sărat la Jitia, la Râmnicu Sărat, la Chiojdeni, pe sectorul Dumitrești-Bicești și amenajre râu Putna la Èšifești, etapa a doua.  Deocamdată a fost asigurată finanțarea pentru realizarea studiilor de fezabilitate la șase lucrări de investiții. Este vorba despre amenajare pârâu Dălhăuți în satul Dălhăuți, amenajare râu Putna  și afluenți pe tronsonul Bârsești/Garoafa, amenajare mal stând râul Trotuș în zona localității Burcioaia, amenajare râu Zăbala pe tronsonul Brădăcești-confluența cu râul Putna, amenajare râu Milcov pe zonele Reghiu, Mera și Broșteni, consolidare mal Siret pe zona Suraia. 
 Specialiștii de la SGA lucrează acum la întocmirea notelor de fundamentare pentru promovarea ca obiective de investiții precum consolidări de maluri și recalibrări de albii pentru patru investiții. Este vorba despre lucrări în comuna Valea Sării, punctul Mătăcina, comuna Dumitrești, punctul cimitirul pe pârâul Motnău, comuna Movilița, satul Diocheți și comuna Buda, satul Toropalești din județul Buzău. 
 SGA a finalizat până acum a doua etapă a lucrărilor de amenajare a pârâului Zăbala la Năruja unde au fost realizate 255 metri de apărări de mal. De asemenea, se află în curs de execuție lucrările de amenajare a râului Putna la Vânători. Este vorba despre 2,5 kilometri de diguri și 0,5 kilometri apărări de mal, cu o valoare de 7,4 milioane lei. 

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?