Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

Strategie de luptă împotriva consumului de droguri


13 vrânceni au ajuns la Unitatea de Primire Urgențe din cadrul Spitalului Județean, anul trecut, după ce au consumat droguri. De asemenea, tot anul trecut,  judecătorii de la Tribunalul Vrancea au condamnat patru persoane la închisoare cu executare și alte șase la închisoare cu suspendare, după ce au comis infracțiuni cu droguri. 
Ieri, cu ocazia Zilei Internaționale de Luptă împotriva Traficului și Consumului Ilicit de Droguri, a fost lansată Strategia Județeană Antidrog Vrancea
2014 – 2020. În cadrul unei conferințe de presă, organizate la sediul DSP Vrancea, reprezentanții Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Vrancea au precizat că mesajul acestui eveniment este acela că „Tulburările legate de consumul de droguri pot fi prevenite și tratate”. „Drogurile amenință viața și bunăstarea oamenilor. Peste 200.000 de persoane mor anual din cauza drogurilor; dar drogurile nu afectează doar consumatorul, efectele negative se resfrâng și asupra familiei și celor dragi. Tulburările legate de consumul de droguri subminează relațiile apropiate, distrug viața familială, inclusiv a copiilor, și pot duce la ruinarea oportunităților de educație sau angajare. Impactul lor este resimțit la nivelul comunității, sistemului de justiție și în întreaga societate”, a spus subcomisarul Răzvan Candrea, din cadrul CPECA Vrancea. 
În realizarea acestei strategii s-au implicat 13 instituții, printre care reprezentanți ai CPECA, IPJ, ISJ, ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, Penitenciarului Focșani, Tribunalului Vrancea, Direcției Județene de Tineret și Sport și ai DSP Vrancea. „Ne propunem menținerea la un nivel cât mai redus a consumului, prevenirea/ întârzierea debutului. Dorim să atragem atenția asupra efectelor negative în privința consumului de droguri (sociale, medicale, psihologice) și să se conștientizeze, la nivelul populației județului Vrancea, riscurile instalării stărilor de dependență. Ne propunem să sprijinim consumatorii sau foștii consumatori atât prin consiliere, informare directă și prin evaluări cât și prin sprijin pentru facilitarea reintegrării în societate. Dorim să se realizeze un schimb de date între specialiștii instituțiilor și crearea de proceduri comune de bună practică”, transmit factorii implicați în proiect.  
Specialiștii au spus că în Vrancea se consumă, în general, droguri ușoare, cum ar fi marijuana și cannabis. Potrivit unei statistici realizate la nivel național, Vrancea ocupă un loc codaș în ceea ce privește consumul de droguri. Cu toate astea, specialiștii le recomandă părinților să fie atenți la orice schimbare de comportament a copiilor, deoarece poate indica faptul că aceștia au început să consume droguri.
Strategia Antidrog a județului Vrancea pentru perioada 2014-2020 poate fi consultată AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?