Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Creditele cu dobândă subvenționată, greu de accesat de persoanele cu handicap


Persoanele adulte cu handicap grav sau accentuat pot beneficia de credit a cărui dobândă se suportă din bugetul de stat, în baza unui contract privind angajamentul de plată a dobânzii pentru achiziționarea unui singur autovehicul și pentru adaptarea unei locuințe conform nevoilor individuale de acces. Această facilitate se acordă, conform legislației în vigoare, inclusiv familiilor sau persoanelor care au în îngrijire cel puțin un copil cu handicap grav sau accentuat. Problema este că băncile nu se înghesuie să acorde astfel de credite persoanelor cu handicap al căror venit este, pentru gradul grav, de doar 293 lei lunar, respectiv 234 lei pentru cei cu handicap accentuat, reprezentând indemnizația acordată conform legii. 
 Potrivit evidențelor întocmite la nivelul Direcției pentru Protecția Persoanelor Adulte cu Handicap (DPPAH) din cadrul DGASPC Vrancea, în momentul de față, în județul nostru figurează că au contractat astfel de împrumuturi doar 35 de persoane cu dizabilități. Potrivit celor spuse de Iulian Bulat, directorul DPPAH, din anul 2007, de când cei cu dizabilități au putut beneficia de acest tip de credite cu dobândă subvenționată, au fost contractate și alte împrumuturi, nu foarte multe însă, care au fost deja achitate. „O parte și-au achitat creditele la scadență, alții au reușit chiar să plătească anticipat. Creditele au fost făcute pentru achiziționarea de autoturisme. Legea mai prevede acordarea unor astfel de împrumuturi și pentru adaptarea locuinței. Oamenii înțeleg însă, prin adaptare, că trebuie să-și îmbunătățească locuința ceea ce nu este valabil. Creditele pentru adaptare se dau, de exemplu pentru construirea unei rampe, mână curentă, lift dacă e cazul și alte asemenea adaptări necesare pentru persoana cu handicap solicitantă”, a declarat Iulian Bulat.
 Directorul DPPAH a explicat că multe persoane cu handicap grav sau accentuat care au dorit să facă un astfel de împrumut cu dobândă subvenționată nu au fost acceptate de bănci pentru că nu aveau venitul suficient și nu s-au încadrat în condițiile impuse de respectivele unități bancare. „Am avut solicitări, dar nu s-au încadrat pentru că nu aveau ca venit decât indemnizațiile de handicap, ori 293 lei lunar nu este suficient pentru contractarea unui astfel de credit. Adică, pe lângă această indemnizație solicitanții mai trebuie să aibă și un alt venit. Poate din această cauză nu avem decât câte patru sau cinci solicitări pe an, iar în momentul de față sunt 30 de plătitori de astfel de credite în evidențele noastre. Sunt totuși și bănci care acceptă cazurile în care solicitantul are indemnizație de handicap cumulată cu indemnizația de însoțitor, care adunate fac 930 de lei. Am avut un astfel de caz săptămâna trecută. Depinde de la o unitate bancară la alta”, a detaliat Iulian Bulat. 
         Acte și condiții necesare
 Persoanele cu handicap care doresc să obțină un împrumut cu dobândă subvenționată trebuie să depună, la sediul Direcției pentru Protecția Persoanelor Adulte cu Handicap, o cerere la care să atașeze copie de pe actul de identitate și certificatul de handicap și două declarații notariale: una că se încadrează în prevederile articolului 27 din Legea nr. 448/2006 și a doua că se obligă să anunțe orice modificare intervenită în situația lor.  
În baza acestei documentații, DPPAH eliberează o adeverință cu care solicitantul contactează diverse bănci pentru a obține creditul. Acesta se acordă în funcție de venit, iar după obținerea lui, persoana cu handicap trebuie să se întoarcă la DPPAH cu copia de pe contractul de credit care să cuprindă graficul de eșalonare a plății, din care reiese dobânda care trebuie suportată de DGASPC, din fonduri primite de la Direcția Generală pentru Protecția Persoanelor cu Handicap (DGPPH) București. De asemenea, odată cu contractul mai trebuie adusă și factura (în cazul achiziționării unei mașini noi) sau actul de vânzare-cumpărare (în cazul cumpărării unui autoturism second-hand). „Se va întocmi între noi și beneficiar un contract prin care ne obligăm să achităm partea de dobândă aferentă”, a precizat Iulian Bulat.
 Potrivit articolului 27 din Legea nr. 448/2006 actualizată, persoanele cu handicap grav sau accentuat pot beneficia de credit a cărui dobândă se suportă din bugetul de stat, de la bugetul DGPPH, în baza unui contract privind angajamentul de plată a dobânzii pentru achiziționarea unui singur autovehicul și pentru adaptarea unei locuințe conform nevoilor individuale de acces, cu condiția plății la scadență a ratelor creditului, dar și cu condiția ca valoarea creditului să nu depășească 10.000 de euro, iar returnarea creditului să nu depășească 10 ani.  
 În cazul achiziționării de autovehicule adaptate special pentru transportul persoanelor cu handicap netransferabile, dependente de scaunul cu rotile, valoarea creditului nu poate depăși 20.000 de euro, perioada de rambursare fiind de 15 ani. Persoanele care au contractat un astfel de credit și cărora, în urma reevaluării, li s-a schimbat încadrarea în gradul de handicap, beneficiază în continuare de aceleași condiții de rambursare până la achitarea creditului. De toate aceste prevederi beneficiază și familia sau persoana care are în îngrijire cel puțin un copil cu handicap grav ori accentuat.

10 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?