Ediția: Joi 3 iulie 2025 Nr. 6912

Coadă pentru calificarea și angajarea ca asistent maternal


Sute de copii ocrotiți în structurile Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea au mare nevoie de părinți, și dacă pe ai lor nu-i mai au, ar crește mult mai fericiți lângă acei oameni minunați numiți părinți profesioniști sau asistenți maternali. În prezent, 545 din toți copiii DGASPC beneficiază de dragostea și îngrijirea a 272 asistenți maternali, însă încă pe atâția ar avea nevoie de astfel de oameni care să îi crească. Din păcate, angajări în sistem nu se pot face decât „om la om”. Cu alte cuvinte, poate fi angajat un asistent maternal doar dacă un altul decide să plece sau se pensionează. „Nevoile sunt maxime, pentru că avem copii. Avem nevoie de asistenți maternali, ne trebuie oameni cu foarte multă dragoste, cu responsabilitate maximă. Angajări nu se pot face, însă, decât în funcție de plecările din sistem”, a declarat Claudia Cazan, șefa Serviciului management de caz pentru protecția de tip familial, din cadrul DGASPC Vrancea.
 În momentul de față, la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vrancea sunt înregistrate 66 de cereri ale persoanelor din județul nostru care doresc să devină asistenți maternali. Ei urmează să parcurgă toate etapele prevăzute de legislația în vigoare pentru a fi atestați în această meserie, însă, din păcate, ei nu vor putea fi și angajați, cel puțin deocamdată. 
Potrivit celor declarate de Claudia Cazan, șefa Serviciului management de caz pentru protecția de tip familial, în cadrul căruia funcționează și Biroul de Asistență Maternală, anul acesta a fost organizat un prim curs, în care au fost cuprinse 15 persoane, urmând ca în perioada următoare să fie organizate alte serii de cursuri. „Anul trecut au fost cursate 46 de persoane. Pe parcursul acestui an au plecat, la cerere, trei asistenți maternali, doi dintre aceștia la cerere și unul s-a pensionat. Este păcat că avem oameni care doresc să fie asistenți personali, copii pe care să-i îngrijească sunt, dar angajări nu se pot face decât persoană la persoană, adică dacă pleacă cineva, poate fi angajat pe acel loc altcineva. Noi vom organiza cursuri, atestatele sunt valabile trei ani, așa că persoanele atestate au posibilitatea să se angajeze în această perioadă, dacă pleacă cineva”, a declarat Claudia Cazan. 
        Asistența maternală, o profesie nobilă
 Munca de asistent maternal nu se compară cu nicio alta din lume. Să fii părinte profesionist impune să ai, nativ, calități sufletești deosebite, un puternic simț al responsabilității, pentru că un astfel de părinte poate primi în plasament chiar și patru copii, fie ei sănătoși sau cu handicap. În momentul de față, dintre cei 272 asistenți maternali ai Direcției, doar 15 îngrijesc doar un singur copil sănătos și, în general, este vorba despre asistenții maternali în regim de urgență, adică acele persoane care sunt specializate să îngrijească copii cu vârste mai mici de doi ani, ce sunt aduși în general din teren, de echipa mobilă a Serviciului de Intervenție în Regim de Urgență.
Totodată, mai sunt 33 de asistenți maternali care ocrotesc câte un copil cu  dizabilități. 
În rest, potrivit evidențelor de la nivelul DGASPC Vrancea, 28 de asistenți maternali îngrijesc câte doi copii cu handicap, 100 sunt părinți pentru câte doi micuți sănătoși, 38 de asistenți maternali îngrijesc câte un copil sănătos și unul cu dizabilități, 29 au în grijă câte trei copii sănătoși, iar cinci asistenți maternali au avut curajul să ia în plasament câte patru copii sănătoși. „Aici este vorba de frați care nu pot fi despărțiți și atunci ajung toți la un asistent maternal”, a specificat Claudia Cazan. Totodată, în sistem mai sunt angajați doi asistenți maternali care ocrotesc câte doi copii cu handicap și unul sănătos, trei care au în responsabilitate câte trei copii cu handicap, alți 9 asistenți maternali îngrijesc câte doi copii sănătoși și unul cu handicap, trei părinți profesioniști au în grijă câte trei copii sănătoși și unul cu handicap, iar un asistent maternal ocrotește doi copii cu handicap și doi sănătoși. 
 Pentru cei care sunt părinți și care știu ce înseamnă să îngrijești chiar și numai un singur copil (propriul copil), poate e mai ușor de înțeles ce dăruire au asistenții maternali care au disponibilitatea de a veghea la binele mai multor copii, unii chiar cu handicapuri grave. Pentru munca lor sunt plătiți, este adevărat, și au și sporuri, însă e lesne de imaginat că nu pot fi acoperite toate nevoile celor mici, cu atât mai mult a celor cu diverse boli și dizabilități, doar din salarii. „Asistenții maternali au salariul la nivelul celui primit de asistenții sociali cu studii medii. Dacă au doi copii, primesc un spor de 15%. La acesta se mai adaugă 25% din salariu pentru fiecare copil cu handicap. Adică, dacă au, de exemplu, doi astfel de copii, li se adaugă un spor de 50%. De asemenea, fiecare copil beneficiază de alocație de hrană, care este, în funcție de vârstă, 6 sau 8,3 lei pe zi. De asemenea, ei mai primesc alocațiile de stat și alocațiile de plasament”, a detaliat Claudia Cazan.
        Cum să devii asistent maternal
  Actul normativ care reglementează condițiile de obținere a atestatului, procedurile de atestare și statutul asistentului maternal profesionist este HG nr. 679/ 2003. Persoanele care solicită să devină asistent maternal profesionist trebuie să depună o cerere la DGASPC Vrancea, în care vor menționa numărul de copii pentru care consideră că pot asigura simultan condiții optime de îngrijire, grupa de vârstă și sexul acestora, precum și dacă au disponibilitatea de a îngriji copii cu handicap, infectați HIV sau bolnavi SIDA. Cererea va cuprinde și un CV al solicitantului, precum și motivele pentru care dorește să devină asistent maternal. 
 La cererea de evaluare se anexează copii legalizate de pe actele de stare civilă și cele de studii, o scurtă prezentare a persoanelor cu care locuiește solicitantul, certificatele medicale și cazierele pentru solicitant și persoanele cu care acesta locuiește. De asemenea, mai este necesar un document care să ateste dreptul de folosință al solicitantului asupra locuinței, respectiv copie legalizată de pe titlul de proprietate sau de pe contractul de închiriere prin care acesta recunoaște solicitantului un drept de folosință a locuinței. 
 De precizat este faptul că nu poate fi asistent maternal persoana care a suferit o condamnare prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, părintele care a fost decăzut din drepturile părintești sau cel al cărui copil a fost declarat abandonat sau care suferă de boli cronice transmisibile. Astfel, la cererea de evaluare, aspirantul la statutul de asistent maternal trebuie să mai anexeze și o declarație pe propria răspundere cu privire la faptul că nu se află în vreuna din situațiile amintite mai sus. 
Persoana care desfășoară o activitate salarizată poate deveni asistent maternal profesionist numai cu condiția încetării contractului individual de muncă pe baza căruia își desfășoară respectiva activitate salarizată. Evaluarea cererii se face în termen de 90 de zile de la data înregistrării.
        Atestat la absolvirea cursurilor de formare profesională
 Pe perioada evaluării solicitantului, DGASPC Vrancea organizează cursuri de formare profesională ca asistent maternal profesionist, cu o durată de minim 60 de ore, cheltuielile în acest sens fiind suportate de instituție. La final, în funcție de rezultatele evaluării și cunoștințele asimilate de solicitant în cadrul cursului, acestuia i se eliberează atestatul de asistent maternal profesionist.
 Atestatul are o valabilitate de trei ani și poate fi reînnoit, suspendat sau retras de  Comisia pentru Protecția Copilului, la propunerea temeinic motivată a DGASPC. Asistenții maternali lucrează ca angajați ai Protecției Copilului, în baza unui contract individual de muncă, ce se încheie pe perioada de valabilitate a atestatului. Pentru fiecare copil primit în plasament, asistentul maternal încheie o convenție ce se anexează la contractul de muncă.
        Obligațiile asistentului maternal
 
  Asistentul maternal profesionist are obligația de a asigura creșterea, îngrijirea și educarea copiilor primiți în plasament, astfel încât aceștia să se dezvolte armonios din toate punctele de vedere. Totodată, trebuie să asigure integrarea acestor copii în familia sa, aplicându-le un tratament egal cu al celorlalți membri ai familiei, dar și integrarea lor în viața socială.
 Asistentul maternal va pregăti copiii, în funcție de caz, fie pentru reintegrarea lor în familia naturală, fie pentru integrarea în familia adoptivă, având totodată obligația să păstreze confidențialitatea informațiilor pe care le primește despre copii. De asemenea, trebuie să permită supravegherea activității sale și evaluarea evoluției copiilor de către specialiștii DGASPC și să asigure continuitatea activității și în perioada concediului de odihnă. Excepție privind această ultimă prevedere se face doar în cazul în care separarea de copiii plasați, pe perioada concediului de odihnă, este autorizată de către angajator.
 

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?