Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

Șoferi băuți, „recompensați” cu dosare penale


Doi șoferi s-au ales cu dosare penale pentru că au condus băuți, iar alți doi pentru că mașinile la volanul cărora se aflau aveau autorizațiile de circulație provizorie expirate. Conducătorii auto nu trebuie să uite că, în această perioadă, polițiștii de la Rutier sunt cu ochii pe ei mai mult ca oricând. Asta pentru că este în desfășurare o acțiune ce are drept scop cambaterea consumului de alcool la volan. 
 Acțiunea pentru combaterea consumului de alcool la volan, declanșată luni de polițiștii de la Rutier, a început să dea roade. În prima zi a verificărilor au fost întocmite două dosare penale pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice. 
Printre cei prinși pe picior greșit se numără și un băcăuan. El a fost oprit în trafic la Adjud, iar în urma testării cu aparatul alcooltest s-a stabilit că era băut. „La data de 2 iunie a.c., ora 06.55, pe DN 11A, în municipiul Adjud, polițiștii l-au depistat pe Sandu P., de 47 ani, din comuna Podu-Turcului, județul Bacău, în timp ce conducea o autoutilitară, iar în urma testării cu aparatul alcooltest rezultatul a fost de 0,46 mg/l alcool pur în aerul expirat. În cauză a fost întocmit dosar penal și au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei”, ne-a declarat inspectorul principal Bogdan Toader, de la Biroul de Presă al IPJ Vrancea. 
 De asemenea, un șofer a condus băut pe strada Cuza Vodă din municipiul Focșani. El a fost oprit în trafic la prima oră a dimineții, iar la testarea cu aparatul alcooltest a rezultat o alcoolemie de 0,50 miligrame per litru alcool pur în aerul expirat. Șoferului i s-au recoltat probe de sânge, i s-a întocmit dosar penal și i-a fost reținut permisul de conducere. „La data de 2 iunie a.c., ora 06.30, pe str. Cuza Vodă din municipiul Focșani, polițiștii l-au depistat pe Tică T., de 41 ani, din localitate, în timp ce conducea un autoturism, iar în urma testării cu aparatul alcooltest rezultatul a fost de 0,50 mg/l alcool pur în aerul expirat. În cauză a fost întocmit dosar penal și au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei”, a mai precizat inspectorul principal Toader. 
 Polițiștii nu i-au taxat doar pe șoferii băuți, ci și pe cei în cazul cărora au fost constatate alte nereguli. Astfel, oamenii legii au găsit în trafic două mașini care aveau autorizațiile de circulație provizorie expirate. „La data de 2 iunie a.c., ora 13.25, pe str. Mare a Unirii din municipiul Focșani, polițiștii l-au depistat pe I. Vasile, de 47 ani, din comuna Vânători, în timp ce conducea un autoturism având autorizația de circulație provizorie expirată din data de 18.03.2014. În cauză a fost întocmit dosar penal, iar autoturismul a fost indisponibilizat”, a adăugat purtătorul de cuvânt al poliției vrâncene. 
 În aceeași situație se află și un bărbat din Bolotești. Mașina pe care o conducea avea autorizația expirată de aproape o lună. Și pe numele său s-a întocmit dosar penal de cercetare. „La data de 2 iunie a.c., ora 16.40, pe bld. Brăilei din municipiul Focșani, polițiștii l-au depistat pe G. George Cătălin, de 30 ani, din comuna Bolotești, în timp ce conducea autoturismul marca Opel având autorizația de circulație provizorie expirată din data de 06.05.2014. În cauză a fost întocmit dosar penal, iar autoturismul a fost indisponibilizat”, a mai spus polițistul. 
       Acțiunea pentru identificarea șoferilor băuți continuă
 Reamintim că în această perioadă, polițiștii de la Rutier sunt cu ochii de șoferii băuți ori drogați. Acțiunea a început luni și va dura până pe data de 8 iunie a.c. La acțiune participă polițiști de la Serviciile Rutier și Ordine Publică, iar verificări se efectuează atât în mediul urban cât și în mediul rural. Scopul acestor verificări este acela de a reduce numărul accidentelor rutiere și al consecințelor acestora, produse pe fondul nerespectării normelor privind conducerea autovehiculelor de către persoane aflate sub influența băuturilor alcoolice. Polițiștii spun că din analiza riscului rutier la nivel național, rezultă că una dintre cauzele concurente care generează accidente rutiere grave o constituie conducerea autovehiculelor de persoane aflate sub influența băuturilor alcoolice ori a drogurilor. 
 Șoferii depistați la volan sub influența băuturilor alcoolice pot primi sancțiuni aspre, asta în funcție de valoarea alcoolemiei. Astfel, conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă. Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 765 lei la 1.700 lei și cu aplicarea măsurii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pe o perioadă de 90 de zile conducerea sub influența băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracțiune.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?