Ediția: Miercuri 23 Iulie 2025 Nr. 6926

Academicianul Alexandru Surdu va conferenţia la Adjud


Mâine, începând cu orele 9.30, la Adjud va avea loc Simpozionul Național  „Istoria și tradiția satului românesc”, eveniment aflat la ediția a III-a. Organizatorii și-au propus prin acest proiect să readucă în actualitate valorile perene ce caracterizează vatra neamului nostru, într-o lume ce se îndepărtează de ethosul care a dat identitate acestui popor. 
Pentru secțiunea de comunicări au fost invitate să/și prezinte lucrările personalități ale culturii românești. Amintim aici pe academician Alexandru Surdu- vicepreședintele Academiei Române, conf. univ. dr. Costică Neagu- de la Universitatea București, profesor dr. Florin Micu Iliescu- expert la DJCN Vrancea, profesor dr. Liviu Roman, profesor dr. Nicolae Damian. De asemenea, vor fi prezenți protopopul Ioan Negoiță, de la Protoieria Sascut, și protopopul Oscar Frunză, de la Protoieria II Focșani. Evenimentul se va desfășura la Casa de Cultură „Tudor Vornicu”. 
După sesiunea de comunicări, începând cu ora 12.00, va avea loc și un moment artistic. Acesta va consta din recitaluri și dansuri cu specific popular, interpretate de elevii mai multor școli din Pufești și Gherdana, Gioseni, Comănești, județul Bacău. Li se vor alătura ansamblul folcloric „Hora Siretului” din Săucești, condus de profesorul Vasile Biciușcă, și elevii de la Liceul Teoretic „Emil Botta” din Adjud. 
„Viața satului românesc este strâns legată de credința creștină, ea desfășurându-se în strictă conformitate cu preceptele credinței, țăranul român având convingerea fermă că fără Dumnezeu nu poate face nimic. Cu sau fără doine, ghicitori, eresuri, satul românesc trebuie salvat”, a precizat protopopul Ioan Negoiță.   

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?