Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

1.200 șomeri vrânceni, angajați în primul trimestru


În primul trimestru al anului în curs au reușit să se angajeze, potrivit unei statistici întocmite la nivelul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), 1.228 de șomeri vrânceni. Dintre aceștia, 822 au semnat contracte de muncă pe perioadă nedeterminată, în timp ce 406 vor lucra pe perioadă determinată. Aceste date sunt cuprinse în nota privind stadiul realizării Programului național de ocupare a forței de muncă întocmit anual de ANOFM, care, pentru 2014, are ca principale obiective: creșterea gradului de ocupare și promovarea incluziunii sociale; creșterea gradului de ocupare a tinerilor și a persoanelor de etnie romă; facilitarea tranziției de la șomaj către ocupare și îmbunătățirea și consolidarea competențelor profesionale ale persoanelor în căutare de loc de muncă.
 În cadrul acestui Program național, în primul trimestru al anului în curs, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vrancea și-a propus să încadreze 2.500 de șomeri prin măsurile active de ocupare, însă nu a reușit acest lucru, deși au fost cuprinși în măsuri active de stimulare a ocupării forței de muncă 3.129 de vrânceni. Sub ținta propusă se clasează și la celelalte categorii. Spre exemplu, AJOFM Vrancea a avut programat să cuprindă la cursurile de formare profesională 150 de șomeri, însă doar în cazul a 37 s-a și realizat acest lucru. În ceea ce privește completarea veniturilor salariale ale șomerilor care se încadrează înainte de expirarea perioadei de acordare a indemnizației de șomaj, doar 39 de șomeri au beneficiat de aceasta, față de cei 200 cât erau programați. 
        Peste 3000 de vrânceni cuprinși în măsuri de stimulare a ocupării
 Potrivit statisticii pe primele trei luni ale anului în curs, 3.129 de vrânceni aflați în evidențele AJOFM Vrancea au fost cuprinși în măsuri active de stimulare a ocupării forței de muncă. Dintre aceștia, 777 au beneficiat de servicii de mediere a locurilor de muncă vacante, 2.921 au fost informați și consiliați profesional, iar în cazul altor 20 a fost vorba de acordarea de consultanță și asistență pentru începerea unei activități independente sau pentru inițierea unei afaceri. 
În orice caz, cei mai mulți din totalul celor incluși în măsurile active (1.789 de persoane) provin din mediul rural, iar 1.340 din mediul urban. Totodată, o treime din total (1.005 persoane) o reprezintă persoane cu vârsta peste 45 de ani, 767 sunt tineri sub 25 de ani, 600 au vârsta între 25-30 de ani, 757 au vârsta între 25-30 de ani, iar 455 sunt cei cu vârste peste 50 de ani. Din totalul celor cărora li s-au acordat servicii de stimulare a ocupării, 1.192 sunt femei, iar 1.037 bărbați. De remarcat că cei mai mulți șomeri sunt absolvenți de învățământ primar (916), gimnazial (729) și liceal (674), în timp ce 433 au făcut școli profesionale sau de arte și meserii, 236 șomeri au facultate, iar 141 au terminat școli posliceale. Din statistica întocmită la nivelul AJOFM Vrancea și transmisă Agenției Naționale, reiese că 2.171 de șomeri intrați în măsuri active de stimulare a ocupării sunt neindemnizați, iar 958 sunt indemnizați. 
 Nicio persoană cu handicap nu a fost inclusă, în primul trimestru, printre beneficiarii măsurilor active, în schimb au fost cuprinse în acestea o persoană eliberată din detenție și doi tineri proveniți din sistemul de protecția copilului. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?