Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

Scrisoarea medicală, obligatorie din 1 iunie


Medicii din spitale și policlinici vor da pacienților, la externare, scrisoare medicală pentru doctorul de familie, și nu „fițuici scrise de mână”, iar cei din privat pot redacta astfel de acte dacă au contract cu o casă de asigurări de sănătate, a spus vicepreședintele CMR, Constantin Cârstea. „De la 1 iunie, vom afișa în cabinete obligativitatea scrisorii medicale după externarea din spital sau după finalizarea investigațiilor din ambulatoriu. De asemenea, vom face precizarea că scrisoarea medicală eliberată de medicul din privat care nu este în relație contractuală cu o casă de asigurări de sănătate nu este valabilă. Medicul de familie va colabora cu medicii de specialitate. Să nu plimbăm pacienții între spital și cabinet pentru că domnul profesor le-a dat o fițuică scrisă de mână, în loc de scrisoare medicală. Pentru că se vor supăra și vor spune cum noi, medicii de familie, să nu luăm în considerare fițuica domnului profesor”, a spus vicepreședintele CMR.
Tot CMR se gândește să ceară o perioadă de grație de șase luni pentru implementarea scrisorii medicale, timp în care cei care au rămas cu vechile obiceiuri „ale petecului de hârtie” să nu fie sancționați. „Doctorii din privat să afle că nu pot elibera scrisori către medicul de familie dacă nu au contract cu CNAS, iar scrisoarea și rețeta nu vor fi validate dacă nu a fost bifată rubrica scrisoare medicală și rețetă”, a mai spus vicepreședintele CMR. 
Guvernul a aprobat, în 13 mai, pachetele de servicii medicale, de bază și minimal, și Contractul cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru 2014-2015. În scopul prevenirii îmbolnăvirilor, noul pachet de bază, care intră în vigoare la 1 iunie, prevede vizite periodice la medicul de familie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?