Ediția: Sâmbătă 10 mai 2025 Nr. 6874

VIDEO şi GALERIE FOTO: Fost elev la Pedagogic, solistul trupei Popa Șapkă a revenit să cânte la Focșani, „orașul maturizării sale“





Muzică, energii pozitive, culoare, distracție și entuziasm, sunt cuvintele care descriu atmosfera de vineri seară din Soho Pub. Aici a concertat trupa Popa Șapkă, o trupă formată din șase tineri pentru care muzica este adevărata menire. Ritmurile de ska balkanic au fost pe placul focșănenilor, dar asta nu e tot. Această trupă are rădăcini și în orașul nostru, solistul formației considerându-l chiar „orașul maturizării sale”. Este vorba Dima Bodarev, un tânăr de nici 30 de ani, care s-a format în Focșani. Aici a învățat limba română, a cunoscut prima iubire, a avut primele dezamăgiri și a cântat și în prima trupă. Acum, este cetățean român, iar alături de trupa sa, Popa Șapkă, bucură urechile tinerilor din România, dar și din Europa. 
 Dima Bodarev este solistul trupei Popa Șapkă, destul de cunoscută atât în țară, cât și în afară. Vineri seara, trupa a concertat în Focșani, la Soho Pub. Ritmurile de ska balkanic au extaziat tinerii focșăneni, care au dansat și cântat alături de trupă până târziu în noapte. Mulți nu știu, dar Dima Bodarev, solistul, este familiarizat cu orașul de pe Milcov, considerându-l, „orașul maturizării sale”. Și asta pentru că, în urma cu 14 ani, Dima călca pentru prima dată acest pământ focșănean, ca elev al Liceului Pedagogic „Spiru Haret”. Avea doar 14 ani, nu știa o iotă de română, și era singurul cetățean din Republica Moldova din clasa sa. 
 Spune că, încetul cu încetul, și ajutat de colegi și profesori, a ajuns să cunoască perfect tainele limbii române. „Când am ajuns în Focșani aveam 14 ani, era în 2000, am plecat din Republica Moldova, de acasă, nu știam limba română. Am venit în Focșani pentru că era un oraș apropiat de casa mea, dar și pentru că nu erau așa de mulți țigani ca în Galați. Așa zicea tatăl meu. Dar, practic, acesta a fost orașul maturizării mele. Aici am învățat limba română. Eu nu știam absolut deloc limba română, pentru că am făcut școala în rusă. În liceu, colegii mei de clasă erau toți români, iar eu eram singurul moldovean. Părinții mei au ales să fie așa, pentru ca să învăț mai bine limba română. Am avut marele noroc să am colegi faini, care chiar mă ajutau. Zilnic, scriam în caiet 30-40 de cuvinte în limba română, iar când ajungeam la internat, colegii mei care știau rusa, îmi traduceau și așa învățam. Într-un an și jumătate, vorbeam bine limba română. Primul an a fost destul de greu, dar a început să îmi placă”, povestește Dima. 
        Focșani, orașul primei iubiri, dar și al primelor dezamăgiri
 În cei 4 ani, cât a locuit în Focșani, viața lui Dima a început să capete primele nuanțe. A început să cânte într-o trupă, a cunoscut prima sa dragoste, dar a avut și primele dezamăgiri. Acum, revenit la Focșani, pentru a cânta la Soho Pub, nostalgiile l-au cuprins. Rememorează cu drag toate clipele petrecute ca licean în acest oraș. „În Focșani, am întâlnit și prima dragoste, dar și prima dezamăgire. Profesorii din liceu au fost super faini, pentru că mi-au înțeles situația, că nu eram român și pot spune că m-au privilegiat într-un fel, dar nu în sensul că nu trebuia să învăț, dar m-au ajutat pentru că eram oaia neagră printre restul. A fost foarte ok, m-am simțit foarte bine. Prima mea dragoste a fost aici, o focșăneancă, dar și primele dezamăgiri și primele bucurii. Chiar și acum, când am intrat în oraș, am simțit o oarecare nostalgie. Am mai fost acum doi ani în Focșani, dar acum când am intrat, le ziceam colegilor de trupă „Uite, Ceasul Rău, uite pe aici mergeam la liceu, aici era internatul meu”, și tot felul de alte amintiri care mă leagă de acest loc minunat. Mă bucură tare mult că am revenit în Focșani să cântăm, am mai făcut asta acum doi ani. Îmi place foarte mult aici, fetele sunt foarte, foarte frumoase. Îmi place, mă simt foarte bine aici”, spune Dima. La concertul susținut vineri seara la Soho Pub, Dima s-a reîntâlnit cu mulți dintre foștii colegi de liceu, lucru care l-a bucurat nespus. 
        A locuit 8 ani în Timișoara, unde a înființat trupa Popa Șapkă
 După terminarea celor patru ani de liceu, a urmat facultatea. Dima a ales să plece la Timișoara, unde a urmat cursurile Facultății de Engleză-Rusă. În Timișoara, s-a alcătuit și trupa Popa Șapkă, deși Dima începuse să cânte încă din vremea liceului. Între timp, și-a dat seama că muzica este vocația sa. Numele formației are legătură cu cel al străzii pe care a locuit în Timișoara, stradă unde era și Penitenciarul orașului. „După ce am terminat liceul, am plecat la facultate, la Timișoara, unde am făcut Rusă-Engleză. Am început să cânt în liceu. Aici am avut prima trupă, se numea Contrast, am cântat cu ea la Balul Bobocilor. Mi-a plăcut atât de mult încât am zis că asta trebuie să fac, asta mi-e menirea. Și acum asta fac zi de zi. În cei 8 ani cât am stat în Timișoara, am continuat să cânt, pentru că acolo s-a format trupa Popa Șapkă. Numele formației are legătură cu preotul revoluționar de la 1848, pentru că noi stăteam chiar lângă penitenciarul de pe strada Popa Șapcă din Timișoara și așa ne-a rămas numele”, mai spune Dima. Stilul muzical al acestei trupe este ska balkanic, o muzică cu ritmuri vibrante, pozitive, ce te îmbie la dans, cu versuri în rusă, engleză și română. „Am ales stilul ska balkanic, pentru că este un stil vesel, o muzică ce te inspiră, te cheamă la dans, o muzică pozitivă, vibrantă, cu foarte multă energie. Oriunde am fost, toată lumea a reacționat bine la acest stil de muzică”, ne-a explicat Dima. 
        Au cântat 1 an și jumătate pe străzile Londrei
 În Timișoara a locuit 8 ani, timp în care trupa Popa Șapkă a devenit din ce în ce mai cunoscută, concertând și în străinătate. La un moment dat, Dima, alături de trupă, și-au încercat norocul în Londra, în speranța că va fi mai bine, dar au ajuns să cânte pe stradă. Timp de 1 an și jumătate, cei cinci tineri entuziaști au bucurat urechile londonezilor. A fost o perioadă mai grea, dar din care, spune Dima, au învățat foarte multe. După, experiența londoneză, Dima și trupa Popa Șapkă s-au întors în țară, la București. 
 „După Timișoara, am plecat la Londra. Acolo am cântat pe stradă, 1 an și jumătate. Acolo a fost a treia etapă a vieții mele, după care m-am reîntors în țară, în București. În Londra, am cântat pe stradă cu trupa, cu Popa Șapkă. Avem o istorie veche. Am călătorit prin toată Europa, după care ne-am hotărât să plecăm în Londra, deși nu ne-au ieșit planurile și am ajuns să cântăm pe stradă. A fost o experiență de care sincer mă bucur și am învățat foarte multe lucruri”, își reamintește tânărul. 
        „Zi cu soare”, noul single al trupei Popa Șapkă
 De la înființare și până în prezent, mai exact în mai bine de 5 ani, trupa Popa Șapkă a scos două albume și două single-uri. Acum, ei pot fi auziți la radio și TV, cu piesa „Zi cu soare”, pe care o interpretează alături de Ecaterine. Dima ne-a spus că aceasta este „piesa de intrare în showbiz”, ritmul fiind diferit față de cel practicat până acum. Melodia „Zi cu soare” a fost foarte bine primită vineri seara de către focșănenii, care au fredonat alături de trupă. „Noi am cântat peste tot, în cluburi, la scenă deschisă, la festivaluri. Am scos două albume de cinci piese, două single-uri, iar acum urmează al treilea. Luna aceasta, pe 22, lansăm noul nostru single „Perfect man”, așa că urmăriți-ne pe facebook.com/popaSapka, unde va putea fi ascultată piesa. Acum am intrat în showebiz-ul românesc, cu melodia „Zi cu soare” cu Ecaterina, o piesă diferită de stilul nostru. Apoi, mai avem piesa „Chiki la la”, pe care am cântat-o în premieră la Soho, și urmează să o lansăm și cu un nou videoclip”, a mai precizat Dima. 
La cei aproape 29 de ani ai săi, toate planurile de viitor au legătura cu trupa sa, Popa Șapkă. El își dorește să scoată cât mai multe piese și să aibă multe concerte. 
        Mesaj pentru foștii colegi și profesori
 Pentru că a revenit în Focșani, Dima a ținut morțiș să le transmită un mesaj și foștilor săi colegi, prieteni și profesorilor, spunând că nu a uitat pe nimeni. „Să știți că nu am uitat pe nimeni. Chiar în astă seară am trecut pe lângă liceul meu, m-a cuprins o melancolie, pentru că am amintiri foarte faine. Eu le doresc să-și urmeze drumul în viață, să facă ce le place, pentru că avem una singură, probabil. Le doresc multă dragoste, să-și facă niște copii și să se bucure de viață. Să nu aibă niciodată regrete”, a transmis Dima. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?