Ediția: Sâmbătă 20 iulie 2024 Nr. 6674
Ediția: Sâmbătă 20 iulie 2024 Nr. 6674

Ponta: Îi voi trimite lui Băsescu situaţia la zi privind Ucraina şi Moldova, pentru CSAT


Premierul Ponta a anunțat, după o discuție cu miniștrii Apărării, de Interne și Externe, că marți va primi o analiză la zi privind situația din Ucraina și Moldova și o actualizare a strategiei României, acte pe care, ca vicepreședinte CSAT, le va înainta președintelui pentru a fi discutate în CSAT. El a insistat asupra faptului că nu există un pericol actual sau o amenințare directă la adresa României, dar că Moldova și Ucraina sunt în stare de pericol, astfel că autoritățile române trebuie să aibă o strategie actualizată. „Cele trei ministere au în pregătire și mâine îmi vor prezenta, înainte de ședința de guvern, o analiză la zi cu ultimele evoluții, date și informații privind situația din Ucraina și o updatare a strategiei României în acest sens, vom înainta acest document integrat din partea structurilor guvernamentale către președintele României și către celelalte structuri de securitate națională. Singura instituție prevăzută de Constituție care poate integra atât analiza și informațiile structurilor guvernamentale, cât și ale serviciilor de informații care se află în subordinea Parlamentului este Consiliul Suprem de Apărare a Å¢ării și, în calitate de vicepreședinte al CSAT, sunt de părere că, în baza acestor materiale la zi, în cadrul CSAT trebuie ca toți membrii CSAT să luăm la cunoștință despre situația la zi, despre analiza privind evoluțiile în viitor și despre strategia pe care România, ca membru NATO și țară care este alături de Moldova și de Ucraina, trebuie să o adopte”, a spus Ponta.
 El a amintit că România, ca membru NATO, are și obligații, precum menținerea capacității militare, dar susține și integritatea teritorială a Moldovei și Ucrainei, reafirmând un sprijin politic necondiționat. Acest sprijin vafi transmis de miniștrii români de Externe și Apărare către colegii lor din Ucraina, respectiv Moldova.
 Ponta a infirmat totodată orice discuție privin mobilizarea rezerviștilor și recrutarea tinerilor, arătând din nou că nu există un pericol actual și că este nevoie de responsabilitate, adăugând că și el va fi mai atent la mesajele publice.
 Duminică, premierul Ponta a precizat că, în situația în care președintele Traian Băsescu nu va convoca CSAT pentru analizarea crizei din Ucraina, atunci convocarea va fi făcută de el, în calitate de vicepreședinte, și ceilalți miniștri membri ai acestei structuri, în cursul zilei de luni. El a precizat că va propune o analiză foarte clară a instituțiilor statului, inclusiv a serviciilor de informații, legat de ceea ce va putea face România pentru a sprijini Republica Moldova în contextul conflictului din Ucraina.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?