Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621

O învăţătoare pensionară VREA SĂ DEA ÎN JUDECATĂ SLI


Vera Onuțu, care a fost învățătoare la Odobești și membră a Sindicatului Liber din Învățământ (SLI) Vrancea timp de 39 de ani, actualmente pensionară, nu a beneficiat de cel de-al 13 salariu din 2010, deși în acel an a predat și avea contribuțiile plătite la zi. Ea consideră că a fost nedreptățită, motiv pentru care vrea să dea în judecată sindicatul. De cealaltă parte, liderii Sindicatului Liber din Învățământ susțin că s-a acționat în instanță pentru plata celui de-al 13-lea salariu din 2010 abia în 2012, an în care Vera Onuțu nu mai era membra SLI.

Vera Onuțu (FOTO), care a fost învățătoare la Odobești și membră a Sindicatului Liber din Învățământ (SLI) Vrancea timp de 39 de ani, în prezent pensionară, acuză conducerea acestei organizații sindicale că nu a inclus-o pe lista beneficiarilor celui de-al 13-lea salariu aferent anului 2010, deși și-a plătit cotizația până în noiembrie 2011. Ea s-a retras din sindicat în 2011 pentru că mai avea doar un an până la pensionare.
În 2012, SLI Vrancea a intentat proces pentru recuperarea acestui drept cuvenit profesorilor, însă singura persoană care nu s-a bucurat de câștig a fost chiar fosta învățătoare din Odobești. „Nu am luat al 13-lea salariu pe 2010. Mi s-a spus că eu nu pot să primesc pentru că eu în 2012 nu am fost membru de sindicat. Nu pricep logica, am plătit 300 de lei pentru tot anul și am plătit și cotizație timp de 39 de ani, toate drepturile îmi sunt șterse pentru că nu am plătit nici un an? Eu nu cer al 13-lea salariu pe 2012, eu îl cer pe 2010 când trebuiau (n.r. – Sindicatul Liber din Învățământ) să îmi apere drepturile. Trebuia să meargă cu lista membrilor de sindicat din 2010, ei au mers cu lista din 2012. Asta înseamnă că o persoană care s-a înscris în sindicat în 2012 este scrisă pe listă? Eu nu pot înțelege asta. Iar eu, pentru că nu am mai fost membră de sindicat un an de zile, în 2012, nu am fost trecută”, a spus Vera Onuțu.

         Vrea să dea în judecată sindicatul

Fosta învățătoare spune că a încercat să lămurească situația pe cale amiabilă, a discutat cu actuala conducere a sindicatului, însă aceasta nu a venit cu argumente clare. În plus, Vera Onuțu este de părere că a fost omisă cu bună știință de pe lista beneficiarilor celui de-al 13-lea salariu aferent anului 2010. În aceste condiții, la începutul anului școlar, ea a depus un memoriu la sediul Sindicatului Liber din Învățământ. Învățătoarea spune că va demara procedurile pentru a acționa SLI în instanță. „Am fost la sindicat, dar mi-au spus ceva ambiguu. Aceeași problemă este și cu banii pe cărți, 50 de euro, tot pe 2010. Eu cer pe drept ceea ce am plătit și cred că era în atribuția dumnealor să îmi rezolve situația atunci. Procesul a fost intentat în 2012, iar atunci nu mai eram pe listă, dar eu i-am anunțat că trebuie să fiu cuprinsă în listă. Nu m-au omis că nu au știut, ci cu bună știință. Am depus și memoriu la sindicat la începutul anului școlar. Am plătit 39 de ani la sindicat, de când am intrat în învățământ, am participat la toate formele de protest, nu am avut probleme decât acum, la sfârșit. Vreau să merg în instanță!”, a adăugat Vera Onuțu.

      Nu ești membru de sindicat, nu beneficiezi de niciun privilegiu

Explicația liderilor SLI Vrancea nu a întârziat să apară. Aceștia spun că nu au făcut altceva decât să respecte statutul sindicatului, care prevede clar că o persoană care nu mai este membru de sindicat nu mai poate beneficia de niciun privilegiu. Asta deși vreme de aproape patru decenii Vera Onuțu a cotizat la sindicat.
„În statut spune așa: o persoană poate să facă parte dintr-un singur sindicat, opțiunea de a se retrage sau de a se înscrie îi aparține în totalitate, retragerea înseamnă pierderea tuturor drepturilor prevăzute din statut din momentul în care se retrage. În cea ce privește reprezentarea în instanță, beneficiază de serviciile sindicatului din momentul în care face dovadă pe bază de cerere că a devenit membru de sindicat. Celelalte drepturi, ajutoare materiale i se cuvin după o perioadă de cotizare de 6 luni. Asta înseamnă că o persoană care este în sindicat astăzi și eu depun dosar în instanță astăzi, beneficiază de clauzele hotărârii, chiar dacă mâine se retrage din sindicat. Nu este relevant timpul în care a cotizat la sindicat, ci momentul în care se deschide acțiunea, prin intermediul membrilor de sindicat”, a explicat președintele SLI, Emil Tudor.
Prin urmare, nici faptul că a cotizat la sindicat ca și membru, nici implicarea în acțiunile pe linie sindicală nu au ajutat-o pe Vera Onuțu să beneficieze, la fel ca toți ceilalți colegi din sistem, de cel de-al 13-lea salariu pe anul 2010.  

       Nu mai poate solicita bani aferenți anului 2010

Liderii SLI susțin că pentru a se adresa instanței de judecată, fosta învățătoare trebuie să plătească diferite taxe. În opinia lui Emil Tudor, Vera Onuțu nu mai poate cere în instanță cel de-al 13-lea salariu din 2010 pentru că putea face acest lucru în termen de 3 ani, adică până în 2013. „Noi am cerut cel de-al 13-lea salariu pentru 2010, dar acțiunea a fost deschisă în ianuarie 2012. Persoana respectivă, chiar dacă a fost membră de sindicat în 2010, pentru care am deschis noi proces și am revendicat al 13-lea salariu, în 2012 când am deschis acțiunea nu mai era membră de sindicat, nu o mai puteam reprezenta în instanță. Motivele sunt simple, considerente morale, reprezentarea în instanță se face asigurând asistență juridică plătită, și considerente legale, persoana poate să fie membră în alt sindicat. Orice drept financiar pe legea 315 și dreptul salarial care face dreptul eșalonării plății poate fi cerut în instanță în intervalul a trei ani. În 2012 când am deschis în instanță proces dumneaei nu mai era membră de sindicat la noi, iar dacă dorește să-și revendice dreptul, aceasta nu mai poate, pentru că facem referire la un drept din 2010 și este depășită perioada cu un an”, a concluzionat Emil Tudor, liderul SLI Vrancea.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?