Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636
Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636

Consiliul Judeţean a mai câştigat un proces cu Camera de Conturi Vrancea


Consiliul Județean Vrancea a câștigat încă un proces cu Camera de Conturi Vrancea. Secția contencios administrativ din cadrul Tribunalului Vrancea a admis, ieri, plângerea formulată de Consiliul Județean Vrancea și a dispus anularea Încheierii Curții de Conturi a României nr. 165/15.11.2013. Totodată instanța a dispus anularea măsurilor dispuse prin Decizia nr. 43/2013 a Camerei de Conturi Vrancea.
Prin decizia Camerei de Conturi Vrancea mai sus menționate, Consiliul Județean fusese obligat să recupereze anumite sume care, au susținut controlorii financiari, ar fi fost cheltuite suplimentar pentru elaborarea standardelor de audit financiar, consultanță, întocmirea unor documentații. De asemenea, era vorba despre recuperarea unor sume pe care Muzeul Vrancei le-ar fi primit de la Consiliul Județean și care ar fi fost cheltuite pentru plata convorbirilor telefonice peste plafonul stabilit de reglementările legale.
    Hotărârea președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan, de a acționa în instanță decizia Camerei de Conturi Vrancea a venit după ce, în perioada 13.05.2013 – 05.07.2013, la sediul administrației județene, s-a desfășurat un control al Camerei de Conturi ce a avut ca obiect auditul financiar al conturilor de execuție bugetară întocmite pe anul 2012. În urma definitivării controlului a fost întocmit procesul verbal de constatare nr.6879/05.07. 2013 în care au fost consemnate de controlorii financiari o serie de așa-zise abateri financiar-contabile și prin care s-a solicitat stabilirea, întinderea și recuperarea prejudiciilor aferente așa-ziselor abateri constatate în timpul auditului privind prestările de servicii contractate și achitate constând în: elaborarea standardelor de audit financiar și implementarea sistemului de control intern, consultanță, întocmirea unor documentații.
    De asemenea, în același proces verbal s-a solicitat stabilirea și recuperarea, în condițiile legii, a așa-ziselor prejudicii constatate în timpul auditului la Muzeul Vrancei care ar fi beneficiat de fonduri publice alocate de Consiliul Județean Vrancea, generate de plata convorbirilor telefonice peste plafonul stabilit de reglementările legale.
    Consiliul Județean Vrancea, conform legii, a formulat obiecțiuni la procesul verbal menționat. Însă obiecțiunile Consiliului Județean Vrancea au fost respinse de controlorii financiari, Curtea de Conturi prin Camera de Conturi Vrancea emițând Decizia nr.43/2013. Decizia mai sus amintită a fost contestată la Secția contencios administrativ din cadrul Tribunalului Vrancea. „Anulează Încheierea Curții de Conturi a României nr.165/15.11.2013 și măsurile dispuse la punctul II.2 (punctul II.2.1.2) si punctul II.8 – teza a II-a (punctul 3.2.1) din Decizia nr. 43/2013 a Camerei de Conturi Vrancea”, se arată în decizia magistraților vrânceni.
Conform acestei decizii, rezultă că administrația județeană a contractat și a plătit în mod legal în anul 2012 serviciile pentru elaborarea standardelor de audit financiar și implementarea sistemului de control intern, deoarece  acestor servicii li s-a aplicat procedura de achiziție directă (valoarea contractelor fiind sub 15 000 euro – valoare de referință la momentul încheierii acestora).
De asemenea, cheltuielile efectuate de Muzeul Vrancea pentru plata telefoanelor s-au făcut cu respectarea dispozițiilor legale în vigoare, aceste cheltuieli fiind absolut necesare pentru securitatea și monitorizarea inventarului științific, o eventuală vandalizare a acestuia provocând daune mult mai mari decât sumele imputate de Curtea de Conturi a României.

10 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?