Ediția: Vineri 1 noiembrie 2024 Nr. 6749
Ediția: Vineri 1 noiembrie 2024 Nr. 6749

Parcurile din patru comune au ieşit din atenţia Parchetului şi au intrat în cea a DNA



Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea și-au declinat competența în favoarea Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Galați în cazul primarilor vrânceni cercetați pentru amenajarea unor parcuri cu locuri de joacă pentru copii, în comune. Procurorii au luat această decizie întrucât prejudiciul depășește suma de 200 mii euro. Infracțiunile pentru care se fac cercetări în dosar sunt abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, înșelăciune, complicitate la înșelăciune, fals intelectual și uz de fals. Potrivit unor surse, în dosarul trimis la Galați sunt cercetate 25 de persoane. Primarii vizați nu știau că dosarul a fost declinat și ne-au spus că nu au fost găsite nereguli la verificări. Singurele probleme, au spus ei, au fost legate de unele plante din parcuri, care s-au mai uscat.

    25 de persoane, între care primari ai unor comune din județ, alți angajați din primării, diriginți de șantier, membri ai comisiilor de recepție, dar și reprezentanți ai unei firme, sunt cercetați de procurorii DNA-Serviciul Teritorial Galați pentru săvârșirea mai multor infracțiuni care au legătură cu amenajarea unor spații de joacă în comune din Vrancea. Primarii spun însă că au avut acordul Fondului de Mediu, de unde a fost asigurată și finanțarea, așa că, din punctul lor de vedere, nu există nereguli.
    Dosarul a fost în anchetă la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea și pentru că prejudiciul ar depăși suma de 200 mii euro, competența a fost declinată în favoarea procurorilor DNA. „Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea a dispus prin ordonanța din 24 martie a.c., declinarea competenței de efectuare a urmăririi penale în favoarea Direcției Naționale Aticorupție – Serviciul Teritorial Galați, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, înșelăciune, complicitate la înșelăciune, fals intelectual și uz de fals”, ne-a precizat procurorul Marinela Arginteanu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea.
    Potrivit unor surse, în dosar sunt vizate 25 de persoane care au avut legătură cu amenajarea locurilor de joacă în comunele Cîmpineanca, Èšifești, Movilița și Suraia. Printre acestea se numără angajați din primării, diriginți de șantier, membri ai comisiilor de recepție, dar și cei patru primari ai comunelor amintite, respectiv Ștefan Paraschiv de la Cîmpineanca, Gabriel Postolache de la Èšifești, Corneliu Cristian de la Movilița și Vasile Grosu de la Suraia.    
    Primarii celor patru comune ne-au spus că nu au fost găsite alte nereguli, decât unele legale de copacii și plantele ornamentale din parcuri. Unele dintre acestea s-au mai uscat, altele nu ar fi corespuns cu cele din contract.
    Primarul Vasile Grosu de la Suraia nu știe prea multe despre acest dosar. Ceea ce a auzit este faptul că plantele din parc nu ar fi cele din contract. „Nu am fost informat de declinare și nici nu știu să spun mare lucru. Ceea ce știu eu este că în reclamația care s-a făcut la vremea respectivă s-ar fi sesizat că nu ar fi fost plantați copacii și plantele care figurau în contract. Noi am adus un diriginte de șantier și am crezut că este specialist. Din ce știu eu numai la treaba cu plantele ar fi ceva probleme, respectiv că ar exista diferențe între ce s-a plantat și ce ar fi trebuit să se planteze. Noi am fost încrezători în treaba asta cu parcurile deoarece reprezentanții de la Fondul de Mediu au venit la fața locului, la constatare, au măsurat inclusiv aleile și au numărat copacii, și abia după aceea au acceptat să facă plățile”, ne-a spus primarul de la Suraia. 

       „Eu nu-mi fac probleme pentru că sunt cu conștiința împăcată”

    Primarul de la Movilița, Corneliu Cristian este de părere că în acest dosar s-a trecut prea repede peste anumite aspecte, dar și că nu s-a ținut cont de verificările făcute în teren unde nu ar fi fost găsite decât niște plante uscate. „Nu am cunoștință de transferul dosarului la Galați. Știu că sunt parte în acest dosar, dar alt lucru nu știu. Opinia mea este că s-a trecut destul de ușor peste anumite aspecte fără să se țină cont de verificările din teren și opiniile transmise de instituțiile de drept. Aici mă refer la verificările făcute de cei de la Fondul de Mediu. Ei au spus că parcul arată foarte bine și nu au avut obiecții. Ei au fost cei care au făcut recepția finală a parcului. Nici în urma verificărilor făcute de poliție nu au fost găsite nereguli. Adică nu s-au găsit distrugeri ori alte probleme. A fost o problemă cu o cantitate de azot care nu apărea la firma care a executat lucrarea, dar asta nu e treaba mea. La partea de infrastructură nu s-au găsit nereguli. A fost o problemă cu materialul dendrologic asta pentru că s-a plantat pe o căldură foarte mare. Eu nu-mi fac probleme pentru că sunt cu conștiința împăcată”, ne-a spus Corneliu Cristian.
    Primarul de la Movilița a adăugat că au fost două recepții, una preliminară și una finală a celor de la Fondul de Mediu și că nu au fost găsite nereguli. În plus, edilul ne-a mai spus că nu au fost elemente imputabile de genul unei supraevaluări a lucrării sau ceva făcut în afara proiectului. „În opinia mea, parcul are o reală utilitate. Înainte de a da socoteală DNA-ului, eu dau socoteală alegătorilor. Dacă le-aș lăsa un parc distrus, ei nu m-ar mai alege”, a mai spus Corneliu Cristian.

              „Este și la noi problema cu plantele uscate, ca peste tot”

        Nici primarul de la Èšifești, Gabriel Postolache nu știa de această declinare a competenței către DNA Galați. Totuși, el ne-a spus că nu crede că sunt probleme, atâta timp cât ele nu au fost identificate de cei de la Fondul de Mediu. „Nu știu nimic de declinare. Din moment ce au venit cei de la Fondul de Mediu și nu au constatat nereguli, atunci nu cred că există aceste probleme. Că s-au mai uscat anumite plante, asta este altă treabă. În rest, totul a corespuns, bănci, pavele, absolut tot”, ne-a spus Gabriel Postolache. Investiția totală în Å¢ifești a fost de 8 miliarde de lei vechi, pentru cele șapte parcuri și zone verzi înființate.
    Am luat legătura și cu primarul de la Cîmpineanca, Ștefan Paraschiv, vizat și el în acest dosar. Ne-a spus că anchetatorii nici măcar nu au discutat cu el, ci cu dirigintele de șantier și nu știe mare lucru despre această anchetă. În schimb, a menționat că și la el este aceeași problemă ca și în celelalte localități, respectiv cea legată de plantele uscate. „Atunci domnii care au venit au discutat cu dirigintele de șantier și eu nu știu ce s-a întâmplat. Nu știu dacă au fost găsite nereguli. Este și la noi problema cu plantele uscate, ca peste tot, dar alte probleme nu au fost din ce știu eu”, ne-a spus și Ștefan Paraschiv.

              Proiectele au fost derulate în 2011

    Ancheta a început în urmă cu mai mult timp, atunci când documentele mai multor primării din județ, ai căror reprezentanți au derulat în 2011 proiecte privind înființarea de parcuri cu locuri de joacă pentru copii în mediul rural, au fost verificate  de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, care susțineau la vremea respectivă că s-au găsit nereguli pe linia achizițiilor publice. Procurorul de caz declara anul trecut că „sunt indicii că nu au fost respectate condițiile legale, de părțile angrenate în proiecte. S-a început urmărirea penală și sunt verificate achizițiile publice efectuate de câteva primării de pe raza județului Vrancea și în special un proiect derulat prin Ministerul Dezvoltării privind construcția de parcuri. Am fost la fața locului, am filmat și din punctul meu de vedere este un jaf pe bani publici”. Procurorul de caz, Florin Å¢îrlea, a mai spus atunci că a participat personal la unele controale din teren și că a fost uimit când a găsit un parc, în Cîmpineanca, amplasat între vii, lângă un canal, pustiu și plin de buruieni.
     

     

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?