Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639

O treime dintre fermieri au depus cereri pentru subvenţiile europene


Peste o treime din fermierii vrânceni au depus cereri pentru subvențiile pe suprafață aferente anului 2014, potrivit unei situații a Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Campania de depunere a cererilor a demarat la începutul lunii martie și se va finaliza în luna iunie. Directorul executiv al APIA Vrancea, Octavian Vieru a arătat că până la data de 27 martie au fost depuse 9.744 de cereri din partea fermierilor, pentru o suprafață de 30.025 hectare. Aceasta înseamnă o treime din numărul de fermieri care au depus cereri în 2013, respectiv 26.834. Când vine vorba de suprafață, este chiar mai puțin, ținând cont că în 2013 erau înregistrate 168.623,4 hectare. „Pentru a beneficia de sprijinul financiar pe suprafață, fermierii trebuie să depună la Centrele APIA, în intervalul 1 martie – 15 mai 2014, o singură cerere de plată. Pentru depunerea cererilor de plată începând cu data de 16 mai se vor aplica penalități de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere. După data de 9 iunie 2014 cererea de sprijin nu mai este admisă la calcul. Agenția de Plăți invită fermierii care nu au mai beneficiat de această schemă de sprijin să depună cerere la centrul județean sau local la care sunt arondați, iar actualii fermieri beneficiari să depună cerere conform invitației primite/programării afișate la centrele APIA”, se arată în informarea de la APIA. Sumele alocate pentru plățile pe suprafață sunt de 1,6 miliarde de euro în 2014, respectiv 178 de euro pe hectar.
    Fermierii care s-au adaptat noilor tehnologii și folosesc internetul sunt ajutați la depunerea cererilor de o aplicație realizată de APIA special pentru subvențiile pe suprafață. Astfel, cei care vor folosi aplicația de internet – IPA Online pot vizualiza propriile parcele digitizate în campania anterioară, dar își pot digitiza și măsura cu exactitate și alte parcele prin identificare pe ortofotoplanurile disponibile în baza de date a APIA. „Aplicația IPA Online pune la dispoziția fermierilor rezultatele controalelor pe teren din anii anteriori precum și avertizări privind calitatea digitizării parcelelor agricole și avertizări privind respectarea anumitor cerințe de ecocondiționalitate. Totodată, aplicația IPA Online informează fermierul dacă parcelele digitizate sunt situate în zone eligibile pentru plățile compensatorii pentru măsurile de dezvoltare rurală”, informează APIA.
    Măsurile de sprijin pe suprafață sunt schema de plată unică pe suprafață (SAPS) și șase ajutoare naționale tranzitorii (ANT), respectiv pentru culturi în teren arabil, pentru in și cânepă pentru fibră, pentru tutun, hamei și sfeclă de zahăr. Schemele de plată pentru 2014 sunt pentru zahăr, pentru orez din zonele defavorizate altele decât zona montană și plățile compensatorii pentru măsurile de dezvoltare rurală.
    Potrivit APIA, vor continua, pe segmentul de dezvoltare rurală, angajamentele aflate în desfășurare, iar pentru cele care au fost finalizate în anul 2013 se acceptă prelungirea lor cu un an, pentru anul 2014, sub rezerva aprobării PNDR de către Comisia Europeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?