Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO: Primăriile pot depune proiecte pentru REABILITAREA ŞCOLILOR


Consiliul Județean Vrancea împreună cu Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Sud Est Brăila, a organizat, vineri, o întâlnire cu primarii din localitățile în care se află școli în diferite stadii de reabilitare, dar la care lucrările nu au fost finalizate. Scopul întâlnirii a fost acela de a le prezenta primarilor programul prin care pot accesa fonduri pentru finalizarea lucrărilor la aceste școli. Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) va finanța prin fonduri europene finalizarea lucrărilor la 500 de școli. În județul Vrancea există 22 de școli și grădinițe la care au început lucrările de reabilitare, dar care au fost sistate din lipsă de fonduri. Președintele Consiliului Județean Vrancea și al UNCJR, Marian Oprișan, le-a cerut primarilor să întocmească bine proiectele pentru a putea accesa fondurile puse la dispoziție prin acest program, care este cel mai ușor de accesat.

    Mai multe școli din Vrancea, aflate în diferite stadii de reabilitare și unde lucrările au demarat în guvernările trecute, dar nu au mai fost finalizate, vor primi finanțare europeană pentru continuarea lucrărilor. Consiliul Județean Vrancea împreună cu Agenția de Dezvoltare Regională Sud Est Brăila a organizat, vineri, o întâlnire cu primarii din localitățile în care se află școli în diferite stadii de reabilitare, dar la care lucrările nu au fost finalizate.     Reprezentanții ADR Brăila au arătat că poate fi obținută finanțare nerambursabilă prin „Programul Operațional Regional 2007-2013, Domeniul de intervenție 3.4 „Reabilitarea, modernizarea dezvoltarea și echiparea infrastructurii educaționale preuniversitare, universitare și a infrastructurii pentru formare profesională continuă”. Potențialii solicitanți pot fi primăriile care însă trebuie să încheie parteneriate cu unitățile de învățământ preuniversitar de stat aflate pe raza teritorial administrativă a acestora. Pentru a putea accesa fonduri pe programul mai sus menționat trebuie îndeplinite anumite condiții. „Contractul de achiziție trebuie să fi fost lansat pe SEAP după data de 1 ianuarie 2007, data limită de finalizare a lucrărilor trebuie să fie înainte de 31 decembrie 2015, iar data ultimei plăți către constructor trebuie făcută tot până la acea dată. De asemenea, depunerea cererilor de finanțare la secțiunea I poate fi făcută până la data de 16 aprilie 2014”, a declarat Jenica Crăciun, directorul  Direcție Implemetare POR, în cadrul Agenției pentru Dezvoltare Regionala a Regiunii de Dezvoltare Sud-Est.

          Aproximativ 23 milioane de lei alocate pentru regiunea Sud-Est

    Fondurile alocate pentru Regiunea Sud-Est, de la Fondul European de Dezvoltare Regională ( FEDR) și bugetul de stat, sunt în valoare de 22,91 milioane de euro. Suma poate fi însă suplimentată dacă vor exista mai multe proiecte care întrunesc punctajul pentru a primi finanțare. „De remarcat că avem de a face cu programe pe care pot fi accesate finanțări foarte ușor și sunt foarte accesibile autorităților locale, deoarece 98 la sută din valoarea proiectului sunt cheltuieli eligibile, iar cota de cofinanțare a autorităților locale este doar 2 la sută. În acest context orice autoritate locală poate suporta costurile cofinanțării”, a explicat Jenica Crăciun. Aceasta a precizat că printre criteriile de eligibilitate se află unul care vizează gradul mediu de utilizare a unității de învățământ preuniversitare, calculat pe perioada celor 5 ani de la finalizarea proiectului, care trebuie să fie cel puțin 50%. Valoarea totală a proiectului este cuprinsă între minim 500.000 lei și maxim 70.000.000 lei.

            Marian Oprișan: Depuneți proiecte pentru finalizarea lucrărilor la școli

    Președintele Consiliului Județean Vrancea și al UNCJR, Marian Oprișan, a declarat că realocarea sumei de 240 de milioane de euro din POS de Transport și POS de Mediu reprezintă cea mai bună soluție pentru ca autoritățile locale să finalizeze unitățile de învățământ la care lucrările au început după 2007, dar nu au mai fost finalizate. „Este vorba de realocarea sumei de 240 de milioane de euro din POS de Transport și POS de Mediu, din care aproximativ 200 de milioane de euro vor fi repartizate pentru continuarea și finalizarea investițiilor la școli, iar 40 de milioane de euro pentru continuarea investițiilor la o serie de spitale”, a precizat Marian Oprișan. Acesta a precizat că este vorba despre șantiere începute în fostele guvernări, care însă nu au mai alocat și resursele financiare necesare pentru finalizarea lucrărilor. „Prin Programul Operațional Regional finanțăm investițiile în care autoritatea contractantă este primăria și asocierile dintre primării și unitatea școlară”, a spus Marian Oprișan.

          „Accesați acest program care este foarte profitabil pentru autoritățile locale”

    Åžeful UNCJR le-a cerut primarilor să întocmească bine proiectele pentru a putea accesa fondurile puse la dispoziție prin acest program, care este cel mai ușor de accesat. Marian Oprișan le-a transmis primarilor că au în orice moment sprijinul său și al aparatului tehnic și de specialitate din Consiliul Județean. „În județul Vrancea există 22 de școli și grădinițe la care au început lucrările de reabilitare după 2007, dar care au fost sistate din lipsă de fonduri. De aceea, rog primarii din aceste localități să întocmească bine proiectele și să acceseze aceste fonduri pentru a putea finaliza lucrările la școli. Acest program este cel mai ușor de accesat, foarte profitabil pentru autoritățile locale și are o cotă de cofinanțare foarte mică, suportabilă  pentru oricare autoritate publică locală. Totodată, dacă veți întâmpina greutăți în realizarea, depunerea și implementarea proiectelor apelați la specialiștii Consiliului Județean și vă vom sprijini să rezolvați problemele”, a mai spus Marian Oprișan.

          Zeci de școli lăsate de PDL în paragină

    În județul Vrancea există câteva zeci de școli la care au început lucrările de reabilitare dar care au fost sistate din lipsă de fonduri. Printre acestea se află și școlile din Bonțești și Dălhăuți, comuna Cîrligele. Primarul Åžtefan Moscu a declarat că a întocmit proiecte pentru a obține finanțare  prin Programul Operațional Regional (POR), proiecte ce vor fi depuse la minister, miercuri.
„Am demarat procedurile de realizare a unui proiect pe care îl vom depune spre finanțare la ADR Brăila, care are deschisă o sesiune de finanțare pe POR, pentru investiții de interes public aflate în curs de execuție și nefinalizate din lipsă de fonduri. Noi tocmai în această situație ne aflăm deoarece lucrările de construcție a celor două școli au început în 2007, însă guvernele Boc au refuzat să mai aloce finanțare pentru acestea”, a afirmat primarul Åžtefan Moscu.

       Lucrările la Campusul școlar din Adjud, blocate din lipsă de fonduri

    Lucrările de la Campusul Åžcolar de la Liceul „Emil Botta” din Adjud au fost sistate deoarece guvernele Boc „au uitat” să aloce bani pentru lucrările deja realizate. Primarul Constantin Armencea a declarat că a fost finalizată sala de sport a Campusului. „În acest moment constructorul are de primit peste 8 miliarde de lei vechi”, a afirmat primarul Constantin Armencea. Noul campus școlar va asigura cazare și condiții de școlarizare la standarde europene pentru toți elevii din zona de nord a județului. Campusul este construit în imediata vecinătate a Liceului „Emil Botta”. Valoarea totală a investiției este de 60 de miliarde lei vechi. Proiectul cuprinde și reabilitarea internatului școlar, a cantinei, refacerea integrală a șarpantei de la liceu, construirea unui bloc de locuințe pentru profesori, a unor laboratoare, a unei biblioteci noi, a unui dispensar medical, realizarea unei curți interioare și împrejmuirea integrală a campusului.

        22 de unități școlare așteaptă finanțare pentru a fi reabilitate

    În județul Vrancea există 22 de școli și grădinițe la care au început lucrările de reabilitare, dar care au fost sistate din lipsă de fonduri. Este vorba de Åžcoala Bălești, Åžcoala Topești, comuna Bârsești, Åžcoala Găgești, comuna Bolotești, Åžcoala Cîmpineanca, Åžcoala Bonțești, Åžcoala Dălhăuți, Åžcoala Dumbrăveni, Colegiul Tenic Auto „Traian Vuia” din Focșani, Åžcoala Nr. 3 din Focșani, Grădinița Nr. 7 din Focșani, Åžcoala gimnazială Homocea, Åžcoala gimnazială Lespezi, Grădinița Podu Mănăstirii, din comuna Mera, Grădinița Nr. 1din Năruja, Liceul SAM din Odobești, Åžcoala Ploscuțeni corpul B, Åžcoala gimnazială Sihlea, Åžcoala Gimnazială Voetin, Grădinița Spulber, Åžcoala Muncelu din comuna Străoane și Åžcoala Urechești.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?