Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

Incendiile de vegetație uscată fac ravagii în județ


Patru incendii, care se manifestau la vegetație uscată, au fost lichidate de pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vrancea, în cooperare cu reprezentanții serviciilor voluntare pentru situații de urgență, în cursul zilei de joi. În jurul orei 14.20, Detașamentul de Pompieri Focșani a intervenit cu o autospecială de lucru cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată ce se manifesta pe o suprafață de aproximativ 2 ha în zona strada Vrancei, la ieșire din municipiul Focșani.
    În jurul orei 14.40, un eveniment similar, care se manifesta în zona cartierului Burcioaia din municipiul Adjud, a fost anunțat la dispeceratul integrat ISU – SAJ prin intermediul numărului unic de urgență 112. Pentru localizarea și lichidarea flăcărilor, s-au deplasat imediat în zona indicată două echipaje cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă din cadrul Secției de Pompieri Adjud, intervenția desfășurându-se în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al orașului Adjud. În urma acestuia, a ars vegetație uscată pe mai multe focare (cumulate aproximativ 15 ha) răspândite pe o suprafață totală de aproximativ 60 ha.
    În cursul aceleiași zile, în jurul orei 17.30, o altă solicitare pentru stingerea unui incendiu, ce se manifesta la vegetație uscată pe teritoriul comunei Cotești, a fost primită la dispeceratul pompierilor. Un echipaj din cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani, în cooperare cu SVSU Cotești, a acționat pentru localizarea și lichidarea acestuia, care s-a manifestat pe o suprafață de aproximativ 2,5 hectare.
    De asemenea, în jurul orei 21.10, Detașamentul de Pompieri Focșani a intervenit, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Odobești, la stingerea unui incendiu de vegetație uscată în cartierul Unirea din oraș. În urma acestuia a ars vegetația uscată de pe o suprafață de 4 ha. „În niciunul din aceste cazuri nu s-au înregistrat pagube materiale, însă consumul de resurse umane și materiale este foarte ridicat. De asemenea, efectul dăunător asupra mediului înconjurător este considerabil. Pentru diminuarea riscurilor la care sunt expuse atât bunurile cetățenilor, mediul înconjurător, cât și viața oamenilor, reamintim că activitatea de igienizare prin ardere a miriștilor, resturilor vegetale, a gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile se face numai în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite. Aceste activități se desfășoară cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum și stingerea jarului după terminarea activității. Incendierea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și miriștilor se execută numai pe baza permisului de lucru cu foc (eliberat de primării), după ce a fost informat în prealabil serviciul voluntar sau privat pentru situații de urgență și dacă există acceptul autorității competente pentru protecția mediului”, ne-a transmis locotenent Cristina Duță, purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea. 
    Intervențiile pentru stingerea unor astfel de incendii au continuat și vineri. La Reghiu a fost anunțat un incendiu de vegetație uscată, care se manifesta pe o suprafață de aproximativ 20 de hectare. Pompierii nu au putut ajunge cu mașinile la locul intervenției, ci pe jos, fiind vorba de zone greu accesibile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?