Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

„Apa şi energia au un impact esenţial în asigurarea calităţii vieţii“


Sub sloganul „Apă și Energie”, azi se sărbătorește Ziua Mondială a Apei, sărbătoare care ne oferă ocazia de a conștientiza nevoia globală de a economisi, conserva și gestiona resursele de apă în mod responsabil, pentru generațiile viitoare. Directorul general al Administrației Naționale Apele Române, Vasile Pintilie, și-a exprimat convingerea că acest eveniment reprezintă o bună ocazie pentru cooperarea între specialiști, în vederea identificării domeniilor comune de acțiune și pentru a discuta provocările în vederea asigurării unei dezvoltării durabile, atât în domeniul managementului resurselor de apă, cât și în domeniul energetic. „În contextul actual, devine evidentă necesitatea identificării unor strategii comune cu implicare în cele două domenii de activitate, atât pentru valorificarea potențialului hidroenergetic cât și pentru asigurarea atingerii și menținerii obiectivelor de mediu ale corpurilor de apă. Concluzia este mai mult decât evidentă: apa și energia au un impact esențial și semnificativ în asigurarea calității vieții”, a afirmat Vasile Pintilie.
La rândul său, ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, Adriana Doina Pană, a arătat că una dintre soluțiile care și-au dovedit eficiența din punct de vedere tehnic și financiar este realizarea unor noi acumulări complexe prin care să se facă regularizarea volumelor de apă între anii cu exces și cei cu deficit de precipitații și totodată să poată fi valorificat potențialul energetic al apelor acumulate. „Pentru realizarea unui management integrat, cooperarea între diferitele sectoare este esențială pentru o dezvoltare adecvată a resurselor de apă. În cadrul acestei cooperări, trebuie să se aibă în vedere și elemente de perspectivă cum sunt serviciile ecosistemelor acvatice, distribuția beneficiilor apei, costuri și riscuri. Din punctul nostru de vedere, aceste analize trebuie să se regăsească în Planul de management elaborat în conformitate cu Directiva Cadru pentru Apă. Această cooperare este cu atât mai necesară, cu cât cele mai importante acumulări din țara noastră sunt acumulări complexe, care, pe lângă energie, au un rol de apărare împotriva inundațiilor, asigură apa pentru irigații și, nu în ultimul rând, asigură alimentarea cu apă a populației”, a afirmat ministrul Adriana Doina Pană.
Ca în fiecare an, Sistemul de Gospodărire a Apelor Vrancea a organizat mai multe activități instructiv-educative în scopul promovării Zilei Mondiale a Apei, dar și a principiilor de gestionare durabilă a resurselor de apă. Astfel, în parteneriat cu Hidroelectrica SA, pe 20 martie, a fost efectuată o vizită la Centrala Hidroelectrică Movileni, împreună cu elevii clasei a VI-a C de la Åžcoala Gimnazială nr. 1 din Rm. Sărat. În data de 21 martie, elevii clasei I B de la Åžcoala nr. 2 din Focșani au efectuat o vizită la Laboratorul de calitate a apei din cadrul SGA Vrancea. Pe 24 martie, elevii clasei a X-a de la Colegiul Tehnic „Ion Mincu” (specializare protecția mediului) vor realiza mai multe activități practice în cadrul Laboratorului de calitate a apei din cadrul SGA Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?