Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Trei milioane de lei pentru staţia antigrindină


    Primele patru puncte de lansare a rachetelor stației antigrindină de la Vrancea vor fi pregătite pentru omologare în acest an când Guvernul vrea să aloce trei milioane de lei pentru continuare lucrărilor. Banii ar urma să fie folosiți pentru realizarea de dotări la cele patru puncte de lansare a rachetelor, finalizarea lucrărilor la Centrul de comandă și depozitul logistic al stației antigrindină și achiziționarea instalațiilor de lansare a rachetelor. Pasul următor este realizarea de trageri experimentale și omologarea punctelor de lansare a rachetelor din Vrancea.
    Continuare lucrărilor la stația antigrindină este posibilă după ce, anul trecut, au fost alocați cei mai mulți bani pentru stația antigrindină de la Vrancea, respectiv 4 milioane de lei, la inițiativa președintelui Consiliului Județean și al UNCJR, Marian Oprișan. Inițial, din banii alocați pentru 2013 se dorea achiziționarea de echipamente și dotări precum generatoare electrice, căsuțe de locuit, paratrăsnete la patru puncte de lansare, respectiv de la Anghelești, Panciu, Bolotești și Bizighești. Ulterior s-a stabilit ca din fondurile alocate în 2013 să fie cumpărate lansatoarele de rachete. „Programul de realizare a Sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor a parcurs 14 etape anuale de dezvoltare, implementarea acestuia continundu-se până la crearea în România a unui Sistem național coerent, în măsură să asigure protecția populației și a economiei la efectele și pagubele provocate de căderile de grindină și a secetei severe din Sudul și Sud-Estul României. Obiectivele Programului se vor atinge treptat, pe măsura implementării Sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor, în conformitate cu prevederile Legii nr. 173/2008 privind intervențiile active în atmosferă cu modificările și completările ulterioare”, se arată în proiectul Hotărârii de Guvern care stabilește fondurile alocate Programului de realizare a Sistemului național antigrindină.

240 de mii hectare de culturi agricole, protejate cu rachetele antigrindină

 
    UCCG Moldova 2 Vrancea are prevăzut, prin studiul de fezabilitate, 20 puncte de lansare a rachetelor antigrindină, din care 12 în județul nostru și 8 în Galați. La finalizarea programului, s-ar asigura protecția unei suprafețe de peste 140 mii hectare de culturi agricole la nivelul județului. Însă ar urma să fie protejate și gospodăriile din mediul rural sau autoturismele sătenilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?