Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638
Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638

GALERIE FOTO: Exerciţiu de alarmare în caz de inundaţii, la Dumbrăveni


    În comuna Dumbrăveni a avut loc, ieri, un exercițiu de alarmare în cazul producerii unor inundații. Conform scenariului, ca urmare a instituirii codului galben și a atingerii cotei de atenție pe râul Râmna, persoana care a monitorizat toate punctele vulnerabile trebuia să anunțe că există posibilitatea producerii unor inundații, care pot afecta un număr de 18 locuințe, în care trăiesc aproximativ 50 de persoane, dintre care 15 copii. Potrivit scenariului, două persoane au suferit atacuri de panică și necesitau asistență medicală de urgență.
    Întreaga operațiune s-a bazat în special pe modul de gestionare a fluxului informațional și modul de acționare în situația producerii unor inundații. Întreg exercițiul a avut loc la sediul primăriei din localitate, la care au participat în afară de primarul comunei Dumbrăveni Valentin Tîlvăr, și reprezentanți ai ISU, Prefecturii, Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA), edilii comunelor învecinate și șefii serviciilor pentru situații de urgență. „Conform scenariului, la nivelul localității punctele vulnerabile sunt: Dumbrăveni – un număr de 3 gospodării, 10 h de teren agricol, Râmna revărsare 15 gospodării, 15 h teren agricol; în Dragosloveni canal colector- 5 gospodării; Alexandru Vlahuță canal colector- 30 gospodării, un obiectiv economic și 5 h de teren. În baza acestei avertizări de cod galben, la ora 06.10 am informat responsabilii pe sate pentru avertizarea în zonele respective. La ora 06.30, șeful serviciului voluntar pentru situații de urgență a transmis prin sirena electronică anunțul conform avertizării de cod galben, care a fost recepționat în toată localitatea. Ca simulare am stat foarte bine, acum Dumnezeu să ne ferească de lucruri mai rele”, a spus primarul comunei Dumbrăveni, Valentin Tîlvăr.
    Au fost purtate discuții și despre dotarea cu utilajele și materialele necesare pentru a se putea interveni în cazul producerii acestor catastrofe naturale reale. Primarul comunei Gugești, Vasile Vatră, a precizat că o mare problemă o constituie asigurarea fondurilor necesare achiziționării echipamentelor și utilajelor pentru intervenții. „Dotarea este proastă și când spun proastă înseamnă că avem una ineficientă și minimă. Cu o dotare minimă nu putem să intervenim la situații deosebite, puteam doar la situații ușoare. Bine ar fi să avem pe zone, eu am propus demult să fim dotați cu mijloace de intervenții adevărate, nu cu un tractor, o cupă și altele. De la an la an bugetele noastre sunt din ce în ce mai mici. Eu cred că puterea intervenției pentru o astfel de dotare o are domnul președinte Marian Oprișan, de a interveni la Guvernul României și să doteze zonele respective cu cele necesare să putem interveni cu adevărat”, a spus Vasile Vatră. La rândul său, primarul comunei Gura Caliței, Nicolae Å¢andără, a adus din nou în discuție alunecările de teren înregistrate în localitatea pe care o conduce, existând posibilitatea ca drumul principal să fie afectat de tot.
    Reprezentantul SGA Vrancea a precizat că este vital modul de gestionare a fluxului de informații venite de la comitetul județean. „Este vital modul de asigurare a fluxului informațional în gestionarea situațiilor de urgență generate de inundații. Sper să fie un pas înainte, să fie ceva pozitiv. Președinții comitetelor locale să înțeleagă că această acțiune de gestionare de avertizare la nivelul comunităților locale trebuie tratată cu toată seriozitatea, deoarece măsurile preventive luate pot duce la diminuarea unor eventuale efecte și să acționeze ca atare”, a spus Costel Å¢ecu, șef birou dispecerat apărare inundații în cadrul SGA Vrancea.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?