Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Un adolescent a vrut să „evadeze“ din Adăpostul Temporar, dar a căzut de la etaj


    Un adolescent în vârstă de 16 ani și jumătate, adus de polițiști în data de 13 februarie la Adăpostul Temporar pentru Copilul Delincvent și din Stradă din cadrul DGASPC Vrancea, a căzut de la înălțime și a ajuns la spital după ce a încercat să fugă din instituția situată la etajul II, ieșind pe geam! Alin Gabriel M. a ajuns în centru după ce polițiștii din cadrul Poliției municipiului Focșani au stabilit că el, împreună cu alte trei persoane, au dat 9 spargeri. După ce a căzut, el a fost transportat la Spitalul Județean Vrancea, fiind apoi transferat la Spitalul Bagdasar Arsenie din capitală cu suspiciune de fisură la vertebra C4. Pentru că aceasta nu s-a confirmat, a fost trimis înapoi la Spitalul Județean Vrancea, adolescentul fiind în afara oricărui pericol, dar având recomandarea de tratament psihiatric. „Am dispus deîndată cercetarea disciplinară prealabilă a salariaților ce figurau în activitate în momentul producerii incidentului și vom lua toate măsurile legale ce se impun”, a declarat Daniela Nicolaș, directorul DGASPC Vrancea.
   
    Faptul că a ajuns în Adăpostul Temporar pentru Copilul Delincvent și din Stradă al DGASPC Vrancea, după ce a comis 9 spargeri, nu a fost deloc pe placul lui Alin Gabriel M., de 16 ani, așa că sâmbăta trecută, în jurul orei 18.00, s-a decis să „evadeze”. După două zile de tatonări și întrebări puse „pe șest” colegilor din Adăpost despre cum și în ce fel ar putea să fugă, adolescentul a găsit, totuși, calea: a desfăcut șuruburile de la gratiile geamului de la baie și s-a strecurat afară, agățându-se de peretele clădirii. Totul s-a petrecut în timp ce salariații Adăpostului, împreună cu ceilalți copii și adolescenți, pregăteau masa de seară. „În data de 13 februarie, polițiștii au adus la Adăpostul temporar pentru copilul delincvent și din stradă tânărul în vârstă de 16 ani și jumătate, suspect de tâlhărie, pentru a fi menținut în centru până la finalizarea anchetei. În data de 14 februarie, în jurul orei 14.30, doi polițiști de la Secția Investigații Criminale au preluat tânărul în vederea reconstituirii faptelor. Acesta a fost readus în Centru în jurul orei 18.00. În data de 15 februarie, tânărul a acuzat dureri abdominale, solicitând în mod repetat permisiunea de a merge la toaletă. Întrucât unuia dintre salariați i s-a părut suspect comportamentul tânărului, l-a însoțit până în ușa cabinei toaletei dar, avându-se în vedere vârsta și dreptul la intimitate a acestuia, nu a intrat cu el în cabina toaletei”, a declarat Daniela Nicolaș, directorul DGASPC Vrancea.
    În seara aceleiași zile – sâmbătă, 15 februarie – adolescentul a găsit, însă, calea de a fugi din centru, profitând se pare, de momentul pregătirii mesei de seară. „În jurul orei 18.00, când salariații pregăteau servirea mesei împreună cu beneficiarii, tânărul a solicitat din nou permisiunea de a merge la toaletă. A desfăcut șuruburile de prindere ale gratiilor de la baie și a escaladat geamul, deplasându-se pe lângă perete până la nivelul etajului I, unde s-a dezechilibrat și a căzut”, a mai spus Daniela Nicolaș. Potrivit celor declarate de aceasta, gardianul de la parterul clădirii a surprins căderea adolescentului și a alertat imediat personalul din centru, care a sunat imediat la 112 și, până la sosirea ambulanței, i-au acordat adolescentului primul ajutor, anunțând totodată pe șeful de centru și structura de conducere a DGASPC Vrancea.

„A spus că se temea de repercusiunile faptelor comise”

    Ambulanța l-a transportat pe Alin M., imediat după incident, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Vrancea unde, după evaluări medicale amănunțite, s-a luat decizia să fie transferat la Spitalul „Bagdasar Arsenie” din București, existând suspiciunea de fisură la vertegra C4. „Am luat legătura cu UPU, și mi s-a comunicat că starea tânărului este stabilă și că este în curs de evaluare din punct de vedere medical. După toate evaluările, el a fost transferat la Spitalul Bagdasar Arsenie din București, deoarece exista suspicina de fisură la vertebra C4. Am luat legătura cu Spitalul Bagdasar Arsenie unde s-a infirmat diagnosticul de fisură C4 și mi s-a comunicat că tânărul va reveni la Spitalul Județean Vrancea și că se recomandă tratament psihiatric. De asemenea, mi s-a spus că tânărul se află în afara oricărui pericol, dar că se recomandă urmărirea atentă a stării de sănătate a acestuia”, a detaliat Daniela Nicolaș, precizând că Elena Oancea, șefa Adăpostului pentru Copilul Delincvent, a mers la spital și a discutat cu Alin, pentru a afla ce l-a determinat să recurgă la acest gest, care putea avea urmări irecuperabile.
    „În urma discuției s-a evidențiat faptul că acesta se temea de repercursiunile faptelor sale cu caracter penal și că ar fi comportat o discuție cu ceilalți beneficiari ai Adăpostului, pe care i-a întrebat dacă știu vreo metodă prin care el ar putea fugi. Aceștia nu au anunțat personalul, considerând că… nu e frumos să-l pârască”, a mai declarat Daniela Nicolaș, directorul DGASPC Vrancea.
    Ca urmare a celor petrecute, conducerea DGASPC Vrancea a început o anchetă, în urma căreia se va stabili cine se face vinovat pentru ce s-a întâmplat. „Am dispus deîndată cercetarea disciplinară prealabilă a salariaților ce figurau în activitate în momentul producerii incidentului și vom lua toate măsurile legale ce se impun”, a subliniat Daniela Nicolaș.

A furat din case, chioșcuri și magazine

    Alin Gabriel M. a ajuns la Adăpostul Temporar pentru Copilul Delincvent și din Stradă săptămâna trecută, după ce polițiștii din cadrul Poliției municipiului Focșani au stabilit că el, împreună cu alte trei persoane, au dat nouă spargeri. Alături de el, la Adăpost a mai ajuns și o fată de 15 ani, suspectată de aceleași fapte. Cei doi adolescenți urmau să fie expertizați, pentru a se stabili dacă au avut sau nu discernământ în momentul comiterii faptelor.
    Poliția a stabilit că băiatul de 16 ani, împreună cu celalte trei persoane, au dat nouă spargeri în cinci luni și au furat bunuri în valoare de 23.000 lei. „La data de 13 februarie a.c., polițiștii focșăneni au documentat activitatea infracțională a grupului format din M. Alin-Gabriel, de 16 ani, L. Vasilica-Florentina, de 15 ani, E. Cătălin-Dorinel, de 21 ani, și P. Gabi, de 39 ani, care în perioada octombrie 2013 – februarie 2014 au comis 9 infracțiuni de furturi din locuințe și societăți comerciale. Aceștia forțau ușile de acces și pătrundeau în imobile și societăți comerciale de unde au sustras bunuri alimentare, țigări, reviste, etc., valoarea totală a prejudiciului cauzat fiind de 23.000 lei. Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat, în vederea documentării întregii activități infracționale și recuperarea întregului prejudiciu cauzat”, ne-au precizat polițiștii, la finele săptămânii trecute.
    Din anchetă a reieșit că băiatul de 16 ani a participat la toate cele nouă spargeri. Astfel, în noaptea de 25 spre 26 octombrie 2013, Alin Gabriel M. a intrat prin efracție în două imobile, de unde a furat bunuri în valoare de 300 lei. Ulterior, băiatul nu a mai acționat singur, ci împreună cu fata de 15 ani, Vasilica Florentina L, dar și cu Cătălin Dorinel E.. Din decembrie 2013 și până în februarie 2014, cei trei au spart mai multe chioșcuri de ziare de pe raza municipiului Focșani, din care au furat reviste, țigări și dulciuri, în valoare de 7.000 lei. Atunci când Vasilica și Cătălin nu au fost disponibili, Alin a acționat cu un alt partener, respectiv cu Gabi P.. Împreună, ei au spart un supermarket, situat în apropierea Pieței Unirii din Focșani, dar și două magazine din Bahne. Au furat bunuri în valoare de 15.000 lei, respectiv alimente, dulciuri și țigări. Potrivit unor surse, hoții acționau extrem de repede, în nici două minute reușind să dea spargerile și să plece cu bunurile furate.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?