Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640
Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640

Ministerul Sănătăţii: Vaccinul antigripal produs la „Cantacuzino”, testat pe 62 de persoane. Reacţiile adverse, minore


    Vaccinul antigripal produs la Institutul Cantacuzino a fost testat, în cadrul studiului clinic, pe 62 de persoane cu vârste între 20 și 80 de ani, reacțiile adverse fiind minore, similare cu cele înregistrate la persoane care s-au vaccinat cu produsul din import, potrivit Ministerului Sănătății. Ministerul Sănătății a prezentat corespondența purtată cu instituțiile naționale și internaționale privind vaccinul antigripal produs la Institutul Cantacuzino, începând din 23 decembrie 2013, când a primit prima atenționare de la Agenția Națională a Medicamentului (ANM) potrivit căreia vaccinul este neconform, și până în 6 februarie, când au fost sesizate Curtea de Conturi și Organizația Mondială a Sănătății.
În 23 decembrie 2013, Agenția Națională a Medicamentului a trimis o adresă ministrului Sănătății, Eugen Nicolăescu, prin care îl informa de existența unor neconformități pentru punerea pe piață a celor 400.000 de doze de vaccin antigripal produs la Institutul Cantacuzino. În document se arăta că pentru seriile de vaccin de la 13-01 până la 13-08 au fost prelevate eșantioanele necesare pentru aplicarea procedurii de eliberare oficială a seriei, acestea fiind testate în laboratoarele ANM, conform metodologiei europene în vigoare.
    În urma analizei de laborator a eșantioanelor testate, s-a constatat înregistrarea de rezultate în afara specificației, pentru unul dintre parametrii testați, și anume „endotoxine bacteriene”, pentru toate eșantioanele din seriile de vaccin. „În același timp, este de precizat faptul că rezultatele pentru ceilalți parametri testați s-au încadrat în specificații”, se arăta în adresa ANM.
    În 4 februarie, ANM a transmis o nouă adresă ministrului Sănătății, în care, pe baza raportului comisiei de specialitate, a arătat că se poate avea în vedere utilizarea vaccinului produs la Institutul Cantacuzino, dar doar în cazul adulților, exceptând gravidele, și numai în situația declarării de către OMS a unei pandemii de gripă declanșate de una dintre tulpinile care intră în compoziția vaccinului.
    În 5 februarie, ministrul Sănătății a hotărât, pe baza tuturor documentelor puse la dispoziție de Institutul Cantacuzino, ANM, Comitetul Național de Vaccinologie, comisia de specialitate și Institutul Național de Sănătate Publică, ca vaccinul antigripal produs pentru sezonul 2013-2014 să fie menținut până la expirarea termenului de valabilitate, în custodia institutului. 
    În 6 februarie, ministrul Sănătății a sesizat Curtea de Conturi în legătură cu modul în care au fost cheltuiți banii publici primiți de către Institutul Cantacuzino.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?