Sambo (gen de luptă sportivă constând în aplicarea unei varietăți de procedee de autoapărare-n.r.), inventat de ruși, care a fost adus în România de Viorel Gâscă, actualmente președinte al federației de profil, a sărbătorit 75 de ani de existență. Printre invitații de seamă care au fost prezenți la festivitate s-au numărat Lucian Băroiu, președinte FR de Karate, Ciprian Sora, reprezentantul kick-boxului și muay-thai-ului în România, Octavian Budică, consilier pe probleme de sport în MTS sau Dan Popa, secretar general adjunct al ministerului. Acestor personalități s-au adăugat sportivii loturilor naționale de sambo.
În cadrul ceremoniei au fost prezentate istoria samboului mondial și cele mai mari performanțe obținute de românii care practică această disciplină. Cu acest prilej a fost aniversat și samboul românesc, care a împlinit cinci ani de activitate. „Sambo a fost recunoscut în România în urmă cu cinci ani, prin ordin al președintelui ANS de la acea vreme, Octavian Bellu„, a spus Viorel Gâscă. „Împlinirea a 75 de ani de sambo înseamnă o istorie uriașă, o practică enormă a acestui sport. Avem 76 de federații de sambo în toată lumea, sunt 76 de țări în care se practică acest sport. Unele dintre țări erau necunoscute în lumea sambo-ului în urmă cu ceva timp, dar acum au crescut foarte mult și pun probleme luptătorilor experimentați, care provin din țări cu tradiție în acest sport. Spre exemplu, țările africane, China, Coreea, țările din America de Sud au crescut enorm”, a precizat pentru „Sport Revolution” Viorel Gâscă.
Pentru președintele FR de Sambo, prioritar în perioada următoare este să dezvolte cât mai mult acest sport în România. „Sambo este un amalgam al celor mai bune procedee de luptă, fiind sport oficial din 1938. Sambo a parcurs un drum destul de lung ca să fie recunoscut la nivel internațional. Vrem să se răspândească în toată țara, vrem să creăm secții de sambo în fiecare club sportiv, vrem să construim și alte săli de sambo în țară, după cele de la Buftea și Ploiești„, a adăugat Gâscă.
La sărbătoarea Federației Române de Sambo a participat și Petrea Vîlcu, directorul general al CS Unirea Focșani, care, din 2013, a înființat o secție de sambo în cadrul clubului care este condusă de antrenorul Adrian Moldoveanu.