Ediția: Luni 27 Mai 2024. Nr. 6634
Ediția: Luni 27 Mai 2024. Nr. 6634

Case în flăcări, „salvate“ de pompieri


   Patru incendii au fost lichidate, joi seara și în noaptea de joi spre vineri, de  pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU). Trei dintre acestea au avut drept cauză coșurile de fum amplasate ori neprotejate termic față de materiale combustibile. 
   Prima solicitare a fost primită joi, în jurul orei 18.30, când pompierii din cadrul Stației Vidra au intervenit în cooperare cu ai lor colegi de la Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Bolotești, pentru stingerea unui incendiu în satul Vităneștii de sub Măgură, comuna Bolotești, izbucnit la proprietatea lui Constantin I.. Două echipaje cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă au acționat pentru localizarea și lichidarea flăcărilor, care cuprinseseră acoperișul casei, confecționat din lemn cu învelitoare din tablă, pe o suprafață de aproximativ 90 mp. În momentul izbucnirii acestuia, proprietarii nu erau acasă, evenimentul fiind observat și reclamat de vecini. Incendiul a fost lichidat în limitele găsite, împiedicându-se propagarea la celelalte construcții din curtea gospodăriei.
   În cursul aceleiași seri, în jurul orei 22.30, Detașamentul de Pompieri Focșani a intervenit cu o autospecială de lucru cu apă și spumă în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al comunei Milcovul, pentru stingerea unui incendiu în satul Lămotești, izbucnit la proprietatea Dumitrei N.. Flăcările au mistuit  4 metri pătrați din acoperișul locuinței, confecționat din lemn cu învelitoare din carton asfaltat, în jurul coșului de evacuare a fumului. 
   Vineri, în jurul orei 01.40, pompierii din cadrul Detașamentului Focșani au intervenit pentru stingerea unui incendiu ce se manifesta la proprietatea Angelei P., situată pe strada Militari din municipiul Focșani. „Două echipaje cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă din cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani s-au deplasat imediat la fața locului, unde s-a constatat că incendiul se manifesta la acoperișul locuinței, confecționat din lemn cu învelitoare din carton bituminos, pe o suprafață de aproximativ 250 mp. Intervenția pompierilor a împiedicat propagarea la întreaga locuință, incendiul fiind lichidat înainte să se poată extinde, salvându-se cele opt camere de locuit și bunurile aflate în interior. Åži de această dată, evenimentul a fost observat de vecini, care au apelat numărul unic de urgență 112 și au alertat și pe fiul proprietarei, care se afla în unul dintre dormitoarele locuinței în momentul izbucnirii incendiului”, ne-a transmis locotenent Cristian Duță, purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea.  
    În cursul aceleiași nopți, în jurul orei 03.00, pompierii de la Vidra au mai avut o intervenție, tot la Bolotești, după ce o magazie de pe proprietatea lui Zamfir L. s-a aprins. Din cauza distanței mici între imobile, focul s-a extins și la acoperișul casei. Au ars bunuri de uz casnic și gospodăresc depozitate în interiorul anexei, incendiul fiind, cel mai probabil, provocat de un scurtcircuit electric. 
   În perioada de iarnă, din cauza exploatării intense ori cu improvizații sau defecțiuni a sistemelor de încălzire, numărul incendiilor produse în gospodării este în creștere. Pentru a preveni astfel de evenimente, care pot avea urmări grave, pompierii reamintesc că burlanele și coșurile de evacuare a fumului trebuie periodic verificate, curățate și reparate de personal specializat. Se interzice folosirea improvizațiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu lungime mare și, respectiv, coturi multe montate pe lângă și pe pereții combustibili, în apropierea materialelor ori a altor obiecte de uz casnic. De asemenea, coșurile de fum din cărămidă tencuită vor fi izolate față de elementele combustibile ale planșeelor, prin îngroșarea zidăriei coșurilor, iar în spațiul dintre coș și planșeu se va introduce un strat termoizolant. 
   Pentru instalațiile de încălzire sau preparare a hranei ce folosesc combustibil metanul sau butanul, sunt interzise improvizațiile și se vor respecta cu strictețe instrucțiunile de folosire indicate de producător.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?