Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Vrânceni, puteţi mânca liniştiţi! A început operațiunea PORCUL !


   Echipe mixte de control încep verificările în piețe, târguri, abatoare și unități de alimentație publică pentru a supraveghea condițiile de comercializare la carnea de porc, ouă, lapte și produse din lapte. Traseele echipelor și unitățile economice verificate vor fi stabilite în fiecare dimineață, iar verificările urmăresc evitarea apariției toxiinfecțiilor alimentare. Echipele mixte de control includ medici veterinari și specialiști în siguranța alimentelor din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, comisari de la Protecția Consumatorilor, inspectori de la Direcția de Sănătate Publică, ofițeri de la Inspectoratul de Poliție Județean. În funcție de problemele constatate, vor putea fi implicate în acțiuni și echipaje de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Jandarmerie. 
   Directorul executiv al DSVSA, Necula Botezatu, a arătat că este un program de lucru în perioada sărbătorilor de iarnă pentru evitarea apariției toxiinfecțiilor alimentare. Acest program prevede verificarea modului în care sunt respectate condițiile sanitar veterinare în târgurile de animale, piețe agroalimentare, unități de tranșare, procesare, depozitare, valorificare, carmangerii, măcelării, supermarketuri și unități de alimentație publică, cum ar fi restaurantele. „În urma acțiunilor de control, atunci când se constată nerespectarea prevederilor legislației sanitar veterinare și pentru siguranța alimentelor se dispun măsuri de sancționare, după caz, precum avertisment, amendă contravențională, retragere de la consum și reținerea oficială a produselor neconforme, suspendarea activității agentului economic până la remedierea deficiențelor sau în cazuri extreme interzicerea desfășurării activității”, a afirmat directorul DSVSA, Necula Botezatu. Acesta a explicat că, tot în această perioadă, atât la DSVSA cât și la circumscripțiile sanitar veterinare și pentru siguranța alimentelor va fi asigurată permanența, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică. 
   DSVSA îi avertizează pe comercianții de porci din județ că animalele pot fi transportate doar dacă sunt identificate și însoțite de certificate de sănătate, documente de mișcare emise de medicii veterinari concesionari și documente pentru informații lanț alimentar, în care sunt specificate tratamentele efectuate și perioada de așteptare pentru eliminarea reziduurilor de substanțe medicamentoase. În ceea ce privește transportul porcilor vii din gospodăriile populației, acesta este permis numai către alte gospodării, târguri de animale și abatoare neincluse în sistemul canalizat de producere a cărnii de porc în România. Doar în condiții speciale, respectiv transportul animalelor de către proprietarii acestora pe o distanță mai mică de 50 kilometri, nu este nevoie ca vehiculele să fie înregistrate sau autorizate sanitar veterinar. „Crescătorii care vor să vândă porci vii în târg, pentru a respecta legea și a nu avea probleme cu autoritățile, trebuie să verifice dacă târgul este autorizat sanitar veterinar și este supravegheat de un medic veterinar. La intrarea în târg, se recomandă ca medicul veterinar responsabil să examineze animalele aduse la vânzare”, arată reprezentanții DSVSA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?